Tento čínský vlak uveze 500 lidí a stačí mu jen virtuální koleje

V Číně chystají další zajímavý způsob, jak zlepšit dopravu ve městě. Ve vývoji je speciální vozítko, které kombinuje vlastnosti autobusu a vlaku.

Lukáš Bašta

8. 6. 2017

Čínský výrobce Zhuzhou Locomotive chystá 30 metrů dlouhý chytrý autobus, který je poháněn elektromotorem a uveze 300 cestujících. A pokud se zapřáhnou další vozy, může celkový počet přepravených osob dosáhnout až číslovky 500.

Ačkoliv tvarem připomíná vlak (nebo tramvaj), chováním by spíš mohl evokovat klasický autobus. Ke svému provozu totiž smart bus nepotřebuje koleje a dokáže jezdit po silnici. Trasu mu nicméně určují přerušované pruhy nanesené na asfaltu.

Díky senzorům pro rozpoznání silničního značení se dokáže pohybovat zcela autonomně. A to maximální rychlostí 70 km/h. Vše je nicméně ve fázi testování – 6,5 kilometru dlouhá testovací trať by se měla otevřít v roce 2018 v centru čínského města Ču-čou.

Výrobce si od svého ART (zkratka pro Autonomous Rail Rapid Transit) slibuje, že by mohl zefektivnit dopravu v malých čínských městech, kde by výstavba kolejí a s nimi spojené infrastruktury, byla zbytečně nákladná.

Ostatně, náklady na stavbu jednoho kilometru metra vyjdou na 58 až 102 milionů dolarů, v případě chytrého autobusu jsou to pak jen pouhé 2 miliony dolarů. Úspora je enormní a ekologický dopravní prostředek by čínským městům dusícím se smogem jistě velmi pomohl.

Zdroj: ChannelNewsAsia.com, ChinaDaily.com