Sporťák nebo limuzína na baterky? S elektromobilitou už počítá i Rolls-Royce nebo Porsche

Je symbolem těch nejluxusnějších automobilů. Teď se může stát symbolem nejluxusnějších elektrických vozidel. Britský Rolls-Royce míří do čistě elektrické éry, kterou zahajuje právě představený model Spectre. Slavná firma, jejíž historie začala před více než sto lety, není jedinou luxusní značkou, která uvažuje elektricky. Podobné plány mají například Porsche nebo Volvo.

Pavel Baroch

8. 11. 2022

Budoucnost je v elektrovozech, jako by vzkazovaly velké automobilky, které minimálně část své produkce zaměřují na bohatou klientelu. Společnost Rolls-Royce chce, aby do roku 2030 všechny nově nabízené modely jezdily na elektřinu. Prvním takovým sériovým vozem se stává Spectre, který je ale i tak podle vedení společnosti v první řadě Rolls-Royce a až v druhé elektrický automobil.

Podle říjnového oznámení automobilky jde o první ultra luxusní elektrické super kupé na světě, které je začátkem nové éry britské automobilky. K zákazníkům by se tento vůz měl dostat ke konci příštího roku, přesněji ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023.

„Není přehnané tvrdit, že Spectre je nejočekávanějším vozem Rolls-Royce všech dob. Náš plně elektrický model, který neomezují žádné limity spojené s konstrukcí spalovacích motorů, se stane ryzím vyjádřením zkušeností společnosti Rolls-Royce, jež nastřádala během své 118leté historie,“ konstatoval Torsten Müller-Ötvös, generální ředitel společnosti Rolls-Royce Motor Cars.

Spectre má podle něho všechny vlastnosti, které pomohly vytvořit legendu značky Rolls-Royce. „Tento výjimečný automobil, vyvíjený od samého počátku jako náš první plně elektrický model, je tichý, výkonný a ukazuje, jak dokonale se elektrický pohon hodí pro Rolls-Royce,“ řekl Torsten Müller-Ötvös. „Udává směr, jakým se vydá naše značka v budoucnosti, a dokonale odpovídá na podněty od nejnáročnějších zákazníků na světě, abychom povznesli zážitek z elektromobilů.“

Dolaďování detailů

Britská automobilka začala už před lety představovat své první vize o elektrovozidlech. Už v roce 2011 to byl model 102EX, následoval Phantom a v roce 2016 to byl koncept modelu 103EX. Radikální změnu v dalším směřování firmy ale představuje až sériový Spectre. Automobilka to srovnává se začátkem května 1904, kdy se Charles Rolls a Sir Henry Royce dohodli, že spolu vytvoří nejlepší auto na světě.

Spectre je podle společnosti nejvíce digitálně propojený Rolls-Royce v historii. Mozek automobilu prý dokáže „neustále přijímat a zpracovávat bezprecedentní množství signálů z celého vozu spojených s dosud nevídaným počtem funkcí“. Aby všechno fungovalo, jak má, pracovali na vývoji tohoto modelu nejzkušenější inženýři automobilky Rolls-Royce, a to při rozsáhlém testovacím programu, který dosáhne celkem 2,5 milionu kilometrů.

Předběžné údaje podle automobilky ukazují, že Spectre bude mít dojezd 520 kilometrů. „Konečné údaje o výkonu, zrychlení a dojezdu se stále zpřesňují, neboť Spectre vstupuje do závěrečné testovací fáze, která skončí v druhém čtvrtletí roku 2023,“ sdělila společnost.

Kolik vám vydělají solární panely a jak rychle je můžete mít na střeše vašeho domu?

Dodala, že elektrické pohonné ústrojí disponuje nejvyšším výkonem 430 kilowattů a poskytuje točivý moment 900 Newtonmetrů. Automobilka očekává, že vůz dosáhne zrychlení z klidu na 100 kilometrů za hodinu za 4,5 sekundy. „Vzhledem k tomu, že model Spectre čeká řada měsíců testování a dolaďování detailů, mohou se tyto údaje před uvedením na trh ještě změnit,“ sdělila firma.

Stoprocentní luxus

To, že chce růst v segmentu luxusních elektrických vozů, oznámila v létě rovněž známá německá automobilka s dlouhou historií Porsche. „Porsche je světová a ikonická luxusní značka. Jsme stoprocentní sportovní vůz a stoprocentní luxus,“ řekl v červenci na akci Capital Markets Day generální ředitel automobilky Oliver Blume.

„Do našeho atraktivního portfolia plánujeme přidat nový luxusní, plně elektrický SUV model, který sjede z výrobní linky v Lipsku. To dále rozšíří naši pozici v segmentu luxusních automobilů. Zaměřujeme se zejména na segmenty s vyšší marží a snažíme se tímto způsobem využít nové prodejní příležitosti,“ dodal Blume. O novém modelu ale zatím neprozradil žádné bližší podrobnosti.

Automobilka s odvoláním na odborné studie předpokládá, že trh s luxusními vozy zažije v nadcházejících letech silný růst. Podle místopředsedy výkonné rady Lutze Meschkeho je cílem automobilky, aby v roce 2030 tvořila více než 80 procent dodaných vozů bateriová elektrická auta. Vedle toho je strategickým cílem mít do stejného roku uhlíkově neutrální výrobní řetězec.

Oboustranné nabíjení

Začátkem listopadu představuje nový model rovněž švédská automobilka Volvo. Její model EX90 je prvním vozem značky plně hardwarově připraveným na obousměrné nabíjení. V kombinaci s mobilní aplikací a chytrou domácností může vůz posloužit jako jeden z vyrovnávacích prvků přenosové soustavy, pomůže optimalizovat náklady na energie v domácnostech nebo umožní nabíjet další zařízení na cestách. Společnost to oznámila v tiskové zprávě.

Obousměrné nabíjení znamená, že vůz může nejen čerpat elektřinu do baterie, ale také ji z baterie posílat zpět. A to buď do rozvodné sítě, do domácnosti nebo pro nabití nákladu či jiného elektromobilu. Funkce bude z počátku dostupná jen na vybraných trzích a nabízí potenciál elektrickou energii využívat levněji, efektivněji a udržitelnějším způsobem.

„Když se třeba v šest večer vrátíte domů a připojíte auto do sítě, nemusí to být ideální chvíle pro nabíjení, protože poptávka je třeba právě na vrcholu a v energetickém mixu je nízký podíl obnovitelných zdrojů. Na trzích, které umožňují sledovat hodinové ceny elektřiny, umožníme našim zákazníkům pomocí chytrého nabíjení pozdržet nabíjení do doby, než bude cena elektřiny přívětivější,“ vysvětlil ředitel pro ekosystém elektrifikace Volvo Olivier Loedel. Připojení do sítě zároveň zákazníkům umožní využít zbývající energii uloženou v akumulátoru pro provoz domácnosti.

Autor: Pavel Baroch

Foto: Rolls-Royce