Odolá vandalům a ještě zkrášlí okolí. Brněnská firma vyvinula nabíjecí stanici z betonu

Působivý vzhled a dlouhá životnost. Tak by se dala popsat jedinečná nabíjecí stanice, kterou představila brněnská firma REVERSE-TECH v rámci obchodní značky REEV-TECH. Provozuschopný kus REEV Tower je už nyní k vidění v brněnském Centru bydlení a designu Kaštanová.

Ondřej Novák

24. 11. 2022

O nových stojanech informoval server Autonabíječka.cz. Celobetonová konstrukce poskytuje dlouhou životnost a odolnost proti poškození nebo povětrnostním vlivům. Vnitřní elektronika je zároveň také původem z Brna od společnosti Phoenix Contact. Společnost zároveň myslela i na estetickou stránku produktu, který působí svěžím stylem. Zájemci z řad především návštěvníků centra mohou u stylového stojanu z betonu využít AC nabíjení o výkonu 2 x 11 kilowattů.

„Jedná se o nabíjecí sloupek REEV Tower, který má konstrukci v celobetonovém provedení. Výhodou betonové konstrukce není pouze design, ale také ochrana proti vandalismu, vysoká životnost a šetrnost k životnímu prostředí. Také jsme kladli velký důraz na bezpečnost a zvolili kvalitní průmyslovou elektroniku Phoenix Contact,“ říká David Smejkal jednatel a zakladatel společnosti REVERSE-TECH s.r.o.

Průmyslovou elektroniku Phoenix Contact pak firma zvolila s ohledem na to, že na trhu se jinak objevují produkty bez příslušných bezpečnostních elektronických prvků a certifikátů. Využití kvalitních českých komponentů navíc sníží závislost produkce na dodávkách z asijských zemí.

„Nabíjecí stanice s komponenty Phoenix Contact již nyní splňují budoucí požadavky trhu. Řídicí jednotka umožňuje funkci V2G (využití elektromobilu jako bateriového úložiště pro dům) nebo také Plug&Charge, což znamená možnost nabíjení bez nutnosti identifikace čipem nebo kartou, pouze připojením kabelu do elektromobilu,“ doplňuje Josef Růžek, expert pro elektromobilitu ve firmě Phoenix Contact.

Od svého vzniku v roce 2017 se společnost REVERSE-TECH zabývá průmyslovou automatizací, přičemž právě zkušenosti z tohoto oboru firma přenesla i do vývoje celobetonových nabíjecích stanic. Vývoj a následná montáž probíhá přímo v Brně.

Inspiraci přinesl první elektromobil

Společnost už své betonové nabíjecí sloupky představila veřejnosti například na brněnském veletrhu kutilů a konstruktérů Maker Fair nebo na pražském veletrhu e-Salon. Projekt nabíjecích stanic se v hlavě Davida Smejkala zrodil v roce 2020, kdy si pořídil svůj první elektromobil. Smejkalovým cílem bylo vytvořit unikátní řešení kombinující důraz na design i kvalitu.

„Během prvního roku jsem nabíral informace, vymýšlel někdy až bláznivé nápady na konstrukční řešení a použité materiály. Od roku 2021 se firma pustila do vývoje. Mám hodně rád pohledový beton, a to mě přimělo zakomponovat ho do nabíjecích stanic,“ říká s nadšením David Smejkal.

„Jako dodavatel komponent do nabíjecích stanic jsme bez váhání podpořili projekt unikátní nabíjecí stanice. Naše komponenty, ať už řídicí jednotky, různé ochranné a spojovací prvky či konektory jsou zárukou kvality a bezpečnosti. Nastavení řídicích jednotek nabíjecích stanic je plně konfigurovatelné přes uživatelské rozhraní. Navíc všechny komponenty zabírají výrazně méně místa v porovnání s konkurenčními výrobky,“ vysvětlil pro Obnovitelně.cz Petr Beneš, Business Development Manager společnosti Phoenix Contact. Dodává, že díky prostorově úspornějším komponentům nemusí být stanice tolik robustní.

„V souladu s firemní strategií Phoenix Contact podporujeme inovativní projekty a jsme přesvědčeni, že nově představená betonová nabíjecí stanice má svoje místo ať už v rezidenčních areálech, business parcích nebo na městských parkovištích,“ upřesňuje Petr Beneš.

Betonové wallboxy

Kromě betonových sloupků REEV-TECH počítá i s produkcí pro domácí použití. Půjde zejména o betonové wallboxy určené k nástěnné montáži. Produkty z řady REEV Wall mají ocelovou konstrukci doplněnou o betonové dekorační prvky. Beton je dostatečně pevný a tuhý, aby chránil ocelové jádro nabíječky. U verze s konektorem a kabelem navíc použitý betonový čelní prvek slouží jako cívka pro uložení kabelu pro chvíle, kdy se nabíječka nepoužívá.

Jak nabíječky REEV Tower, tak i wallboxy pro domácí použití REEV Wall používají stejnou elektroniku. V obou případech jde v jednoportové verzi o nabíječky typu AC o výkonu 11 nebo 22 kilowattů. Dvouportová verze poskytuje nabíjecí výkon až 2 x 22 kilowattů. Kvalitní elektroniku, jako řídící jednotky, přepěťové ochrany, čtečky, konektory, spojovací prvky nebo kabely dodává společnost Phoenix Contact.

„Při vývoji elektronické části jsme kladli důraz na výběr dodavatelů v rámci EU. Je důležité v této době podporovat dodavatele z Čech, potažmo Evropské unie a neprohlubovat už tak vysokou závislost na dovozu z Asie. Na dodávce betonových komponentů spolupracujeme se společností VUSH, která sídlí ve stejném areálu jako REVERSE-TECH. Ocelové designové rozvaděče bereme od našeho ověřeného dodavatele z Opavy firmy HV-Výtahy, takže mechanické komponenty zajištujeme dodavateli z České republiky,“ uzavírá David Smejkal.

Autor: Ondřej Novák

Foto: se svolením Autonabíječka