Investiční plán pro Evropu: 2,5 miliardy korun pro technologie šetrné k životnímu prostředí

Evropská investiční banka (EIB) poskytne na společné investice 50 milionů eur českému fondu Inven Capital za účelem vytvoření společné investiční iniciativy na podporu růstu malých a středních podniků v sektoru čisté energie a inteligentních technologií. ČEZ vloží do fondu stejnou částku a tak bude operovat se 100 miliony eur (přes 2,5 miliardy korun) na společné investice.

Martin Sedlák

19. 12. 2017

„Aktivity Inven Capital výrazně přispívají k naplňování jednoho z hlavních pilířů strategie Skupiny ČEZ – rozvíjení našich aktivit v oblasti decentralizované energetiky a obnovitelných zdrojů. Zájem Evropské investiční banky o společné investování do energetických start-upů je pro nás velkou ctí a oceněním naší dosavadní práce,“ uvedl v pátek 15. prosince při zveřejnění dohody místopředseda představenstva a ředitel divize nová energetika a distribuce ČEZ Tomáš Pleskač.

Aktivita podporuje investiční projekty čistých technologií a inteligentních energetických společností a posílí investice zaměřené na inovace a udržitelný rozvoj, které přispějí k tvorbě pracovních míst v Evropě. Investiční iniciativa EIB a Inven Capital poskytne dodatečnou likviditu předním evropským malým a středním podnikům v uvedeném odvětví. Tyto společnosti se obvykle nacházejí ve fázi růstu a potřebují počáteční prostředky, aby mohly inovovat a rozšiřovat svou nabídku produktů a služeb, zvyšovat produktivitu a výrobní kapacitu a expandovat na zahraniční trhy.

Viceprezident Evropské komise zodpovědný za Energetickou unii Maroš Šefčovič uvedl, že podpora podnikání inovativních společností v sektoru čisté a chytré energetiky v České republice i v celé Evropě se bude podílet přímo na opatřeních na ochranu klimatu v souladu s evropskými závazky vyplývajícími z pařížské dohody. Impuls podpory inovativních projektů je součástí Investičního plánu pro Evropu, takzvaného Junckerova plánu, který patří mezi jednou z hlavních priorit Evropské komise. Balíček se zaměřuje na podporu investic pro vytváření pracovních míst.

Inven Capital je venture kapitálový fond Skupiny ČEZ. Portfolio fondu zahrnuje jedny z nejinovativnějších cleantech společností, jako jsou baterie sonnen, společnost zabívající se nízkouhlíkovou decentralizovanou energetikou Sunfire, chytrá regulace tepla tado° Cloud & Heat nebo technologii pro sídelní aut Vulog.

Úspěšné nákupy fondu nedávno v rozhovoru pro náš portál představil Pavel Cyrani, člen představensta Skupiny ČEZ: „Prostřednictvím investičního fondu Inven Capital nyní spoluvlastníme několik opravdu zajímavých startupů, nebo spíše scaleupů, protože se jedná o společnosti, které jsou sice ve fázi masivního růstu, ale mají už rozvinutý svůj byznys model. Jde například o německého výrobce baterií sonnen, který byl první naší takovou investicí. Sonnen má obrovskou dynamiku a slaví úspěchy v celosvětovém měřítku. Jsou evropskou jedničkou s dvouciferným růstem a významně posilují i ve Spojených státech, kde se stávají velkým konkurentem Tesly. Jejich posledním velkým projektem je solární město pro 3000 domácností v Arizoně.”

Zdroj: tisková zpráva