Česká Photon Energy pomůže budovat australské solární projekty s kapacitou 1,14 GWp

Photon Energy NV oznámila, že se společnost Canadian Solar stane investorem a poskytne financování pro dokončení developmentu pěti z velkokapacitních australských projektů solárních elektráren Photon Energy s celkovou kapacitou 1,14 GWp.

Tisková zpráva

31. 1. 2018

Mezinárodní solární společnost s českými kořeny Photon Energy N.V. dnes oznámila, že na základě výběrového řízení na development partnera, vedeného poradenskou firmou Pottinger, uzavřela dohodu s Canadian Solar, jednou z největších solárních společností na světě, o společném developmentu pěti ze svých velkokapacitních projektů solárních elektráren v australském Novém Jižním Walesu s celkovou kapacitou 1,14 GWp.

Do projektové pipeline solárních elektráren společnosti Photon Energy, největší pipeline v Austrálii, patří dosud plně vlastněný 316 MWp projekt v Gunning a také čtyři projekty vyvíjené spolu s lokálním partnerem, jmenovitě 178 MWp projekt v Mumbil, 165 MWp projekt v Gunnedah, 286 MWp projekt v Suntop a 196 MWp projekt v Maryvale, které budou všechny nadále realizovány společně s Canadian Solar.

Canadian Solar získá 51% podíl ve všech pěti projektových společnostech. Vlastní kapitál, který investuje společnost Canadian Solar, podléhá určitým rozvojovým milníkům, společným řídícím procesům a jiným podmínkám obvyklým při společném developmentu projektů a pokrývá development rozpočty tak, aby se všech pět projektů dostalo do fáze připravenosti k výstavbě. Po uskutečnění transakce si společnost Photon Energy NV udrží 49% podíl v projektu Gunning a 24.99% podíly v ostatních čtyřech projektech.

„Společnost Canadian Solar těší, že může uzavřít partnerství s Photon Energy a přinést na trh 1,14 GWp,“ komentuje Dr. Shawn Qu, předseda a výkonný ředitel společnosti Canadian Solar. „Jako velice aktivní developer solárních elektráren v Austrálii partnerstvím s Photon Energy nadále posílíme naši vedoucí pozici na trhu.“

Michael Gartner, ředitel Photon Energy Australia, k transakci uvádí: „Austrálie vstupuje do vzrušujícího období, kdy solární energie významně přispěje k uspokojení energetických potřeb země. Photon Energy je průkopníkem v oblasti velkokapacitních solárních projektů Down Under a využila před konkurencí příležitostí k developmentu největší solární projektové pipeline v Austrálii. Jsme potěšeni možností spojit své síly s Canadian Solar k dosažení tohoto cíle.“

Georg Hotar, výkonný ředitel společnosti Photon Energy NV dodává: „Tato transakce představuje pro skupinu Photon Energy klíčový moment, kdy naše dlouhodobé působení na australském trhu přináší ovoce. Nynější spolupráce je hmatatelným úspěchem našeho australského týmu, který bude nyní pracovat se společností Canadian Solar na rozvoji největší solární projektové pipeline v Austrálii.“

Finančním poradcem společnosti Photon Energy NV pro tuto transakci byla firma Pottinger, vedená Johnem Sheehym a Marcusem Davidsonem, a jejími právními poradci byly právnické kanceláře Hogan Lovells a Clifford Chance, které vedl Reuben van Werkum.

Zdroj: tisková zpráva