Česká firma připravila unikátní bateriové úložiště

Rozvoj obnovitelných zdrojů připravuje příležitosti pro další řešení v oblasti moderní energetiky. Baterie mohou v síti nabídnout vykrývání produkce solárních nebo větrných elektráren, ale také pracovat v podobném režimu jako vodní elektrárny. V těchto dnech vstoupila na trh česká firma Energon Advanced Energetics, která sestrojila vlastní unikátní řešení baterie spojující všechny klíčové prvky do jednoho kontejneru.

Martin Prax

22. 8. 2018

Velkokapacitní úložiště umístěné v kontejneru s kapacitou baterií 1,3 megawatthodiny stojí v obci Obořiště nedaleko Dobříše. Jde o demonstrační projekt a baterie zatím nemá svého koncového uživatele. Úložiště energie pracuje s bateriemi LG Chem, které mají záruku na 6 000 cyklů nebo životnost 10 let.

„V podobných úložištích spatřujeme do budoucna ohromný potenciál. Mohou přispívat ke stabilizaci přenosové a distribuční soustavy, snižovat náklady velkých výrobních závodů na takzvanou rezervovanou kapacitu. Další možností je efektivnější využití obnovitelných zdrojů v průmyslových podnicích,“ vypočítává možné přínosy autor představeného bateriového řešení Tomáš Pastrňák, ředitel společnosti Energon Advanced Energetics.

Inovativní systém „vše v jednom“

Baterie od společnosti Energon je již třetí instalací velkokapacitní baterie v Česku. Předchozí dvě baterie poráží svým instalovaným výkonem i inovativním řešením systému, který integruje jednotlivé prvky do jednoho kontejneru. Ocelový kontejner o rozměrech 12,2 x 2,5 x 3,2 metrů obsahuje vedle Li-Ion baterií a střídačů rovnou i přípravu na vysokonapěťový rozvaděč a transformátor.

„Úložiště má veškeré potřebné prvky zabudované uvnitř, takže po nainstalování rozvaděče a transformátoru, který lze přizpůsobit konkrétní napěťové hladině podle klientových požadavků, už nebudou potřeba žádné doplňkové instalace. Kontejner je snadno přemístitelný a ihned připraven k provozu. Baterie nepotřebuje žádný náběh, spustí se okamžitě,“ vysvětluje Tomáš Pastrňák.

Během prezentace zaznělo také několik zajímavých informací: celková účinnost systému je 87 %, kapacitu baterie lze nabít a vybít za jednu hodinu. Baterie během let používání ztratí lehce na výkonu, ale dodavatel garantuje zachování kapacity 1 000 kWh. Samotné články pak mají životnost 7 000 cyklů.

Klíčovým prvkem a podmínkou fungování celého úložiště je řídicí systém (tzv. EMS – Energy Management System), který ovládá spolupráci mezi baterií a střídači i veškeré zmiňované funkcionality. Nastavení EMS lze kdykoli regulovat. Zároveň se ale vše dá uzpůsobit i tak, aby systém fungoval zcela autonomně a jednotlivé funkcionality spouštěl podle aktuální potřeby.

Líbí se vám baterka? Může být vaše

Nové 1MWh bateriové úložiště zatím nemá svého majitele. „Jedná se o univerzální řešení, pro které nyní hledáme kupce mezi společnostmi, jako jsou teplárny, energetické společnosti nebo velké průmyslové podniky z Čech i zahraničí. Je možné, že během představování přijdou další poptávky na podobná řešení,“ uvádí Tomáš Pastrňák.

Ve stávající podobě je zařízení dostupné za cenu 19,5 milionů korun bez DPH. Tato cena nezahrnuje rozvaděč a transformátor, u nichž je potřeba počítat s další investicí kolem 1,3 milionu korun.

S baterií můžete ušetřit

Zařízení označované zkratkou BESS (tj. Battery Energy Storage System) se může v návaznosti na aktuální stav okolní sítě podle nastavených parametrů nabíjet či vybíjet. V rámci podpůrných systémových služeb může přispívat k regulaci napětí, frekvence či tzv. jalové energie. U výrobních závodů je zásadní funkcí tzv. peak-shaving.

„Podniky připojené k hladině vysokého nebo velmi vysokého napětí platí měsíčně za rezervovanou kapacitu. Jsou to řádově stovky tisíc korun za každou megawatthodinu, která je pro ně připravená v síti. Za odchylky od této plánované spotřeby se však platí vysoké penále. Bateriový systém pomáhá tyto špičky zmírnit, a tím výrazně snižuje náklady podniku,“ přibližuje Tomáš Pastrňák.

Další možnou funkcí bateriového kontejneru je lepší využití energie z vlastních obnovitelných zdrojů tak, aby nedocházelo k bezplatnému odtékání přebytků do centrální sítě. Namísto toho se mohou uložit do baterie.

Zdroj: Tisková zpráva Energon Advanced Energetics