Bojíte se „éček” v potravinách? Tady je 7 z nich, které vašemu zdraví naopak prospívají

Pokud se zajímáte o zdraví a chcete sobě i své rodině dopřát jen to nejlepší, pak nejspíš poctivě pročítáte složení potravin a ty s velkým množstvím ingrediencí, podivnými názvy či éčky nakonec vracíte zpátky do regálů. Všeobecně jde o správný postup, jsou ale také přídatné látky, která s toxickými, chemicky vyráběnými aditivy nemají nic společného.

Patricie Hnátková

16. 4. 2018

Jako éčka jsou často označovány i látky, co se volně vyskytují v přírodě nebo dokonce v lidském těle a my bychom je naopak konzumovat měli. Tady je 7 éček, které vašemu zdraví neškodí, ale naopak prospívají. Seznam všech dostupných éček pak najdete na portálu Fér potravina na tomto odkazu.

1. Přírodní dar z jablek a citrusů

Když se řekne pektin, všichni, kdo doma experimentovali s přípravou marmelád nebo chutney, vědí, o čem je řeč. Pektin, neboli E440 (i) je vlastně přírodní ztužovadlo, které se ve větším množství nachází v kůře citrusů nebo jablek. Krom toho, že vám díky pektinu džem ztuhne, pomáhá také v boji s cholesterolem. Tím, že zvyšuje hustotu obsahu střev, zabraňuje vstřebávání cholesterolu a snižuje tak jeho hladinu.

2. Šafrán nad zlato

Vzhledem ke své velmi nízké váze má dokonce vyšší hodnotu než zlato, i přesto ho na obalech potravin můžete najít jako éčko, konkrétně E164. Jde o šafránovou žluť a jedná se barvivo, které se získává z nejdražšího koření na světě. To se vyrábí z pestíků šafránu setého, jenž možná znáte spíš pod označením krokus. Na výrobu jednoho kilogramu je zapotřebí neuvěřitelných 120 tisíc rostlin!

Vysoké ceně odpovídá i výskyt v potravinách - používá se hlavně na luxusní likéry a občas lze šafrán najít také ve zmrzlinách či se s ním dochucuje rýže nebo omáčky. Třeba španělský pokrm paella, jenž kombinuje rýži s mořskými plody, se pyšní svojí zlatavou barvou právě díky šafránu. Ze zdravotního hlediska má šafrán antirakovinotvorné a antitoxikologické účinky a využívá se i jako lék proti ateroskleróze nebo artritidě.

3. Éčko pro krásu

Pod označením E101 se skrývá velmi důležitý vitamín, a to B2, který se také označuje jako riboflavin nebo lactoflavin. Jedná se o barvivo, jež je zastoupené v každé rostlinné i živočišné buňce a jeho vyšší koncentrace jsou třeba v mléce, vejcích a játrech.

Protože naše tělo riboflavin ukládá jen těžko a pro nás je zároveň nepostradatelný, pravidelná konzumace potravin s riboflavinem je velmi důležitá. Důležitý je pro zdravou kůži a dýchání, pomáhá s citlivostí očí na světlo a je součástí dvou enzymů, metabolizujících cukry a tuky. Že ho máte málo, poznáte tak, že vám často praskají koutky úst.

4. S kukuřicí proti rakovině a oslepnutí

E161c, tedy kryptoxantin je další žluté barvivo, které se vyskytuje ve volné přírodě například v kukuřici, mangu, broskvích nebo v měsíčku lékařském. V těle se pak tato látka přeměňuje na vitamín A a dokáže pomáhat třeba s rakovinou děložního hrdla. Podle výzkumu Floridské univerzity je pak kryptoxantin účinný v boji se šedým zákalem, jehož poslední fází je oslepnutí.

5. Elixír zdraví a krásy (nejen) pro ženy

Žluté barvivo kurkumin s označením E100 se používá hlavně v asijské kuchyni. Je součástí kari, najdete ho ale třeba i v jogurtech nebo sýrech. Kurkumin se získává z oddenků kořenů turmeriku, které vypadají podobně jako zázvor. Ženám pak zmírňuje poporodní i menstruační bolesti a účinný je i při příliš dlouhé periodě. Kurkumin je také prospěšný pro játra, ledviny a žlučník, rozhání koliky a pomáhá s kožními problémy.



Král v boji s rakovinou

6. Rajčata jako pomocník v boji s infarktem

Rajčata, vodní melouny, játra nebo pomeranče, tam všude najdete likopen (E160d). Jedná se o karotenoid, který má v lidském těle nejvyšší zastoupení a v potravinářství se využívá jako jasně červené barvivo.

Ze zdravotního hlediska byly pozitivní výsledky zaznamenány u léčby rakovinotvorných a kardiovaskulárních onemocnění, hlavně u rakoviny plic, prostaty a žaludku, a likopen dokáže také předcházet infarktu. Ba co víc: ti z nás, kdo pravidelně konzumují potraviny s likopenem, mají až o 50 % nižší riziko výskytu těchto onemocnění.

7. Antioxidační zázrak

Lecitin, tedy E322 se přidává do celé řady potravin, jako jsou bonbóny, čokoláda, žvýkačky, ale i cereálie, pečivo nebo margaríny. Protože zabraňuje vysušování pokožky, využívá se i v kosmetice. Jedná se o přírodní antioxidant, který se ve vyšších koncentracích nachází třeba ve vaječném žloutku, ořeších, semenech nebo sojových bobech.

Co se zdravotních benefitů týče, lecitin je pro náš organismus doslova zázrakem. Předně je to pašák v boji s civilizačními chorobami - bojuje se špatným a posiluje dobrý cholesterol, čistí cévy a snižuje krevní tlak. Lecitin také léčí játra, je důležitý pro seniory, pomáhá s pamětí i se správným vývojem svalů. Protože se účastní přeměny tuků na energii, je lecitin také dobrým pomocníkem v případě, že chcete shodit nějaké to kilo.

Zajímají vás kvalitní potraviny? Pak přímo pro vás je určena akce Restaurant Day „Opravdové potraviny pro všechny Evropany”, která proběhne 9. června 2018 od 11:00 v Tržnici Brno na Zelném trhu. Akci pořádá Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR a Obnovitelně. http://www.obnovitelne.cz/  

Naším společným cílem je upozornit na výhody regionálních, kvalitních potravin na pozadí evropských témat, ve kterých EU usiluje o zlepšení přístupu k dobrým potravinám bez chemie. Těšit se samozřejmě můžete na řadu nebesky dobrých produktů lokálních kaváren, pražíren, minipivovarů nebo vinařů, ale také na svěží značky brněnských návrhářů.

Pravidelné aktualizace můžete sledovat na facebookové události akce.