VIDEO: Chytré boty vyrábí energii s každým šlápnutím

Ve Spojených státech se potýkají s epidemií pracovních úrazů. Příčina není úplně jasná, ale rok od roku je jich víc a víc. Poslední údaje říkají, že ročně jsou jich nejméně tři miliony, přičemž téměř pět tisíc jich skončí lidskou smrtí.

Tomáš Vondra

17. 5. 2018

To motivovalo Hahna Alexandera, aby vytvořil pracovní boty SolePower. Pro jejich vznik založil stejnojmenný start-up: jeho cílem je navržení inteligentní pracovních bot, které se budou samy nabíjet pohybem lidé a touto energií budou pohánět celou řadu implantovaných přístrojů. Ty mají sledovat nejrůznější informace o zaměstnancích – ať už jejich pohyb, teplotu nebo zdravotní stav. Jen čas ukáže, jestli se díky vynálezu z Hahna Alexandera stane nový Baťa, nebo bude jeho objev dějinami zapomenut.

Senzory na pracovišti tu jsou už dlouho

Senzory na pracovišti nejsou samozřejmě nic nového. Nikdo ale zatím nevyřešil problém, že musí fungovat pořád a potřebují tak obří výdrž baterie. SmartBoot vyrábí energii s každým jedním krokem a bota může být také použita k nabíjení jakéhokoliv elektronického zařízení. Boty díky tomu mohou nabíjet množství přístrojů, tedy například snímač polohy, jako je třeba GPS, krokoměr a další. Za dvě hodiny chůze vyrobí tolik energie, že by to iPhonu stačilo na hodinu telefonování.

Zákazníci mohou do boty vložit různé senzory. Nejobvyklejším příkladem je výše zmíněný senzor GPS, který sleduje umístění zaměstnance, ale kupříkladu plynárenská společnost by stejně mohla umístit snímač, detekující úniky. Anebo společnost, která vysílá pracovníky do chladného klimatu, by mohla používat teploměry pro sledování vzniku rizika omrzlin.

Tyto boty zatím žádní zákazníci nepoužívají, ale společnost SolePower už moc dobře ví, komu je nabídne. Prvními zákazníky, budou společnosti podnikající v ropném, plynárenském a stavebním průmyslu. Boty by se jim mohly hodit, aby se tak zlepšila bezpečnost a efektivita zaměstnanců. Start-up už nyní pracuje také na verzi pro hasiče.

Tyhle boty chce i US Army!

Že se nejedná o nějakou fantasmagorii nebo absurdní sen nezkušeného teoretika, dokazuje, že výzkum této futuristické obuvi spolufinancovala americká armáda. A také už testuje boty v praxi – i ona by totiž mohla využít boty vyrábějící energii. Proč? Jedním z největších problémů americké armády je totiž nyní obrovské množství baterií, které musejí vojáci přepravovat: moderní voják je závislý na spoustě technických vychytávek, které bez „šťávy“ nejedou.

Kdyby si mohli vojáci dobíjet přístroje, jako je GPS, mobily a další, přes prosté šlapání, určitě by to zlepšilo jejich schopnost provádět dlouhé mise. Na typickou jednodenní misi dnes voják musí nosit téměř 10 kilogramů baterií. Není tedy divu, že armády hledají aktivně řešení, která sníží alespoň část této váhy.

Zdroj: CNBC