Radikální ekolog novým králem Británie: rozumí vzteku aktivistů a jezdí na bioethanol

Ačkoliv britští panovníci tradičně vystupují nadstranicky a své názory veřejně vyjadřují jen minimálně, královna Alžběta II., která ve čtvrtek zemřela, se opakovaně postavila za tvrdší postup v boji s klimatickými změnami. Během loňského zasedání COP 26 například při její návštěvě Cardiffu vzniklo video, na kterém si po telefonu stěžuje, že je “iritující”, když politici “mluví, ale nekonají.”

Ondřej Novák

10. 9. 2022

Záznam se sice zřejmě neměl dostat na veřejnost, ale nebyl nijak překvapivý. Alžběta II. už například počátkem tisíciletí žádala tehdejšího britského premiéra Tonyho Blaira, aby při jednání s bývalým americkým prezidentem Georgem Bushem mladším agresivněji prosazoval klimatickou agendu. Podobně vystupovala i třeba na jednání představitelů Commonwealthu v roce 2009 nebo před shromážděním Organizace spojených národů o rok později.

Nový britský král Charles (Karel) III. bude v jejích šlépějích nepochybně nejen pokračovat, ale v otázkách klimatu a ochrany přírody dlouhodobě vystupuje ještě radikálněji.

Záchrana klimatu je jako válka

Titulky světových médií zaplnil například Charlesův proslov na loňském COP 26. Světové státníky tehdy upozornil, že klimatická krize a ztráty biodiverzity jakožto související jevy představují existenční nebezpečí a je třeba zaujmout “válečné postavení”. Před zúčastněnými také zdůraznil, že je třeba jednat rozhodně, protože “čas už doslova vypršel”, přičemž vědci nabízejí jasný scénář, co je potřeba udělat. Tedy bezodkladně snížit emise skleníkových plynů a zpoplatnit vypouštění uhlíku, přičemž takto získané finance by mohly pokrýt náklady na jeho zpětné zachytávání z atmosféry. „Ohodnocení uhlíku, které by učinilo zachytávání uhlíku ekonomičtějším, je proto naprosto zásadní,“ upozornil.

O rok dříve na Klimatickém týdnu pak Charles vyzval k vytvoření obdoby Marshallova plánu pro přírodu, lidi a planetu. „Klimatická změna, která nezná hranice, krize biodiverzity a zdraví, to vše jsou symptomy toho, že Země byla zatlačena za své planetární limity,“ řekl a dodal, že environmentální „krize nás provází už příliš mnoho let, odsuzována, očerňována a popírána“.

Kolik vám vydělají solární panely a jak rychle je můžete mít na střeše vašeho domu?

Jediným řešením blížící se katastrofy je tak podle něj vytvoření programu, který by, podobně jako Marshallův plán po druhé světové válce, pomohl změnit svět tak, aby už nedocházelo k poškozování přírody a klimatu. A navíc by pomohl vyřešit i další globální problémy, jako hlad, chudobu a rostoucí socioekonomickou nerovnost. Vyzval také k “re-globalizaci”, která pomůže zemím najít rovnováhu mezi soběstačností a pozitivní závislostí.

Charles chápe klimaaktivisty

Nastupující král svými prohlášeními na summitech vlastně jen potvrdil své desítky let trvající postoje k ochraně přírody a klimatu. A jak řekl v loňském rozhovoru pro BBC, chápe i frustraci lidí z toho, že vlády světa dostatečně nekonají. Blokády silnic, kterými na problém upozorňuje například mezinárodní hnutí Extinction Rebellion, sice podle něj ničemu nepomáhají, ale vyjádřil naopak sympatie aktivistce Gretě Thunbergové za její nekompromisní kritiku světových lídrů.

„Všichni tito mladí lidé mají pocit, že se nikdy nic neděje, takže je samozřejmé, že jsou z toho frustrováni. Naprosto to chápu, protože nikdo je neposlouchá a oni přitom sledují, jak je jejich budoucnost totálně ničena,“ řekl Charles a směrem k blokádám silnic dodal, že „potíž je v tom, jak nasměrujete svou frustraci tak, aby byla konstruktivní, ne destruktivní“.

Aston Martin jezdící na sýr a víno

Kromě projevů a rozhovorů se Charles snaží jít i příkladem v běžném životě. Legendární je například jeho snaha dekarbonizovat svůj oblíbený kabriolet Aston Martin. Do vozu vyrobeného v 70. letech tankuje bioethanol vyrobený ze zbytků britského bílého vína a syrovátky. Deník Guardian ale upozornil, že podle některých ohlasů se sice jedná o dobrý záměr, který by ale v širším měřítku mohl být spíše škodlivý a globálně tak nepředstavuje dobré řešení. Biologické náhražky fosilních paliv totiž celosvětově vedou k odlesňování a degradaci půdy.

Král Charles je vedle toho aktivní i v řadě dobročinných iniciativ zaměřených na udržitelnost. V roce 2019 například spustil Sustainable Markets Initiative, jejímž prostřednictvím se snaží přesvědčit ředitele velkých korporací k tomu, aby podnikali šetrněji k planetě a připojili se k programu Terra Carta. To je podle iniciativy recept, jak do roku 2030 změnit podnikání tak, aby bylo udržitelné a zároveň přineslo budoucí ekonomickou prosperitu. Doposud se Charlesovi podařilo údajně přesvědčit více než 500 výkonných ředitelů a 47 firem získalo Terra Carta Seal, což je ocenění pro společnosti přinášející inovace a změnu v podnikání.

Autor: Ondřej Novák

FOTO: Dan Marsh, The Prince of Wales in the Royal Square