Tesla spustila prodej solárních tašek. Do Evropy dorazí v roce 2018

Elon Musk na Twitteru oznámil zahájení prodeje svých solárních tašek Solar Roof. První instalace proběhnou v USA již toto léto. Pro zájemce je k dispozici i chytrá kalkulačka.

Lukáš Bašta

14. 5. 2017

Od 10. května si mohou zájemci začít objednávat solární tašky Elona Muska. Ty jsou k dispozici ve čtveřici designů (od hladkých moderních, po klasické prohnuté) a navíc disponují celoživotní zárukou. Ostatně, webové stránky Tesla.com se chlubí i testem odolnosti, kdy je na tašky vystřelena ledová koule rychlostí 160 km/h. Ačkoliv konkurenční tašky prasknou a padají k zemi, ty od Tesly stále drží a led se o ně roztříští.

„Solární tašky Tesla jsou vyrobené z tvrzeného skla, jsou tak více než třikrát silnější než standardní střešní tašky. Proto nabízíme nejlepší záruku v oboru – životnost vašeho domu nebo nekonečno, podle toho, jaká situace nastane dřív," uvedl Elon Musk během telekonference s novináři při představení solárních tašek. Dlužno dodat, že „doživotní” záruka platí pro střešní tašky. Výrobu elektřiny pomocí fotovoltaických tašek garantuje Tesla po dobu 30 let. I tak jde o nejvyšší záruku na trhu.



Možnost objednávky tašek tak přichází nějakých sedm měsíců po jejich oficiálním oznámení. První instalace mají začít již letos v létě, ale jenom v USA. Objednávky mimo USA se začnou vyřizovat až příští rok. Kromě designu se tašky od Tesly dělí na dvě kategorie – solární a nesolární. Není totiž nutné, aby celou střechu domu pokrývaly solární panely. Cena nesolárních tašek je srovnatelná s konkurencí, přičemž ty solární jsou sice dražší, ale výhledově dokáží ušetřit peníze díky produkci elektřiny ze slunce.

Pro výpočty se použila střecha, kterou solární tašky pokrývají jen z 35 %. Na průměrném americkém domě pak vygenerují elektřinu za 53 tisíc dolarů. Tesla v tomto ohledu vytvořila i speciální kalkulátor, který pracuje s údaji od Google. Podle analýzy lokality domu, velikosti střechy a dalších parametrů dokáže vypočítat, kolik bude Solar Roof stát zrovna vás. Podle serveru Customer Reports se cena takové střechy pro průměrný americký dům pohybuje kolem 6 tisíc Kč za čtvereční metr. Tesla sama ale udává, že by se měl zákazník dostat ještě o něco níže.

Solární tašky od Tesly představují ideální řešení pro zájemce, který buduje nový dům nebo na svém starém potřebuje vyměnit střešní krytinu a současně uvažují o vlastní produkci elektřiny pomocí fotovoltaických panelů. Běžná instalace solárních modulů na střechu je stále cenově dostupnější řešení. Přesto se dá očekávat, že Tesla, obdobně jako v elektromobilitě, nastavila nový trend, který budou další společnosti následovat.

Zdroj: Tesla.com