Revoluce v elektromobilitě: Dyson vyvíjí vozy na akumulátory s pevným elektrolytem

Do světa elektromobilů hodlá promluvit dnes už mnoho firem. Jednou z nejzajímavějších je Dyson, výrobce stejnojmenných vysavačů a větráků. Sir James Dyson se totiž rozhodl, že tohle je obor, který má budoucnost. A připravuje hned trojici nových elektromobilů.

František Mašek

19. 5. 2018

Už v březnu tohoto roku jsme vás informovali o tom, že James Dyson hodlá představit vlastní elektromobil. A není to záležitost nějakého krátkodobého pomatení smyslů. Tento průmyslník a vizionář totiž o elektromobilech přemýšlí už dvacet let a před třemi roky koupil firmu na vývoj akumulátorů. Zároveň ve svých výrobcích používá ty nejlepší technologie a inovace, na které v dnešní době dosáhne. Takže je má osahané a použil by je i v automobilové výrobě.

Jenže nedávno pro deník The Financial Times vyšly informace o tom, že James Dyson není žádný troškař. On nevyvíjí jeden model. On dělá najednou dokonce tři. Ten první přijde na trh jako takový testovací kus. Bude mít ještě Li-ion akumulátory, ale bude sbírat data o přenosu sil, energiích a hlavně reakcích lidí. První vůz by se měl objevit už za dva roky. Celkem jich vyjede 10 000 kusů.

Ovšem důležité je to, co bude následovat. Další dva vozy by totiž měly být vybaveny akumulátory s pevným elektrolytem. To je technologie, o které se zatím mlčí nebo se o ní mluví polohlasem. Ví se, že tyto akumulátory tu jsou, jsou testovány, ale ještě stále neprorazily tu pekelnou hranici návratu investic. Toyota už přesto oznámila, že zavede tyto akumulátory do roku 2020.

A firma Sakti3, která vyvíjí akumulátory pro Jamese Dysona, také na vývoji akumulátorů s pevným elektrolytem pracuje.