Ekolog v Macronově vládě: do 13 let bude mít Francie třetinu energie z obnovitelných zdrojů

Nový francouzský ministr životního prostředí Nicolas Hulot chce Francii naučit používat obnovitelné zdroje a pomalu opouštět jádro.

Tereza Odehnalová

22. 5. 2017

Možná nejpopulárnější francouzský ekolog a jeden z překvapivých „úlovků“ nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, usedá na post ministra životního prostředí a energetiky. Nicolas Hulot v minulosti již třikrát odmítl na nabídku ministerstva, ať přišla od Jacquese Chiraca, Nicolase Sarkozyho nebo Francoise Hollanda. Nyní se ale situace změnila. Hulot tak pro mnohé konečně zdvihl hozenou rukavici a pokusí se přispět k realizaci významných ekologických opatření.

Sňatek z rozumu

Hulot po celou dobu prezidentské kampaně otevřeně odmítal podpořit Emmanuela Macrona, především proto, že ve své kampani ekologická témata výrazně ignoroval. To se však změnilo na začátku letošního roku, kdy do Macronova týmu přišel bývalý mluvčí Hulotovy nadace Matthieu Orphelin. Macron poté mimo jiné otevřeně vyzval zástupce amerického obnovitelného průmyslu, aby do Francie přijeli a využili budoucích nově nastavených podpůrných programů.

V druhém kole volby dal Hulot hlas právě Macronovi. „Můj hlas pro Macrona ve druhém kole rozhodně nebyl bianko šek, natož bezvýhradný souhlas s jeho projektem. Ten v mnoha ohledech ignoruje nutnost přijetí solidárních opatření, která nyní tolik potřebuje naše země, Evropa i svět,“ řekl Hulot pro deník Le Monde před druhým kolem prezidentských voleb. Na Twitteru pak uvedl, že volil „rozumem, nikoliv z přesvědčení“.

Emmanuel Macron Hulota přesvědčoval k ministerské funkci dlouho. K výslednému přijetí nabídky přispěl i fakt, že několik Hulotových bývalých spolupracovníků z jeho nadace, včetně Orphelina, se přidalo k hnutí En Marche (sociálně-liberální francouzské politické hnutí založené právě Macronem). Pro Macrona je tak příchod nejoblíbenějšího francouzského ekologa do vlády výrazným plusem a splněním jednoho ze slibů „dělat věci jinak“.

Třetina obnovitelné energie do roku 2030

Největší výzvou Nicolase Hulota je dotáhnout plán ke snížení podílu jaderné energie na 50 procent do roku 2025 a zvýšení podílu té obnovitelné na třetinu do roku 2030, přičemž energie ze Slunce má celkový mix doplňovat z 8 procent. Netřeba dodávat, že se jmenováním Hulota do čela rezortu výrazně klesly akcie Electricité de France (EDF).

Právě společnost EDF byla přitom jedním z významných partnerů Hulotovy nadace. A vedle firmy l’Oreal jeden z hlavních argumentů Hulotových kritiků, podle nichž byl ekolog jen oportunista. Nadace Hulot však hraje již více než čtvrtstoletí významnou roli v debatě o životním prostředí nejen v kontinentální Francii, angažuje se v kampaních měnících legislativu i konkrétní spotřebitelské chování a výrazně komentuje problémy týkající se například čistoty oceánů.

Ministrem až napočtvrté

Hulot se dle svých slov ekologem rozhodně nenarodil, ale stal se jím. Cesta vedla přes dráhu novináře v televizní stanici TF1 a více či méně výrazné pokusy ukotvit se na politické scéně. V roce 2007 se dokonce chystal na prezidentskou kandidaturu, kterou ale po několika měsících stáhl. O pět let později jeho snahy pohřbily primárky Zelených, ve kterých jej porazila Eva Joly. Následně přišla několikátá nabídka na post ministra životního prostředí od Francoise Hollanda, kterou ale odmítl, aby se mohl připravovat na další kandidaturu do prezidentských voleb… kterou v červenci minulého roku opět stáhl.

Nyní se přidal do týmu premiéra Edouarda Phillipa, se kterým se dle Hulota „v mnohém rozcházejí“. Nový předseda vlády například několik let působil ve společnosti Areva, která se mimo jiné zabývá výstavbou jaderných reaktorů. Skupina Areva se pohybuje v dlouhodobých ekonomických problémech.

„Uvědomuji si vše, co je s mou novou funkcí spojeno. Domnívám se ale, že zde máme příležitost, kterou musíme využít. Naléhavost dnešní doby vyžaduje, abych udělal vše pro úspěch proměny společnosti, kterou si všichni tak přejeme,“ reagoval Nicolas Hulot na Twitteru těsně po oznámení svého jmenování.

Zdroj: RenewEconomy.com.au