Ani slovo o klimatu, zato nový vstup do zoo. Prostudovali jsme ekologický program nového vedení Brna

Po komunálních volbách se pomalu rodí nové koalice, které budou vládnout městům další čtyři roky. Zatímco v Praze je situace stále nejasná, v Brně se dohodla široká koalice hned šesti stran: vítězné uskupení ODS a TOP 09 doplní hnutí ANO, zástupci společné kandidátky KDU-ČSL a STAN a také ČSSD.

Ondřej Hudec

21. 11. 2022

Koaliční smlouvu zástupci stran podepsali 19. října a hned další den na ustavujícím zasedání zvolili brněnští zastupitelé novou radu.

Otázky životního prostředí v ní bude mít na starosti KDU-ČSL, která rovněž zastává post ministra životního prostředí ve vládě Petra Fialy. Právě na post ministra životního prostředí by měl nastoupit dosavadní náměstek brněnské primátorky Petr Hladík. Jeho nástup však zkomplikovala korupční kauza, ve které policie zadržela několik lidí kvůli podvodům při privatizaci městských bytů.

Policie podle České televize stále zadržuje jeho mobil a počítač a během razie na brněnském magistrátu zapečetila jeho kancelář. Hladík se však brání, že v kauze privatizace městského majetku figuruje pouze jako svědek.

Vraťme se však k nové brněnské Radě. Brněnské životní prostředí bude mít za koaliční lidovce na starosti Jaroslav Suchý, který byl v minulém volebním období radním Brna pro školství a sport. Původní profesí je učitel angličtiny.

Dotace na dešťovku i podpora zoo

Jaké jsou tedy priority lidovců v oblasti životního prostředí a klimatu pro toto volební období? „Zachováme dotační programy na zelené střechy a dešťovku, budeme se snažit rozšířit ekodotace na komunitní zahrady, podporovat program Nové parky pro Brno. Při rekonstrukci se budeme vždy snažit o multikanál, aby zůstalo místo pro stromy, budeme revitalizovat Holásecká jezera, obnovovat polní cesty a větrolamy a podporovat rozvoj Zoologické zahrady v Brně, včetně nového vstupu od Kníniček a parkovací plochy,“ vyjmenoval pro Obnovitelně.cz Suchý, čemu se hodlá ve své funkci věnovat.

Místní neziskové organizace, které se životním prostředím ve městě dlouhodobě zabývají, ale na plány brněnského vedení hledí s nedůvěrou. „Úplně chybí zmínky o chystaném solárním programu – instalacích na městských budovách – se kterým minulé vedení města již začalo. Čekali jsme veliký rozmach, z Modernizačního fondu mělo přijít přes miliardu. Program působil důvěryhodně, promyšleně. Kdo to asi dostane na starosti, až peníze přijdou?“ klade si otázky Yvonna Gaillyová z ekologického institutu Veronica.

Té vadí i absence zmínky o změnách klimatu. „V kontextu současné doby – krize energetické, klimatické, bezpečnostní – je absence jakékoli zmínky o mitigačních opatřeních naprosto nepochopitelná. Brno se přece zavázalo k naplňování Strategického akčního plánu v oblasti energetiky a ochrany klimatu (SECAP), když přistoupilo k Paktu starostů a primátorů v oblasti energie a klimatu. Jakoby si koalice domluvila, že o klimatické krizi se nemluví, protože to voliči nechtějí slyšet a politiky to nezajímá. Člověk by čekal třeba nabídku podpory fotovoltaických střech,“ dodává Gaillyová.

Drápalová: Kde jsou úspory?

Kriticky pak vnímá plán v oblasti životního prostředí i opoziční zastupitelka Jana Drápalová z klubu Zelení a Žít Brno. „V koaliční smlouvě není ani slovo o tom, že je potřeba řešit úspory energie. Ukazuje se tak, že cesty koalice a nás jsou skutečně velmi rozdílné. Úspory energií jsou přitom tou hlavní, respektive dominantní agendou každého města. Jak se ukázalo na příkladu Nového Lískovce, kombinace úsporných opatření při nakládání s energiemi znamená obrovské úspory na straně jak občanů tak veřejné správy,“ nenechává na novém vedení nit suchou.

A dává i příklad ze své praxe: „Například v našich perfektně zateplených školách se dosud nemuselo začít topit, stále je tam 22 stupňů Celsia. Kombinace zateplení, rekuperace, solárních zisků přes den skrz okna, přístrojů a přítomnost lidí zatím bez problémů stačí,“ uvažuje.

Zaměřením na úspory se podle ní dá dosáhnout efektu, například výměnou svítidel za LED, která se dá udělat za pár měsíců a ušetří 70 procent elektřiny na svícení. „Navrhovali jsme, aby se obnovil Fond rozvoje bydlení, ze kterého by se dávaly lidem půjčky na realizaci úsporných opatření, v případě méně majetných lidí i přímo dary. Je ostudné, že nová koalice nemá o úsporách energií ve svém primárním politickém dokumentu ani čárku, namísto toho, aby byl celý program na tomto naopak vystaven,“ vysvětluje Drápalová.

Programové prohlášení nového vedení Brna dále zmiňuje přípravu stavby horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany. 42 kilometrů dlouhý přivaděč má pokrýt polovinu brněnské spotřeby tepla a stát vyšší jednotky miliard korun. Jak ale upozornil například server oEnergetice.cz, teplo z Dukovan nebude odpadním teplem a jaderná elektrárna je stále závislá na dodávkách ruského paliva. Magistrátní koalice přislíbila i podporu energetické soběstačnosti městských firem a školských zařízení nebo vznik nového odboru městské energetiky.

Autor: Ondřej Hudec

Foto: Pixabay