Stephen Hawking byl velkým vizionářem obnovitelné energetiky

Světoznámý britský fyzik Stephen Hawking, který byl kvůli neurodegenerativní chorobě ochrnutý, zemřel před týdnem ve věku 76 let. Oznámila to jeho rodina. Hawking, který byl považován za nástupce Isaaka Newtona a Alberta Einsteina, svými poznatky o vzniku vesmíru, o velkém třesku a o černých dírách výrazně přispěl k rozvoji lidského poznání. Své znalosti předával i široké veřejnosti, vysoce ceněná je především jeho populárně vědecká publikace Stručná historie času.

Tomáš Vondra

20. 3. 2018

V posledních letech před smrtí vyjádřil Hawking mnoho obav o světě. Dobře se ví, že měl pochybnosti o umělé inteligenci (AI) a říkal, že to může být největší úspěch v historii lidstva, ale také jeho úspěch poslední. Byl znepokojený tím, že AI připraví lidi o práci, a varoval také před jejich zneužitím, jež by mohlo vést k apokalypse. Varoval také před prvním kontaktem s mimozemským životem a měl strach, že lidstvo může zaniknout za 1 000 let. 

Zatímco všechny tyto předpovědi se zaměřovaly na dobu poměrně vzdálené budoucnosti, Hawkingův největší strach byl zcela zakotven v současnosti. Týkal se změn klimatu - a vlivu fosilních paliv na něj. 

Ocitli jsme se blízko bodu, kdy se globální oteplování stává nevratným. Trumpova snaha by mohla Zemi zničit, naše planeta by se mohla stát obdobou Venuše s teplotou dvě stě padesát stupňů a dešti kyseliny sírové,” řekl Hawking pro BBC News v červenci 2017. Komentoval tak úspěšnou snahu amerického prezidenta o vypovězení Pařížské klimatické dohody.  

Hawking jakožto fyzik velmi dobře chápal, že přechod na obnovitelné zdroje energie není žádným luxusem ani možností -  jde o nutnost. Protože bez funkčních obnovitelných zdrojů není možné opustit fosilní paliva. A když je budeme dále spalovat, Země se bude stále více oteplovat a prostředí, které pro člověka bylo doposud příznivé, si zničíme.  

„Klimatické změny jsou jedním z největších nebezpečí, jimž čelíme, ale současně je to hrozba, které můžeme zabránit, pokud začneme konat nyní. Odmítnutím důkazů o klimatických změnách a vypovězením Pařížské dohody o klimatu způsobí Donald Trump hrozivé ekologické škody planetě, ohrozí přírodu a celý svět pro nás i naše děti,” varoval Hawking v jednom z posledních rozhovorů, které poskytl. 

Velmi podobně varoval před znečištěním ovzduší spojeným neodmyslitelně s uhelnými elektrárnami. Právě znečištění společně s lidskou hloupostí pokládal za největší hrozbu lidstva. V roce 2016 v rozhovoru s Larry Kingem poznamenal: „Už před šesti lety jsem varoval před znečištěním a populační explozí. Od té doby přibylo půl miliardy lidí a znečištění se zvětšilo o 8%. Znečištění vzduchu a emise oxidu uhličitého… Je už pozdě zastavit nebezpečnou úroveň globálního oteplování?”  

Stephen Hawking ale nepokládal obnovitelné zdroje za řešení problému, bral je jako nutnost, jež pomůže překlenout dobu, než se podaří zprovoznit sen všech vědců - jadernou fúzi. Tedy energetický zdroj, který by mohl vyrábět energii podobně jako Slunce. „Chtěl bych, aby se jaderná fúze stala praktickým řešením, pak by poskytovala čistou energii bez znečištění nebo globálního oteplování,” uvedl Hawking pro deník Guardian.