Čechům se daří budovat solární zdroje po celé Evropě. Uhersko-hradištský Solar Global uspěl v Polsku a nyní chystá první projekt ve Španělsku

Skupina Solar Global získala minulý týden stavební povolení pro svůj první projekt fotovoltaické elektrárny ve Španělsku. Solární panely o celkovém výkonu 1 megawatt-peak (MWp) firma postaví v obci Novelda v provincii Alicante.

Redakce

25. 10. 2022

Pokud Solar Global získá včas stavební povolení, začne v provincii Alicante do konce příštího roku stavět dalších pět fotovoltaických projektů. A dalších devatenáct projektů má v různé fázi rozpracovanosti. Termín jejich dokončení ale závisí na španělských úřadech, jejichž práci zbrzdila mimo jiné i pandemie covid-19.

„Po úspěšném prosazení v rámci polské solární vlny a restartu větších solárních projektů v Česku se daří skupině Solar Global také ve Španělsku. Podmínky na Iberijském poloostrově fotovoltaice nadmíru přejí. Věříme, že na první solární parky navážeme výstavbou dalších v očekávaném objemu minimálně desítek megawattů,“ komentuje první španělský solární projekt Vítězslav Skopal, předseda představenstva a zakladatel skupiny Solar Global.



„V lokalitě Novelda momentálně probíhá organizace stavby, aktualizace nabídek stavebních firem, doobjednávání zbývajícího materiálu a synchronizace termínů. Pokud se nám podaří začít se stavbou ještě v listopadu, máme reálnou šanci uvést elektrárnu do provozu již v prvním čtvrtletí roku 2023,“ dodává podrobnosti k zahájení výstavby Vítězslav Skopal.

Další pětice projektů fotovoltaických elektráren v provincii Alicante je v dostatečně pokročilé fázi přípravy na to, aby firma měla šanci získat stavební povolení v polovině příštího roku a stavbu by pak firma mohla zahájit do konce roku 2023. Projekty o celkovém výkonu 5,4 MWp vzniknou v lokalitách Tolomo (1 MWp), Pomares (1 MWp), Polseguera (1 MWp), Algayat (1 MWp) a Fuente Loca (1,4 MWp).

Zbývajících devatenáct projektů v různé fázi rozpracovanosti bude po dokončení dodávat do španělské distribuční sítě 33 MWp čisté energie. Kromě Alicante se budou nacházet v provinciích Valencie, Cadiz a Sevilla. „Fotovoltaika je klíčovou součástí španělského plánu na ochranu klimatu. Solárním projektům se zde v posledních letech daří a tamní vláda s dalším rozvojem počítá v rámci posilování podílu obnovitelných zdrojů. V našem dalším působení ve Španělsku proto vidíme velkou příležitost,“ doplnil Vítězslav Skopal.

Španělsko má o polovinu větší svítivost než Česko

Skupina Solar Global se pro expanzi do Španělska rozhodla zejména kvůli příhodným slunečním podmínkám, které v této části Evropy panují. Svítivost na jihu Pyrenejského poloostrova dosahuje i 1 900 kWh/m2. Na jihu České republiky pro srovnání jen 1 200 kWh/m2.

„Ačkoliv Česká republika nabízí obecně dobré podmínky pro instalaci solárních elektráren, slunce na jihu Španělska má až o polovinu vyšší svítivost než v Česku. A vyšší svítivost znamená pochopitelně i vyšší výrobu fotovoltaických systémů, které ve Španělsku vyprodukují i o polovinu více čisté energie než na ploše o stejné rozloze v Česku. Lepší podmínky zaručuje zejména fakt, že ve zmíněných provinciích je v průběhu roku větší počet slunečných dnů. Jih Španělska je velmi vhodnou lokalitou, slunce je vysoko nad horizontem, panely tak nakloníme ke slunečním paprskům pod ideálním úhlem a ještě využijeme plochu bez zbytečných rozestupů,“ dodává člen dozorčí rady Solar Global Iberia Michal Vašourek.

Španělským specifikem je, že jednotlivé regionální projekty ve Španělsku centralizovaně schvaluje Úřad pro průmysl, energetiku a doly, který je vždy společný v rámci jednoho autonomního regionu. V případě Alicante je to například Valencijské společenství. Proces schvalování každého projektu na tomto úřadě byl velice zdlouhavý, ale v současnoti i vlivem energetické krize došlo k výraznému zefektivnění procesu zkrácení získání stanoviska na několik měsíců. A až po kladném stanovisku tohoto „superúřadu“” projekt posoudí místní stavební úřad, který vystaví konečné stavební povolení. „To už je takový detail, v případě Noveldy jsme finální stavební povolení získali během dvou týdnů. Ale schvalování ‚superúřadem‘ trvalo déle než rok,“ doplňuje k první španělské zkušenosti Michal Vašourek.

Zajímavosti o fotovoltaice ve Španělsku:

  • V roce 2022 byl celkový výkon solárních elektráren 16 tisíc megawattů, což je zhruba 4× více než v roce 2010
  • Do roku 2030 může výkon fotovoltaiky narůst až na 72 tisíc megawattů



Autor: Tisková zpráva

Ilustrační foto: Solar Global