Houby místo plastů. Český startup za vynález revolučních obalů dostal ekologického Oscara

Je pevný, odolný, ale přesto dobře tvarovatelný. A když ho hodíte třeba na kompost, zanedlouho se rozloží. Řeč je o ekologickém obalovém a izolačním materiálu z podhoubí.

Pavel Baroch

1. 11. 2022

Český biotechnologický startup Myco se sídlem v Kyjově dostal za tento výrobek letošní prestižní hlavní cenu E.ON Energy, které se také říká ekologický Oscar. Veškeré vstupní suroviny potřebné pro výrobu pocházejí z obnovitelných zdrojů, které jsou snadno lokálně dostupné. Všechny produkty jsou stoprocentně odbouratelné přírodními procesy, a proto neškodné přírodě – vlastně jsou ještě přínosné, protože slouží jako hnojivo. Při výrobě navíc nejsou používané žádné škodlivé chemické látky, ani nevzniká žádný další odpad.

Jako základ slouží piliny, sláma, papír nebo jiné rostlinné odpadní suroviny, které se zpracují na substrát. Do něj se pak naočkuje houba, která po několika týdnech substrátem proroste a vytvoří kompaktní a zároveň tvarovatelný materiál. Výplň z houbového mycelia (podhoubí) může zcela nahradit pěnový polystyren, který běžně po jednom použití putuje do odpadu, ale i další plasty. Průměrný Evropan přitom každý rok vyhodí několik desítek kilogramů plastů.

Výrobek z kyjovského start-upu má přitom podobnou strukturu a lze ho také tvarovat. „Výsledný materiál je zároveň pevný i pružný. Možné jsou různé krabičky a dárková balení, či jen fixační a ochranné prvky do kartonových krabic,“ uvádí start-up Myco. „Díky snadné tvarovatelnosti a zajímavému přírodnímu vzhledu mohou vznikat i designové výrobky nejrůznějšího charakteru. Možné jsou i různé povrchové úpravy a také laserové gravírování.“

Tím to ale nekončí. „Vzhledem k pórovitosti přichází v úvahu i použití jako izolace. Výhodou v tomto případě například bude, že je podstatně odolnější vůči ohni a při vyšších teplotách se specificky netaví. Vyrobit bude možné i hutné tvrdé desky jako alternativu překližky, dřevotřísky a tak dále,“ tvrdí start-up.

Více než 160 nominací

V letošním ročníku ekologického Oscara uspěla společnost Myco mezi velkým počtem udržitelných projektů. Odborná porota vybírala z více než 160 nominací, z nichž šest se dostalo do finále. O třech nejlepších pak svým hlasováním rozhodla široká veřejnost, když dorazilo více než 10 tisíc hlasů.

„Pokud chceme naši planetu zachovat v dobrém stavu i pro budoucí generace, je důležité o tom nejen mluvit, ale také pracovat na změně. I to je důvod, proč pořádáme soutěž E.ON Energy Globe. Chceme tak pomáhat těm, kteří se snaží něco změnit. Nesmírně na mě zapůsobilo, že existuje spousta lidí, kteří každý den dělají něco pro to, aby byl svět o něco lepší,“ uvedla Claudia Viohl.

Veřejnost u společnosti Myco ocenila nejen to, že obalové materiály pocházejí z hub a dalších obnovitelných zdrojů ze zemědělského a dřevozpracujícího odpadu, ale také že jsou snadno kompostovatelné, nenáročné na výrobu a dají se využít například jako hnojivo. Za své vítězství získal Myco celkem 400 tisíc korun.

Zvládněte zimu i bez ruského plynu. Tepelné čerpadlo přinese pohodu i velké úspory rodinného rozpočtu

„Do poslední chvíle jsme netušili, jak si v silné konkurenci stojíme. Takže obrovské překvapení a radost při vyhlášení byla ryzí. Lidé z blízkého okolí byli podobně nadšení jako my sami. Co se týče výhry – peníze se samozřejmě nikdy neztratí. Aktuálně se připravujeme na stěhování firmy do nového většího prostoru, zároveň pořizujeme nové technologie do výroby. Je to další krok k onomu zprůmyslnění, které je cílem našeho projektu,“ řekl zástupce a zakladatel projektu Myco David Minařík.

Nápad vznikl při houbaření

Začít používat houby k výrobě nemohl vzniknout jinak než při houbaření. Vášnivou houbařkou je partnerka Davida Minaříka, který je absolventem Královské dánské akademie výtvarných umění v Kodani.

„Ač jsem malíř, mám zhoršený barvocit a stejně jako osm z deseti mužů hnědé houby na hnědém pozadí nevidím. Vždy jsem ale viděl choroše na stromech, a tak jsem si o nich začal číst,“ řekl před časem pro týdeník Hrot. Dodal, že postupně pronikal do fascinujícího a dosud málo prozkoumaného světa hub. Zlom k praktickému využití ale nastal až o několik let později.

„Má druhá dcera se narodila nemocná a první rok doslova bojovala o život. A abych se nezbláznil, začal jsem po nocích doma v koupelně experimentovat. Chtěl jsem, aby po mně jednou něco zbylo, ne jen abstraktní obraz. Abych byl podobně užitečný jako třeba doktoři, kteří denně zachraňují životy,“ vysvětlil Minařík, jak se dostal k pěstování prvního mycelia, podhoubí, které se stalo pojivem pro tvorbu plně přírodního materiálu.

Autor: Pavel Baroch

Foto: Myco