Premiér Fiala: Energetické úspory a nové obnovitelné zdroje zvýší naši nezávislost na energiích z Ruska

Více než dva tisíce panelů na ploše sedmi tisíc metrů čtverečních dělá z právě budované fotovoltaické elektrárny na střeše Kongresového centra Praha největší solární zdroj v centru hlavního města. Její rozloha dokonce přesahuje velikost fotbalového hřiště. Čistá elektřina pokryje deset procent spotřeby centra a ušetří mu 5,5 milionu korun.

Pavel Baroch

3. 12. 2022

Fotovoltaika je součástí jednoho z největších projektů energetických úspor v zemi, na němž pracuje ENESA, dceřiná společnost ČEZ ESCO. Projekt už letos ušetřil centru 32 milionů korun. O snížení energetické náročnosti objektu usiluje vedení Kongresového centra už od roku 2016, kdy se uskutečnil technologicky unikátní úsporný projekt řešený formou EPC, tedy energetickými službami se zárukou úspor. Znamená to, že za velikost úspor ručí ve smlouvě přímo dodavatel, v tomto případě právě společnost ENESA.

Úspory dosáhnou minimálně 235 milionů korun za deset let existence projektu, jehož součástí je modernizace vytápění, vzduchotechniky, osvětlení a také kogenerace. Spotřeba energií má klesnout přibližně o třetinu. „EPC projekt v Kongresovém centru Praha si drží primát v oblasti technologické provázanosti, kdy se v maximální možné míře využívá synergie mezi vytápěním a vzduchotechnikou,“ řekl Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO.

Opět se podle něho ukazuje, že díky promyšlenému technickému řešení stoprocentně platí, že nejlevnější energie je ta, která se nespotřebuje. „Fotovoltaika na střeše provoz budovy ještě zlevní, a navíc sníží uhlíkovou stopu objektu,“ dodal Čermák.

Ochrana Petřínské rozhledny

Kongresové centrum v případě solární elektrárny využije inovativní model zvaný „Fotovoltaika za 1 Kč“. Celé zařízení o instalovaném výkonu 936 kiloWatt-peak tak centrum získá bez jakýchkoliv investičních nákladů. Ty totiž nese dodavatel ČEZ ESCO, který fotovoltaiku postaví a následně ji bude také provozovat. Centrum bude investici splácet v ceně odebírané elektřiny. Po ukončení třináctiletého kontraktu ho odkoupí za pouhou jednu korunu a dále si bude vyrábět energii samo.

Stavba fotovoltaické elektrárny v centru Prahy o velikosti fotbalového hřiště není jednoduchou záležitostí a projektanti museli vyřešit několik důležitých podmínek. Například museli zkouškami na vzorku panelů umístěných na střeše centra dokázat, že sluneční paprsky, které dopadají na jejich povrch, nebudou oslňovat nejen blízké okolí, ale ani například turisty na několik kilometrů vzdálené Petřínské rozhledně.

Navzdory těmto zádrhelům je tempo instalace rychlé. Od zahájení projekčních příprav a umístění posledního panelu uplyne jen půl roku – se spuštěním elektrárny se přitom počítá už na jaře příštího roku. Instalaci fotovoltaiky má na starost společnost Greenbuddies, pro niž to je první stavba na českém trhu po dlouhodobém zahraničním působení: firma má bohaté zkušenosti z budování solárních elektráren, ale i nabíjecí infrastruktury ze čtrnácti zemí Evropské unie.

Střešní solární elektrárna může přinést úsporu i 30 tisíc korun za rok. Vyplatí se i vám?

Za posledních pět let společnost dokončila solární elektrárny o souhrnném výkonu více než 700 megawatt-peak a nainstalovala téměř 1,7 milionů fotovoltaických modulů. Budovala je také na brownfieldech, například na bývalém nákladovém nádraží ve Frankfurtu nad Mohanem, v areálu výrobny slunečnicového oleje v Čepinu v Chorvatsku, ve vodárně v německém Briesenu nebo v třídírně oblečení holandské odnože Armády spásy v Deventeru. Instalovala rovněž solární přístřešky – takzvané carpoty – na parkovací ploše pro 460 aut v lázních Lutzmannsburg v Rakousku.

Konzultace s památkáři

Výstavba elektrárny na střeše Kongresového centra začala v době českého předsednictví Evropské unie, při němž tato rozlehlá budova hrála důležitou roli, protože se zde konala neformální zasedání Rady EU. Vedení Kongresového centra Praha uvažovalo o vybudování fotovoltaické elektrárny už před několika lety.

„I když máme do konce roku sjednánu velmi dobrou cenu za elektřinu, dění na trhu s energiemi nás přimělo tento záměr urychlit a rozhodli jsme se s instalací začít ještě během českého předsednictví. Fotovoltaika pokryje asi deset procent spotřeby energií, navíc je přímo provázaná s komplexním projektem energetických úspor, který u nás běží už šestým rokem a každoročně nám ušetří více než třicet milionů korun,“ řekl Aleš Bartůněk, předseda představenstva společnosti Komerční centrum Praha.

Instalační technici se pohybují ve výšce čtyřiceti metrů a vedle více než dvou tisíc panelů pokládají téměř dvacet tisíc metrů kabelů. Použity jsou střídače SolarEdge, které minimalizují napětí při poruše a jsou vhodné pro případný hasičský zásah. Moderní technologie střešní konstrukce umožňuje instalaci, aniž by se muselo do střechy vrtat. Poslouží k tomu betonové dlaždice o celkové hmotnosti větší než 62 tun.

„Zaštítili jsme všechny etapy projektu, od přípravy projektové dokumentace přes zajištění veškerých povolení a nákupu komponent až po výstavbu a zprovoznění dodávané technologie,“ konstatoval Aleš Spáčil, obchodní ředitel a spoluzakladatel společnosti Greenbuddies.

Zjistěte, jak by se vám vyplatilo tepelné čerpadlo

Investor i zhotovitel přípravu stavby konzultoval v rámci povolovacího procesu s památkáři, takže se vzhled a viditelnost instalace nejprve prověřovala vizualizací i videosimulací. Vzhledem k tomu, že Kongresové centrum se částečně nachází v ochranném pásmu metra, musel projekt schválit rovněž Dopravní podnik hlavního města Prahy.

Nezávislost na Rusku

Akcionáři Kongresového centra jsou Ministerstvo financí a Hlavní město Praha. „Jsem rád, že Kongresové centrum Praha jako veřejně vlastněná společnost jde příkladem. Energetické úspory a nové obnovitelné zdroje jsou přesně to, co v současné situaci potřebujeme, abychom snižovali náklady na energie a zvýšili svou energetickou soběstačnost a nezávislost na energiích z Ruska,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS), který Kongresové centrum osobně navštívil.

„U českých firem i veřejných institucí pozorujeme v poslední době jasný trend: snižování nákladů na energie jde ruku v ruce s důslednou dekarbonizací a úsilím o celkově udržitelnější fungování. Naším úkolem je tomu co nejvíce pomoci,“ poznamenal Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ.

Autor: Pavel Baroch

Foto: Greenbuddies, ČEZ