Kybernetické bakterie se solárními články na zádech porazily rostliny ve fotosyntéze

Účinnost miniaturních kybernetických organizmů vyráží dech. Vědci však o tajemství úspěchu nechtějí moc mluvit.

Tomáš Vondra

6. 12. 2017

Fotosyntéza je proces, který zásobuje energií drtivou většinu života na Zemi. Ale chlorofyl, zelené barvivo, které k tomu rostliny využívají, je poměrně neúčinné – právě to je jednou z příčin, proč se lidstvu ještě nepodařilo fotosyntézu využít pro umělou výrobu elektrické energie.

Nyní ale američtí vědci přišli s naprosto přelomovým výzkumem, technologií, která umožňuje zachytávat sluneční energie efektivněji, než to dokáže přírodní fotosyntéza. Inženýři z U University of California, Berkeley totiž naučili bakterie, aby se samy pokryly maličkými ale velice účinnými solárními panely.

Vědci představili výsledky jejich výzkumu 254 setkání Americké chemické společnosti. „Místo, abychom se spoléhali na neúčinný chlorofyl k získávání energie ze Slunce, naučil jsem bakterie, aby na svém těle nechaly vyrůst droboučké polovodičové nanokrystaly,“ uvedl autor této možná potenciální technologie Kelsey K. Sakimoto. „Tyto krystaly jsou účinnější než chlorofyl a dají se vypěstovat za zlomek ceny, kterou stojí výrobu solárních panelů.“

Lidstvo se stále více snaží hledat alternativu k fosilním palivům – a to jak jako zdroje energie, tak i jako základu pro celý chemický průmysl. Použít k tomu umělou fotosyntézu, se pokoušelo už mnoho vědců z nejrůznějších zemí světa. Došlo sice k jistému pokroku, ale žádná z vyvíjených technologií nebyla dostatečně efektivní pro praktické komerční využití.

Vědci nechtějí o podrobnostech moc mluvit, zejména kvůli komerčnímu potenciálu celého objevu. Uvedli ale, že princip spočívá na překrmování bakterií látkami citlivými na světlo a aminokyselinou, jež obsahuje atomy síry, vytvořily sulfid kademnatý v podobě nanočástic. Ty se koncentrovaly na povrchu bakterií Moorella thermoacetica, takže Sakimoto a jeho tým získali miniaturní bakteriální kybernetické organismy se „solárními panely na zádech“.

A jejich účinnost vyráží dech: podle studie, kterou k tomu vědci vydali, se pohybuje kolem osmdesáti procent!  Účinnost fotosyntézy je přitom pouhých 34,2 procent… Navíc celý tento proces probíhá vlastně skoro samovolně, bakterie se samy množí, samy se opravují a samy tedy vyrábí energii – stačí jim jen dodat laciný zdroj.

Zdroj: TheVerge