O 5 milionů ročně nižší účet za energie. V Modleticích u Prahy vznikla jedna z největších střešních fotovoltaik v Česku

Řetězec supermarketů Billa v Modleticích u Prahy uvedl do provozu jednu z největších střešních fotovoltaik v Česku. Celkem 1834 velkoformátových fotovoltaických panelů o výkonu 1 megawatt-peak pokryje až pětinu roční spotřeby centrálního skladu, jehož součástí je chladící zařízení o výkonu 1,5 megawattu. Instalace vyrobí ročně 1084 megawatthodin čisté energie a uspoří 524 tun oxidu uhličitého.

Ondřej Novák

29. 10. 2022

Střešní fotovoltaickou elektrárnu na základě výběrového řízení postavila společnost ČEZ ESCO. Panely mají sklon čtrnáct stupňů a mají orientaci východ–západ. Elektrárna je navržená na míru tak, aby její produkce byla rovnoměrně rozprostřená v průběhu celého dne. Protože nebylo možné střechu narušit kotvenou konstrukcí, instalace není napevno uchycená do krytiny. Proti větru jsou panely chráněné jen vlastní vahou a také speciálními bariérami, které proud vzduchu nasměrují na horní stranu panelů a silný vítr je tak ještě více přitlačí ke střeše.

Instalace počítá i se sněhem

Fotovoltaická elektrárna pokrývá 5300 metrů čtverečních střechy. Jedním z nejdůležitějších kritérií byla váha panelů, zadavatel totiž požadoval co nejnižší zatížení střechy, které počítá i s nadprůměrnou sněhovou pokrývkou. Billa do projektu vložila devatenáct milionů korun, přičemž část nákladů pokryla dotace z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Ročně řetězec díky fotovoltaice ušetří pět milionů korun na účtech za energie. Společnost ČEZ ESCO zakázku získala ve výběrovém řízení v loňském roce.

„Za poslední rok jsme pro naše zákazníky postavili řadu zajímavých a na míru projektovaných fotovoltaik. Náročná instalace a zahájení dodávky do sítě u elektrárny s megawattovým výkonem je pro nás přesto něčím výjimečným,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák, který zároveň doufá, že podobně velkých instalací v Česku bude vznikat více, přičemž firma už zaznamenává vzrůstající zájem u zákazníků.

„Fotovoltaika je domácí obnovitelný zdroj, který pomáhá snižovat závislost na dovozu fosilních paliv a posiluje energetickou bezpečnost a soběstačnost České republiky,“ dodává Čermák. ČEZ aktuálně pro řetězec Billa připravuje další fotovoltaiky, tentokrát ale na střechách prodejen. První „solární prodejny“ vzniknou v Berouně, Říčanech a Slaném.

Billa chce mít panely na všech prodejnách

Solární panely na střechách centrálního skladu a vybraných prodejen jsou jen začátkem plánu řetězce, jak snížit svou uhlíkovou stopu v provozech. „V rámci naší strategie udržitelnosti se mimo jiné dlouhodobě soustředíme na celkové snižování energetické náročnosti našich provozů a redukci uhlíkové stopy. Zavázali jsme se dosáhnout do roku 2040 uhlíkové neutrality ve všech provozech a do roku 2030 snížit emise CO2 o 30 procent,“ vysvětluje generální ředitel Billa ČR Liam Casey.

Billa chce podle jejího ředitele navíc instalací vlastních fotovoltaik pomoci Česku zvládnout energetickou krizi. „Čím více elektřiny si vyrobíme sami, tím více jí zůstane pro další odběratele,“ dodává Casey.

V rámci takzvaného Plánu B, což je strategie Billy, jak snížit svou energetickou náročnost a dopady na životní prostředí, se řetězec chce zaměřit úspory ve všech svých provozech. Firma proto počítá s postupnou instalací fotovoltaických panelů na všechny prodejny Billa. Vedle toho investuje i do modernějších chladících a mrazících technologií, samoobslužných pokladen nebo nahrazuje tištěné účtenky elektronickými. U některých prodejen společnost zvažuje i zavedení zelených fasád, které sníží energetickou náročnost a zároveň budou ochlazovat své okolí.

Řetězec se chce zaměřit také na odpady, snížit plýtvání potravinami nebo rozšířit portfolio ekologických produktů. Do konce příštího roku chce také přestat prodávat vejce z klecových chovů a postupně je chce přestat používat i v nabízených produktech.

Podobně zelený plán má i ČEZ, který počítá se snížením podílu uhlí na produkci elektrické energie do roku 2030 na 12,5 procenta (v roce 2019 se uhlí na výrobě elektřiny ČEZu podílelo z 39 procent). Do konce desetiletí chce firma uvést do provozu obnovitelné zdroje energie o výkonu šesti gigawattů.

Autor: Ondřej Novák

Foto: Ondřej Novák