Petr Rokůsek z Nano Energies: Budoucnost je ve sdílení elektřiny a začíná teď

Lidé budou investovat do vlastních zdrojů energie a část své elektřiny výhodně přeprodají nebo prostě přepošlou rodině či známým s nulovou cenou. Umožní to i zapojení blockchainu, který poslouží jako transparentní účetní kniha. To je vize pro sdílení elektřiny, kterou připravuje česká Nano Energies pod vedením Petra Rokůska. Firma letos oslaví 10 let. Svou vizi proměny energetiky představuje Petr Rokůsek v našem rozhovoru.

Martin Sedlák

29. 6. 2018

Nano Energies je v povědomí lidí hlavně jako dodavatel elektřiny z obnovitelných zdrojů. Po 10 letech na trhu jste však především symbolem inovativního přístupu. Co vás žene pořád dopředu?

Naučili jsme se číst budoucí situaci na trhu. Podařilo se nám postavit tým neobyčejně bystrých lidí, kteří se vzájemně doplňují. Pronikáme do fungování trhu a rozpoznáváme, co se děje v přenosové síti. Podívejte se například na četná prohlášení o investicích do bateriových úložišť. Pokud máte peníze, můžete si pořídit klidně megawattovou baterii.

Problém ale je, aby byla vybitá, když je na trhu záporná cena elektřiny a vy ji chcete nabíjet, a naopak nabitá, když chcete elektřinu čerpat kvůli vyšší ceně na hodinovém trhu. Takovými predikcemi se právě náš analytický tým zabývá a získává čím dál větší respekt na mnoha trzích.

Jak si stojí Nano Energies na trhu?

V letošním roce překročí obrat Nano Energies jednu miliardu korun. Získaný profit nám umožňuje investovat do inovací a rozvoje v dalších zemích. Díky tomu se můžeme svobodně věnovat moderním trendům a v tom je naše obrovská výhoda. Nepobíráme dotace, ani nemáme žádné investory, kteří by nás tlačili ke zdi. Jsme stále českou firmou se super startovní pozicí, která se chce realizovat využitím inovací. Náš tým je stabilní a přidávají se k nám další odborníci, proto se můžeme jako první pustit do řešení, která ještě nejsou vhodná pro velké společnosti. Atmosféra ve firmě mi dnes dává pocit radosti a naplnění z naší desetileté práce.

Již dávno nezůstáváte jen u prodeje zelené elektřiny, ale zahájili jste pilotní projekty v moderní energetice. Co si od nich slibujete a jaké výhody přinesou zákazníkům?

Naše vize nikdy nebyla zůstat v pozici obchodníka, který umí jen přeprodat elektřinu. Chceme lidem dodat víc přidané hodnoty a zelenost je přeci samozřejmostí nás všech. Technologický pokrok již brzy změní uvažování zákazníků o energetice a přinese mnoho nového. IoT hardware a chytré matematické postupy umožní efektivně získat potřebná data, která se pak sypou do výpočtů a posílají příkazy k řízení. Usnadní ale také správu převodů energie a nabídnou například peer-to-peer (P2P) sdílení elektřiny i chytré řízení výroby a spotřeby. Bez tohoto inovačního skoku by proces nešlo uvést do praxe. Lidé se budou dál chovat přirozeně a řešení se přizpůsobí jejich potřebám.

V současnosti takové řešení nabízíme velkým firemním zákazníkům (v roce 2016 jsme řídili portfolio až 96 MW kogeneračních jednotek a dnes řídíme i jednotky o výkonu až 2 MW), ale do budoucna chceme tuto zkušenost využít i pro menší domácnosti. Bavíme se například o zapojení domácích dobíjecích stanic elektromobilů, bojlerů či jiných flexibilních spotřebičů, které dokážeme zapínat, když je na trhu levná elektřina.

Lidé již dnes chtějí investovat do vlastních zdrojů energie, aby byli soběstační. Náš systém jim umožní přebytečnou energii přeprodat napřímo za smluvenou cenu. Případně si od druhého zákazníka dokoupí energii pro překrytí zvýšené spotřeby a ušetří na jinak extrémně drahém ostrovním režimu. Zákazníci si budou moct nastavit, že třeba chtějí své přebytky elektřiny darovat rodině nebo známým.

Sdílet mezi sebou zdroje a spotřebu energie je ale technicky hodně náročné. Máte promyšlené, jak by to mohlo v praktické rovině fungovat?

Peer-to-peer sdílení elektřiny je spojené s blockchainem, řešením známým z finančního světa. Chceme ho využít jako transparentní účetní knihu, případně pro tokenizaci sdílených služeb. Ve světě podobných případových studií probíhá mnoho. Klíčovou otázkou bude, jak tento princip naroubovat do současné regulace energetiky. 


Jak čekáte, že na takovou inovaci budou reagovat zavedení hráči na trhu?

Bude to chvíli trvat, ale po pár letech se trh promění. Stačí si vzpomenout na přístup velkých energetických firem k solární energetice na rodinných domech. Před deseti lety se na konferencích fotovoltaickým panelům smáli. Dnes je sami propagují. Velké energetiky ze sebe vyčleňují moderní energetické divize, aby měly šanci se prosadit v budoucím energetickém světě. Není to lehký proces a my jim v tom držíme palce, protože moderní energetika potřebuje i velké korporátní hráče, kteří budou mít zdravé uvažování.

Nepovažujete zápas mezi decentrální a klasickou energetikou za smysluplný?

Tohle právě vůbec nechápu. Vůbec nevím, proč by měly tyto dvě strany proti sobě bojovat. Decentrální energetika přináší prvek demokratizace a svobodný trh. Zároveň ale nikdy nemůže nahradit bezpečnostní funkci státu, kterou má klasická energetika. Diskuse by tedy měla jít cestou hledání společných řešení. Pokud tyto energetické filosofie nezačnou spolupracovat, promarní čas a přemažou je nově vzniklé globální řešení velkých společností typu Google nebo Uber. Tyto firmy mají obrovské peníze a sílu podmanit  si energetický trh. Navíc disponují informacemi o zákaznících, o kterých se dnešním regulovaným energetickým hráčům ani nezdá. K tomu připočítejte technologie strojového učení a analýzu velkých dat. To bude jednou nepříjemné probuzení pro lokální energetické hráče, stejně jako byl Uber pro taxikáře.

Proto navrhuji snažit se deregulovat a inovovat trh již teď. Kdyby taxikáři před pěti lety zahodili taxametry a modernizovala by se regulace, Uber by dnes neměl prostor. Společně můžeme vytvořit nový energetický systém, který umožní zapojit inovativní technologie, které se obejdou bez centrální kontroly, ale zároveň budou bezpečné. Lidé si budou moci pořídit elektromobil, k tomu solární střechu a na ulicích budou baterie, které pomohou k rychlejšímu nabíjení. To je svět, kterému chceme pomoci prosadit se do reality.

Může se však energetika změnit pomocí v současné době dominantních hráčů?

Změna nepůjde pomocí současných postupů. Velkou energetiku chápu jako důstojné stáří a čas moudrosti, ale změny potřebují čas plodnosti. Nová vlna počítá se sdílenou ekonomikou. Můžeme sdílet nejen auta, ale také energii. Je mnohem lepší si věci navzájem půjčit, než je vlastnit. Pocit nevlastnit se stane osvobozující, to se budeme ještě učit. Naše pilotní projekty jsou založené právě na sdílení energie. Bohužel to je v dnešním prostředí regulace stejné, jakoby někdo vložil spermii do kyseliny sírové. Do vývoje nových řešení investujeme 10 % našeho zisku s cílem získat řešení, která mohou přinést svobodu na trhu.


Energetika se ale přece postupně mění, ne?

Pozitivním překvapením je pro nás návrh Zimního energetického balíčku EU. Jde směrem zavádění fungujících modelů, které v Nano Energies používáme již dnes – například agregátor flexibility. To znamená, že na trh vstoupí firmy, které mohou využít existující elektrárny a jejich možnosti flexibilního řízení. Současně lze najít na trhu hráče, kteří jsou ochotni přistoupit na myšlenku, že změnou svého chování ušetří. Takové řešení může přispět ke zvýšení energetické bezpečnosti státu nebo snížit investice do výstavby nových zdrojů. 


Vedle evropských trhů má Nano Energies také projekty v Africe. S jakou vizí tam působíte?

Nemáme nikde přímo svůj projekt, ale již od svého začátku oddělujeme 10 % ze zisku na podporu neziskových projektů, které nás oslovují. Jedním z nich je projekt v Keni, který zajišťuje litoměřická neziskovka ShineBean. Já sám jsem měl možnost v Keni strávit několik dní a vidět, jak přeskakuje několik historických vývojových fází, kterými si prošla Evropa.

Najdete tam hliněné chýše s fotovoltaickým panelem pro komerční nabíjení smartphonu  nebo prodejní stánek z klacků, který má na pultě dvě kuřata a je schopen převést platbou z mobilního telefonu peníze od otce pracujícího ve městě matce na vesnici. Kontakt s tímto rychlým rozvojem v prostředí minimální regulace je pro nás velkým přínosem a jsem zvědavý, jak se Keňa a Česko za pár let změní. 


Petr Rokůsek, zakladatel Nano Energies

Petr Rokůsek je vizionář v oblasti moderní energetiky, který svým dlouholetým podnikáním ukazuje, jak lze chytře spojovat přírodu a technologie. Od roku 2008 stojí v čele akciové společnosti Nano Energies, která prostřednictvím tří divizí udržitelně obchoduje s elektřinou a přináší tak firmám i běžným uživatelům možnost efektivně a odpovědně nakládat s elektrickou energií. S týmem expertů se aktuálně zaměřuje na výzkum a testování možností sdílení elektřiny a agregování energetické flexibility. Petr Rokůsek začal podnikat už během studia životního prostředí na ČVUT, když s holandským obchodním partnerem založil úspěšnou společnost Jansen Display. Udržitelné zacházení s přírodními zdroji a materiály aplikuje i v dalších firmách, které řídí nebo spoluzaložil. Od roku 2018 tráví část pracovního týdne ve Švýcarsku vývojem inovací v oblasti moderní energetiky, blockchain technologií a chytrých textilií.