Nová lednice může mít i desetkrát menší spotřebu než starý typ. Domácnosti za rok ušetří tisíce

Vysoké ceny energií i vyšší zájem o klima a energetickou bezpečnost hrají stále větší roli při výběru nových domácích spotřebičů. Naproti tomuto trendu jdou i výrobci, kterým se za posledních pár desítek let podařilo snížit spotřebu domácí elektroniky v některých případech i na zlomek původních hodnot. Energetickou účinnost chladniček, praček, myček nebo varných konvic ale ovlivňuje i jejich správné používání, jak se dozvíte v novém dílu podcastu Pod proudem.

Ondřej Novák

16. 11. 2022

„Nejúspornější chladničky v třídě A mají denní spotřebu okolo necelých 0,3 kilowatthodin. Tři roky stará chladnička ve stejné třídě má spotřebu 0,5 kilowatthodin. Ale deset let stará chladnička má spotřebu 2,5 kilowatthodin a patnáctileté chladničky mají pět až šest kilowatthodin denně,” vysvětluje Petr Jirků, produktový trenér spotřební elektroniky ve společnosti Samsung Electronics.

Spotřebu chladniček lze snížit pravidleným odmrazováním a údržbou. Například námraza na výparníku může zvýšit spotřebu výrobku i o 75 procent. Důležité je také chladničku umístit na chladné místo mimo přímé sluneční záření. Pokud ale chceme snížit spotřebu domácnosti skutečně na minimum, nezbývá nám, než pořídit nový spotřebič v nejvyšší úsporné třídě.



„Je úžasné, jak jde technologický pokrok napřed. Ať už jsou to chladničky, ale i pračky, myčky. Může to znamenat tisícikorunu ročně na provoz jednoho spotřebiče a většina domácností má více spotřebičů. Když se prodá sto tisíc nových výrobků, mluvíme o úspoře stovek milionů korun, které zákazníci nebudou muset platit za energie, a které Česká republika nebude muset poslat do Ruska na podporu jeho invazní armády, upozorňuje Juraj Krivošík, ředitel společnosti SEVEn, The Energy Efficiency Center.

Juraj Krivošík a Petr Jirků v tomto dílu podcastu Pod proudem také vysvětlí, jakým způsobem se výrobcům daří snižovat energetickou náročnost nových spotřebičů, jak nový spotřebič vybrat a jak jej správně používat, aby dosažená úspora byla co nejvyšší. Moderuje Ondřej Novák.



Epizodu si můžete poslechnout také na: Spotify / Google / Apple



Autor: Ondřej Novák

Foto: Tomáš Cetkovský