Obnovitelné zdroje mohou povýšit na stavby ve veřejném zájmu. Rozhodnou poslanci

Fotovoltaické nebo větrné elektrárny by se už brzy mohly dostat do kategorie staveb ve veřejném zájmu. Rozhodne o tom parlament, který právě projednává novelu energetického zákona. Ta počítá s tím, že se z deseti na padesát kilowattů zvýší výkon obnovitelných zdrojů, pro něž nebude zapotřebí povolení stavebního ani energetického úřadu. Mezi stavby ve veřejném zájmu pak zařazuje fotovoltaické či větrné elektrárny poslanecká iniciativa.

Pavel Baroch

9. 11. 2022

Podle předsedy Komory obnovitelných zdrojů Štěpána Chalupy je už příslušný poslanecký návrh načten v takzvaném druhém čtení. Byl by to významný krok pro podporu velkých solárních a větrných parků, který by měl přinést větší energetickou soběstačnost. „Bez velkých solárních parků a větrných elektráren se ruského plynu a fosilních paliv nezbavíme,“ tvrdí výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář.

Není to jediný krok k podpoře větších obnovitelných projektů. V „dosluhujícím“ stavebním zákoně, který rovněž dorazil do sněmovny, by se zase mohly vytvořit podmínky pro to, aby se povinně stanovovala území vhodná pro budování fotovoltaických nebo větrných parků. I v tomto případě ovšem platí, že tyto návrhy napřed musí schválit obě komory parlamentu a posléze podepsat prezident.

Není na co čekat

Původně se přitom s oběma opatřeními – veřejným zájmem a vymezenými plochami – počítalo až v druhém balíčku legislativy podporující obnovitelné zdroje, pro který se vžilo označení Lex OZE II (Lex OZE l je právě novela, podle níž se zvyšuje instalovaný výkon bez povolení z deseti na padesát kilowattů).

„Je ale zapotřebí, aby se potřebné změny udělaly co nejrychleji, nemůžeme si dovolit čekat další měsíce, až se všechny předlohy projednají v běžném legislativním režimu,“ poznamenal Jan Krčmář ze Solární asociace, podle něhož se zrychluje rozvoj obnovitelných zdrojů po celé Evropě. Ostatně změny v tuzemské legislativě podporuje také Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Podle Krčmáře je například zařazení obnovitelných zdrojů mezi veřejně prospěšné stavby důležité pro to, aby některé úřady v regionech fotovoltaiku a zejména větrníky přestaly odmítat, jak se teď poměrně často děje. Stejný efekt by mělo přinést i povinné vymezení vhodných parcel pro budování obnovitelných zdrojů. Nejde o žádný český experiment. Podle Krčmáře taková povinnost platí například v Německu v případě větrných parků.

V Česku je poměrně běžné, že některé úřady už předem deklarují, že fotovoltaiku nebo větrníky ve svém katastru vůbec nechtějí. „Anebo si třeba kladou takové požadavky, aby investora odradily,“ uvedl Krčmář. Přitom v nejvyšších politických patrech se rozvoj zelené energetiky podporuje, vyslovil se pro něj i premiér Petr Fiala (ODS) nebo někdejší ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Zvládněte zimu i bez ruského plynu. Tepelné čerpadlo přinese pohodu i velké úspory rodinného rozpočtu

„Obnovitelné energie budou čím dál důležitější součástí energetického mixu. S každým nově podpořeným projektem jsme blíže k odklonu od drahých fosilních paliv. Navíc jde i o strategickou investici do naší energetické bezpečnosti,“ sdělila nedávno Hubáčková.

První velký projekt

I tak už se někde stavby velkých zelených zdrojů po více než deseti letech znovu rozjíždějí. Jako první vybuduje dvě solární elektrárny o celkovém výkonu téměř dva megawatty skupina Solar Global, která patří mezi úspěšné žadatele o podporu z Modernizačního fondu. Zdroje vyrostou na nezemědělských pozemcích na Prostějovsku.

V dané lokalitě Ochoz přitom už dvanáct let funguje a čistou energii vyrábí 3,5megawattový solární park. Nově přibudou ve stejném areálu další dva parky s výkonem 976,8 kilowattů a 990 kilowattů. Na projektech s očekávanou investicí 38 milionů korun se Modernizační fond podílí z 35 procent. Každý rok přinese výroba čisté sluneční elektřiny celkovou úsporu téměř dvou tisíc tun oxidu uhličitého. Společnost počítá, že plochu solární elektrárny využije také pro chov ovcí, které se tak efektivně a ekologicky postarají o údržbu pozemku.

„Po dvanácti letech se vracíme do Česka s možností vybudovat větší solární park. Těší nás, že naším úsilím podpořeným Modernizačním fondem pomůžeme chránit životní prostředí i posílit českou energetickou nezávislost. Postupně zvyšující se množství levné solární elektřiny navíc pomůže k dostupným účtům za energie pro domácí spotřebitele,“ řekl Vítězslav Skopal, předseda představenstva skupiny Solar Global.

Kolik vám vydělají solární panely a jak rychle je můžete mít na střeše vašeho domu?

Jde přitom o první projekt z celkem devíti úspěšně vysoutěžených podpor získaných z Modernizačního fondu. Plány Solar Global počítají s vybudováním celkem až 31 megawattů, které mohou vyrůst ve Zlínském, Moravskoslezském či Středočeském kraji. K solárním elektrárnám mají přibýt také bateriová úložiště s kapacitou jedenáct megawatthodin. Na třech lokalitách pak počítá Solar Global také s akumulací pomocí výroby zeleného vodíku.

Velké plány má rovněž skupina ČEZ, která chce do roku 2030 vystavět na šest tisíc obnovitelných megawattů. Letos zahajuje výstavbu fotovoltaické elektrárny v lokalitě Křižany na Liberecku, která bude mít instalovaný výkon přesahující 4,2 megawatty a bude se rozkládat na pozemku s plochou více než 35 tisíc metrů čtverečních.

Sdílená čistá energie

Za zásadní obrat ve vývoji zelené energetiky pokládají odborníci další novelu energetického zákona, která umožní vznik energetických společenství. Předlohu přitom poslalo Ministerstvo průmyslu k připomínkování ostatním resortům a dalším úřadům a institucím.

Díky této novele obyvatelé, obce či firmy v České republice získají přístup k levné a čisté komunitní energii.

„Tato novela umožní rozvoj takzvané komunitní energetiky, která pomůže domácnostem, obcím i firmám usnadnit výrobu vlastní energie především z obnovitelných zdrojů. Díky novele bude možné veškerou vyrobenou energii sdílet mezi odběrnými místy, která budou členy energetického společenství, a už nebude nutné posílat přebytky vyrobené energie zpět do sítě. Věříme, že novela také povede k rozvoji obnovitelných zdrojů a s tím i posílení energetické nezávislosti České republiky,“ řekl ministr Jozef Síkela (za STAN).

Podle programového ředitele Svazu moderní energetiky Martina Sedláka jde o klíčový krok pro demokratizaci české energetiky. „Komunitní energetika pomůže v boji s energetickou chudobou a posílí přístup spotřebitelů k investicím do obnovitelných zdrojů energie,“ poznamenal Sedlák.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Pixabay