Unikátní ekologická školka v Modřanech nabídne zdravé prostředí a minimální spotřebu energie

Mateřská škola Mydlinky v pražských Modřanech spotřebuje na vytápění maximálně 15 kilowatthodin energie. Chytré větrání přitom zajistí zdravý vzduch pro děti.

Pavel Baroch

19. 9. 2022

I když by podobné stavby měly být samozřejmostí, zahájená stavba mateřské školy Mydlinky v pražských Modřanech je do značné míry unikátní. Energeticky hospodárná budova byla navržená v pasivním standardu, současně nabízí příjemné vnitřní prostředí pro děti i učitelky a další personál. Stavba, která vyniká nejen svým nakládáním s energiemi, ale také technickým řešením, by měla být dokončena v srpnu 2023.

„Navrhli jsme řešení, které využívá nejpokročilejších technologií a stavebních postupů s ohledem na životní prostředí. Využíváme orientaci světových stran, izolaci zeminou, zpětné získávání tepla a řízené větrání pomocí rekuperace. Na energetickém štítku budovy bude ‚A‘, tedy nejvyšší známka,“ konstatovala Jana Mastíková, hlavní architektka studia LOXIA, které školku projektovalo. Stavby v souladu se zásadami energeticky pasivních budov představují současný vrchol stavebnictví. Cílem návrhu takové budovy je zajistit uživatelům příjemné vnitřní prostředí a současně minimalizovat spotřebu energie. Díky promyšlenému návrhu oken a kvalitních izolací využívá budova energii ze slunce i v zimě.

Naopak v létě se před horkem chrání stíněním a účinným systémem větrání. Čerstvý vzduch zajišťují otevírací okna s instalovanou jednotkou řízeného větrání s rekuperací, která v zimě chladný vzduch úsporně ohřeje. Výsledkem je tak školka, v níž si děti mohou hrát v zimě i v létě, a to v příjemném prostředí bez vysokých provozních nákladů. Vyšší počáteční investice se vrátí na dlouhodobě levnějším provozu, roční potřeba energií na vytápění nepřesáhne 15 kWh na 1 m2, což je pro představu zhruba třetinová spotřeba oproti už tak úspornému nízkoenergetickému standardu. A například staré budovy mají spotřebu i více než třináctinásobnou.

Ve spojení s přírodou

Při návrhu školky mysleli architekti a projektanti nejen na životní prostředí, ale také na zdraví dětí. Díky sofistikované filtraci vzduchu a systému větrání nebude vzduch ve školce obsahovat škodlivé látky a v budově se nebudou tvořit nežádoucí plísně. „Když jsme s tímto návrhem přišli za radními, tak nás v tom Praha 12 plně podpořila, jsem ráda, že občanská výstavba jde příkladem,“ poznamenala autorka projektu.

Na pozemku školky se nachází mnoho dřevin, které budou po dendrologickém ošetření zachovány. Projekt tedy pracuje s přírodou, která už na místě je, a pouze do ní vnáší nový moderní prvek, který do okolního prostředí příjemně zapadne. Z přírodních materiálů bude i několik dětských hřišť a prolézaček. Ke školce přiléhající ulice bude současně upravena na jednosměrnou tak, aby byla zachována podélná parkovací místa. Doprostřed bude umístěn vyvýšený zpomalovací práh pro bezpečné přecházení z budovy třeba na přilehlé veřejné hřiště. Novostavba taktéž naváže na pěší trasu, která vede kolem bytových domů z brownfieldu po bývalém Modřanském cukrovaru.

Pasivní dřevostavby pro seniory

Takové stavby, jako je školka Mydlinka v pražských Modřanech, nejsou úplně ojedinělé. Například v Týnci nad Labem vyrostl domov pro seniory s pečovatelskou službou, který je řešen jako soubor pasivních dřevostaveb. Za projektem stojí manželé Dana a Hynek Motlovi, kteří spojili své profese zdravotní sestry a stavaře. Jejich aktivitu ocenili rovněž porotci loňského ročníku soutěže E.ON Energy Globe v kategorii Země.

Kolik vám vydělají solární panely a jak rychle je můžete mít na střeše vašeho domu?

„S manželem jsme chtěli něco společného a tak jsme jen spojili své profese, spojili jsme to, co máme oba rádi, co umíme, čemu rozumíme, a výstavba domova pro seniory pro nás byla jasná volba,“ vysvětlila zakladatelka Domova Podhradí Dana Motlová. „Jde o ekologické stavby využívající obnovitelné zdroje, což je dřevo, dřevovláknité desky a izolace. Ty mají malou uhlíkovou stopu a minimální spotřebu energie na provoz.“

Vítězství v prestižní soutěži E.ON Energy Globe manžele Motlovy příjemně překvapilo. „Tím, že jsme vyhráli, můžeme být inspirací pro ostatní. Domov Podhradí je malinký lokální projekt a překvapilo mě, že dokážeme zaujmout a vyhrát i nad tak velkým, jako je městská čtvrť. Je to ukázka toho, že každý střípek je důležitý a dohromady dávají celou udržitelnou mozaiku pro naši planetu,“ řekla Dana Motlová.

Jistota v období krize

Tomáš Vanický z Centra pasivního domu v nedávném rozhovoru pro Obnovitelně.cz připomněl, že i v dobách nejhlubší energetické krize, jakou právě prožíváme, představuje taková stavba jistotu, že účty za energie nezruinují rodinný rozpočet. Pasivní dům představuje energetické bezpečí. Ale nejde jen o to, že v takové budově neplatíte horentní sumy za energie, máte i záruku, že dýcháte vždy čerstvý vzduch. Zařízení, které pracuje i v noci, filtruje vzduch a tím ho zbavuje škodlivých nečistot a prachu.

Název pasivní dům přitom vychází z principu využívání pasivních tepelných zisků v budově. Jsou to vnější zisky ze slunečního záření procházejícího okny a zisky vnitřní – teplo vyzařované lidmi a spotřebiči. Díky velmi kvalitní izolaci a dalším prvkům tyto zisky „neutíkají ven“ a po většinu roku postačují k zajištění příjemné teploty v místnostech. Pasivní dům má roční potřebu tepla či chladu maximálně 15 kilowatthodin na metr čtvereční vytápěné plochy.

„Pasivní dům reaguje na výkyvy počasí či nárůst cen energie velmi málo a poskytuje vám bezpečí v období krize, které prostou návratností nevyčíslíte. Stejně tak nevyčíslíte zdravé vnitřní prostředí ve stále čerstvém vzduchu,“ konstatoval Tomáš Vanický z Centra pasivního domu.

Autor: Pavel Baroch

Foto: LOXIA