Budeme vytápět pomocí bitcoinů. Holanďané plánují domy ohřívané počítači

Všichni ví, že i obyčejný přenosný počítač vyprodukuje poměrně velké množství tepla. Silné počítače, které těží bitcoiny, ale generují tepla obrovské množství – a to jen zbytečně uniká do okolí. To se snaží se změnit holandský startup.

Tomáš Vondra

19. 1. 2018

Bitcoiny a další podobné alternativní elektronické měny se těží pomocí výkonných počítačů v obrovských datových centrech. Ta se skládají z desítek tisíc počítačů o velkém výkonu, které jednak spotřebovávají enormní množství elektrické energie (ale o tom až jindy), ale současně produkují značné množství tepla.

Není náhodou, že velké společnosti, které se těžbou bitcoinů i provozováním silných datacenter zabývají, přemýšlejí o přesunu těchto center například za polární kruh nebo do ponořitelných zařízení na oceánu. Velké množství bitcoinových továren leží dnes v Číně ve vysokých nadmořských výškách – jednak tam využívají levné elektřiny z vodních elektráren, ale současně se tam počítače díky chladnému vzduchu lépe ochlazují.

Holandský startup Nerdalize ale přišel s úplně jiným řešením: místo, aby se snažil přebytečného tepla ze svých serverů zbavovat tím, že ho uvolní do atmosféry, chce ho přivést lidem do domovů.

Ať už si o bitcoinovém byznysu a jeho udržitelnosti myslíme cokoliv, tohle je poměrně sympatické řešení – a navíc už nějakou dobu osvědčené. Nerdalize už roku 2015 představila svůj první produkt: nástěnný ohřívač poháněný jedním těžebním serverem. Tento pilotní projekt fungoval v pěti domácnostech, které testovaly jeho praktičnost.

Narazilo se přitom na řadu problémů, které naznačovaly, že nejde o úplně ideální výrobek: přístroj přiváděl teplo jen velmi pomalu, bylo ho nedostatečné množství a vytopit jednu malou místnost mu trvalo nejméně jednu hodinu. Ale fungoval a to bylo důležité, mohl se tak stát základem pro složitější vylepšení.

Nerdalize se rozhodli vybavit 42 holandských domácností servery, které jim budou ohřívat vodu – teplou vodu tedy těmto rodinám zajistí jen teplo ze serverů, které těží současně bitcoiny. Ročně to jednu domácnost bude stát asi 8000 korun, přičemž těžaři budou mít díky tomu o 50 procent nižší náklady na těžbu bitcoinů, jejichž cena za poslední rok astronomicky vzrostla.

Aby se podařilo projekt rozjet, muselo se vybrat 250 000 dolarů, což se podařilo, nyní se atakuje hranice půl milionu dolarů. Jde o poměrně racionální řešení toho, jak moc se stala těžba kryptoměn rozšířenou; zakázat ji není možné, omezovat také ne – takže využít elektrickou energii, která je na to spotřebovávaná, na něco dobrého, je tím nejrozumnějším, co zatím kdo vymyslel...

Zdroj: Nerdalize.com