Skládací elektroskútr má unikátní konstrukci. A taky cenu

Elektrických skútrů je na světě už pěkná řádka. Především v Číně ž jich je opravdu nepřeberné množství. Tenhle, který se jmenuje Slick Ujet je ale trochu jiný. Tedy je hodně jiný.

František Mašek

20. 1. 2018

Je jiný v mnoha věcech. Tak především není z Číny, ale z Lucemburska. Další je jeho cena, která je opravdu vysoká – asi 220 000 korun. Ale to je dáno jinou výjimečností. Jeho konstrukcí.

Je extrémně lehký díky jeho základní konstrukci z uhlíkového kompozitu. Ten samozřejmě je drahý, ale je pevný, nezrezne a jeho hmotnost je úžasná. Navíc umožnil použít i speciální systém skládání. Přední kolo se dá podél dvou svislých os vlastně překlopit tak, že se osa kola předního srovná s kolem zadního. Řídítka se sklopí a vznikne tak kompaktní „zavazadlo“, které se hravě vejde do kouta garáže nebo třeba do skříně.

Další zajímavou věcí je akumulátor. Ten je pod sedadlem, a když se odklopí, je tu i kabel na připojení do zásuvky. Jenže je tu i možnost celý blok i se sedlem odejmout a vevnitř se ukrývají malá kolečka a vytahovací madlo. Najednou je z akumulátoru malý kufřík na kolečkách, který může i slabá žena odvézt k sobě domů a dobít.

Třetí netradiční věcí je uložení kol bez loukotí ráfků. Motor o výkonu pouhých 5,5 koní je uložen do zadního unášeče. Výkon není velký, ale díky malé hmotnosti motocyklu je rychlost až 108 km/ a dojezd 112 nebo 145 km podle kapacity akumulátorů.

A ta nejlepší zpráva na závěr. Výrobce chce nejdřív obsloužit evropské zákazníky a až pak vyrazit do světa.