„Oprav dům po babičce“. Hladík rozšiřuje dotace na úsporné bydlení, míří i na mladé rodiny

Finanční příspěvky z úspěšného programu Nová zelená úsporám budou dostupné pro více domácností včetně mladých rodin. Stát nově nabídne i dotace na výměnu nejstarších plynových kotlů za tepelná čerpadla.

Pavel Baroch

25. 3. 2023

Energetická krize v uplynulém roce razantně zvýšila zájem domácností o dotace na snížení energetické náročnosti bydlení. Vyčleněných 19 miliard korun z Národního plánu obnovy na financování programu Nová zelená úsporám vyčerpali majitelé rodinných a bytových domů o dva roky dříve, než ministerstvo životního prostředí původně plánovalo.

K dispozici jsou ale další desítky miliard korun v Modernizačním fondu. Od září se spustí nová etapa programu, který Evropská komise hodnotí jako nejúspěšnější projekt v České republice v oblasti úspor energie nejen čerpáním prostředků, ale i efektivností vynaložených nákladů.

Na finanční příspěvek by od podzimu mělo mít nárok více domácností. Chystá se například speciální program „Oprav dům po babičce“ zaměřený na mladé rodiny, které dostanou možnost kombinovat dotaci a půjčku na kompletní renovaci zděděného nebo koupeného domu na energeticky úsporný. V přípravě je rovněž nové kolo kotlíkových dotací, které by mělo počítat i s výměnou starých plynových topidel.

Domácnosti ušetří miliardy

Program Nová zelené úsporám, který navázal na původní Zelenou úsporám, podpořil od roku 2014 na 180 tisíc domácností, na jejichž účet poslat Státní fond životního prostředí 22 miliard korun. Kvůli energetické krizi ale dosáhl počet žádostí na rekordní čísla.

„Jen za poslední rok a půl od října 2021 si o dotaci na úspornější bydlení požádalo rekordních 110 tisíc domácností. To dalece přesáhlo celkový počet přijatých žádostí za předchozích sedm let fungování programu,” řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Strmě rostoucí zájem se logicky projevil u nenáročných opatření s okamžitým efektem, tedy zejména u instalací domácích fotovoltaických elektráren a výměn starých kotlů za tepelná čerpadla. Například u fotovoltaiky jsme zaznamenali trojnásobný meziroční nárůst,“ dodal Hladík.

Spočítáme vám, kolik můžete ušetřit pomocí domácí fotovoltaiky

Program pomáhá rodinám výrazně ušetřit na účtech za energie a chrání také životní prostředí. „Pro názornost, jen díky opatřením podpořeným od října roku 2021 vypustí naše domácnosti do ovzduší za rok o 700 tisíc tun oxidu uhličitého méně, což odpovídá ušetřeným 350 tisíc tunám uhlí za 2,3 miliardy korun,” uvedl ministr Hladík.

Pokud bude zájem pokračovat stejným tempem, bude podle něj úspora energie na konci roku 2025 odpovídat v přepočtu nespáleným 1,44 milionům tun uhlí (4,5 procenta roční spotřeby uhlí v zemi) nebo 592 milionům kubíků zemního plynu (6 procent celkové roční spotřeby).

„To představuje snížení emisí oxidu uhličitého o 2,8 procenta ročně,” dodal Hladík. V peněženkách rodin se to projeví celkovou úsporou převyšující 7 miliard korun.

Úspory pro další rodiny

Ministerstvo životního prostředí nyní chystá několik novinek, které spustí od letošního září. Hlavním cílem je právě rozšíření programu. Peněz by přitom měl být dostatek. Už na podzim se ministerstvu podařilo dojednat další prostředky z Modernizačního fondu.

„V programu HOUSEnerg zaměřeném na energetické úspory v rezidenčním sektoru tak máme nyní připraveno 55 miliard korun na pokrytí financování Nové zelené úsporám i její odlehčené verze pro nízkopříjmové domácnosti Nové zelené úsporám Light,“ konstatoval Petr Hladík.

Dotace se v následujícím období mají více zaměřit na bytové domy. „Právě v těchto dnech jednáme s Evropskou komisí o využití prostředků Národního plánu obnovy pro nízkoúročené půjčky. Připravujeme i variantu financování formou záloh, které už dnes poskytujeme seniorům a invalidním občanům v Nové zelené úsporám Light. Umožníme tak čerpat dotace i mladým rodinám,“ uvedl Hladík.

Ministerstvo právě pracuje na konkrétních podmínkách a parametrech jednotlivých druhů dotací, například jak budou zvýhodněny bytové domy podle toho, kolik v nich žije seniorů a dalších nízkopříjmových rodin a postupně je zveřejní.¨

Už v dubnu představí podobu nové vlny kotlíkových dotací, ale také rozšíření Nové zelené úsporám Light o fotovoltaické elektrárny. V květnu budou následovat další novinky včetně zmiňovaného programu „Oprav dům po babičce“, který cílí na mladé rodiny.

Na konci června pak Státní fond životního prostředí ukončí přijímání žádostí podle dosavadních pravidel Nové zelené úsporám a po letní technickoprovozní přestávce začne v září přijímat žádosti podle nových pravidel.

„Všem žadatelům, kteří mají rozpracované projekty podle stávajících podmínek, doporučuji, aby své žádosti podali do konce června,“ sdělil ředitel fondu Petr Valdman. O dotaci by ale neměli přijít ani ti, kteří provedou úsporné opatření v létě.

Zjednodušená administrativa

Základní parametr programu Nová zelená úsporám, tedy dotace až 50 procent nákladů, zůstane stejný. Ministerstvo a státní fond slibují další zjednodušení v podávání a vyřizování dotací. Odpadne třeba povinnost předkládat faktury, které budou sloužit jen pro případnou kontrolu, a ve většině případů i projektovou dokumentaci.

Zmírní se rovněž kritéria u vybraných opatření. Dotace na náročnější úpravy domů budou již automaticky navýšeny o podporu projektu. V oblasti novostaveb bude podpora zacílená pouze na ty nejúspornější budovy, u nichž bude efekt energetických úspor nejvyšší. A nově bude do nabídky dotací zařazena i podpora výměny starých plynových kotlů za tepelná čerpadla.

„V loňském roce jsme zvládli administraci 82 tisíc žádostí o podporu, což je čtyřikrát více než v uplynulých letech a průměrná doba vyřízení žádosti je dvacet jedna dní.

Díky zjednodušené administraci budeme moci dále navyšovat počty odbavených žádostí, které díky maximálnímu otevření programu bezesporu přijdou, aniž by se prodlužovala doba jejich posouzení a následné výplaty prostředků,” poznamenal ředitel fondu Petr Valdman, podle něhož se navíc ještě posílí poradenská síť pro domácnosti.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Pixabay