Ministr Jurečka vyhlásil válku energetické chudobě: stát zaplatí zateplení domů nízkopříjmovým domácnostem

Důchodci, invalidé nebo domácnosti v tíživé finanční situaci. Právě na tyto skupiny obyvatel míří právě spuštěný dotační program Nová zelená úsporám Light, jehož cílem je relativně jednoduchými a rychlými úspornými opatřeními významně snížit účet za vytápění domu.

Pavel Baroch

17. 11. 2022

Každá domácnost může na zateplení střechy nebo fasády, výměnu oken či vchodových dveří získat až 150 tisíc korun. Na akci je zatím vyčleněno 1,5 miliardy korun, což je ale možné v případě většího zájmu navýšit.

Dotační program je „zlehčenou“ verzí úspěšné Nové zelené úsporám, o níž je letos rekordní zájem – Státní fond životního prostředí eviduje o stovky procent více žádostí než vloni. Zatím se o dotaci přihlásily desítky tisíc rodin, kterým úřad vyplatil několik miliard korun. Jen v září požádalo o příspěvek na osm tisíc domácností. Jenže někdo si nemůže dovolit zateplit celý dům ani s dotací, která pokryje půlku nákladů.

„Nová zelená úsporám Light tu bude pro ty, kteří nedosáhnou na dotace z Nové zelené úsporám, tedy pro domácnosti důchodců a pro rodiny, které pobírají příspěvek na bydlení,“ sdělil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který dočasně řídí rovněž resort životního prostředí.

Výhodou oproti „klasické“ Nové zelené úsporám je právě to, že rodiny nepotřebují žádné vstupní investice, peníze mohou dostat dokonce jako zálohu ještě před zahájením prací a celková výše dotace může dosáhnout až 100 procent přímých uskutečněných výdajů.

„Pomoc nejzranitelnějším spoluobčanům v období energetické krize a extrémně vysokých cen energií je naší absolutní prioritou. Jsme si vědomi, že ne všichni mají dostatek finančních rezerv na nákladné stavební úpravy, proto jsme připravili podporu rychlých a snadných opatření, která jsou nenáročná na realizaci, mohou být provedena i svépomocí a přinesou okamžitou úsporu,“ konstatoval Jurečka.

Připomněl, že Nová zelená úsporám Light je významnou součástí kampaně Zkrotíme energie, což je vlastně informační systém, který nabízí přehledné informace o tom, jak ušetřit energie nebo jaké dotace nabízí stát. Jurečka je přesvědčený o tom, že Nová zelená úsporám Light spolu se zavedenými cenovými stropy a široce dostupným příspěvkem na bydlení pomůže zvládnout současnou energetickou krizi i těm nejohroženějším skupinám obyvatel.

Střecha, fasáda, podlaha…

Nová zelená úsporám Light nabízí příspěvek na poměrně snadno realizovatelné úpravy a částečné renovace rodinných domů: zateplení fasády, střechy, stropů, podlah, ale také výměny oken a vchodových dveří. Každá domácnost může dostat až 150 tisíc korun. Peněz je pro všechny zájemce dost: vyčleněno je zatím 1,5 miliardy korun z Modernizačního fondu, přičemž se v prvním kole počítá s finanční podporou přibližně 10 tisíc domácností.

I dílčí stavební opatření přitom může přinést významnou úsporu. „Třeba zateplením střechy lze tepelné ztráty snížit o dvacet procent, a to velmi rychle. Foukanou izolací lze zateplit střechu běžného rodinného domu během jednoho dne,“ uvedla nedávno architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace. A varovala, že domácnosti v nezatepleném rodinném domě může čekat cenový šok.

„Nová zelená úsporám Light umožní i lidem bez finančních rezerv zateplit domy tak, aby jim zbytečně neunikalo teplo. Podpoříme opatření, která je možné udělat v řádu hodin, maximálně dní, jako je třeba zateplení střech, stropů či podlah foukanou izolací nebo výměna oken a vchodových dveří. Spotřeba elektřiny a plynu na vytápění se sníží okamžitě, finanční úspory budou znatelné a hlavně trvalé,“ řekl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Zvládněte zimu i bez ruského plynu. Tepelné čerpadlo přinese pohodu i velké úspory rodinného rozpočtu

Dodal, že podpora je nastavena tak, aby rodina mohla požádat jenom o dílčí opatření – kupříkladu výměnu starých oken za moderní s lepšími izolačními vlastnostmi – a zároveň tato opatření i vzájemně kombinovat. Tedy například vedle výměny oken ještě zateplit aspoň část fasády.

„Peníze domácnostem vyplatíme předem, do realizace se mohou pustit samy, nebo si najít odborníky. Administrace je jednoduchá, bez nutnosti předkládat projektovou dokumentaci a energetické posouzení budov. Naším cílem je podpořit rychlé zateplení co nejvíce rodinných a trvale obývaných rekreačních domů, aby se finanční úspora zranitelných domácností projevila již v této topné sezóně,“ vysvětlil Petr Valdman.

Žádosti od začátku roku

Elektronický příjem žádostí bude spuštěn 9. ledna 2023. Zpětně bude možné ale žádat i na zateplení uskutečněná po 12. září 2022. Právě v tento den byly představeny základní podmínky Nové zelené úsporám Light veřejnosti a finální podmínky programu odeslány Evropské investiční bance ke schválení. Kdo tedy například zateplil střechu v říjnu a splňuje další podmínky programu, může požádat o příspěvek.

Ti, kteří se na dílčí stavební opatření teprve chystají a podají si žádost o dotaci, budou mít na dokončení rok, ve výjimečných případech rok a půl. Dokonce je možné zkombinovat oba programy: Novou zelenou úsporám třeba na pořízení tepelného čerpadla za kotel na uhlí a verzi Light na výměnu oken. Úřady nyní chystají pro domácnosti s nízkými příjmy další kolo oblíbených kotlíkových dotací, spuštěno by mělo být v první polovině příštího roku.

Kolik vám vydělají solární panely a jak rychle je můžete mít na střeše vašeho domu?

Jaké produkty na zateplení nebo okna si žadatel vybere, záleží na něm. „Při zateplení je jen nutné dodržet požadované tloušťky izolace a v případě oken musí jít o trojskla – výjimku tvoří jen špaletová okna a dveře, kde je možné instalovat i dvojskla,“ uvádí se v podmínkách dotačního programu Nová zelená úsporám Light.

Ministerstvo životního prostředí spolu s dalšími úřady připravuje hustou síť poradenských center, která budou připravena poskytnout zájemcům všechny potřebné informace o energeticky úsporných opatřeních včetně možností finančních příspěvků. Do sítě by se měly zapojit rovněž obce, Energetická konzultační a informační střediska (EKIS), místní akční skupiny (MAS) nebo úřady práce.

Pomoc se zaměří zejména na žadatele z řad seniorů a domácností s nižšími příjmy a bude zahrnovat také asistenci celým průběhem od podání žádosti až po doložení realizace. Pilotně už takové poradenství intenzivně funguje na Opavsku, připravuje se zapojení akčních skupin a obcí v jižních Čechách a na jižní Moravě.

„Naším cílem je tuto poradenskou síť dále rozšiřovat a mám radost, že ze strany místních akčních skupin i obcí je o spolupráci zájem. Například z celkového počtu 624 obcí Jihočeského kraje zapojení přislíbilo 597 obcí,“ sdělil Petr Valdman ze Státního fondu životního prostředí.

Ušetřené desítky tisíc korun

Informovanosti veřejnosti pomáhá rovněž kampaň Zkrotíme energie, která s veřejností komunikuje pomocí stejnojmenného webového portálu. „Kampaň Zkrotíme energie nasměruje domácnosti na programy pomoci, ať už na Novou zelenou úsporám, která financuje renovace budov, nebo právě na Novou zelenou úsporám Light, která pomůže nejohroženějším domácnostem,“ uvedl Martin Sedlák, koordinátor kampaně Zkrotíme energie.

„Existuje pestrá škála způsobů – od výměny oken a dveří, přes zateplení střechy až po zateplení fasády – nebo ideálně vše dohromady. V závislosti na zmíněném typu renovace může domácnost ušetřit až čtyřicet procent spotřeby energie. V dnešních cenách zateplení představuje úsporu i desítek tisíc korun ročně, které domácnosti mohou ušetřit na výdajích za energie,“ dodal Sedlák.

Příjem žádostí startuje sice až začátkem nového roku, ale s pracemi je možné začít již nyní. Elektronické podání žádosti i všechny potřebné informace je možné najít na stránkách www.novazelenausporam.cz.

Autor: Pavel Baroch

Úvodní ilustrační foto: Pavel Baroch