Moderní osvětlení umí snížit spotřebu elektřiny až o 80 procent. Lze si ho pořídit i za pouhou korunu

Program Osvětlení za korunu, který nabízí společnost ČEZ Energetické služby z ČEZ ESCO, zaujal hlavně starosty malých vesnic, kteří chtěli pro své občany zmodernizovat veřejně osvětlení, ušetřit na provozních nákladech a přitom nezruinovat obecní pokladnu vysokými investicemi. Po roce od spuštění programu už energetici vyměnili osvětlení ve dvaadvaceti obcích a další instalace připravují. Největší poptávku evidují od vesnic v Moravskoslezském a Plzeňském kraji, postupně se ale přidávají také obce z dalších regionů a o program se začínají zajímat i radní větších měst.

Vladislav Sobol

31. 7. 2022

Obce si svítidla nekupují, ale pronajímají. ČEZ Energetické služby hradí všechny náklady z úspor, které přináší výměna starého drahého systému za nový, moderní a úsporný. „Po pěti až deseti letech pronájmu, kdy se staráme také o provoz a servis svítidel, přejde osvětlení do majetku obcí a ty pak budou samy profitovat z nižší spotřeby,“ říká generální ředitel společnosti ČEZ Energetické služby Rostislav Díža. Životnost dodávaných svítidel je 80-100 tisíc hodin, což je při běžném provozu osvětlovací soustavy 20-25 let.

Zajímavá je technická stránka investice. Ve většině malých obcí dosluhují výbojková svítidla se sodíkovými zdroji, které jsou nákladné na provoz, osvětlují celé okolí a zároveň mají nižší účinnost a zkreslují barvy. Naopak moderní LED svítidla, která energetici instalují, svítí přímo jen tam, kde je to potřeba a navíc se intenzita jejich svícení dá regulovat, například v noci v době nižší intenzity dopravy, až na 50 procent původního příkonu, což opět snižuje náklady. „V obcích, které si nové veřejné osvětlení pořídily, klesla spotřeba elektrické energie v průměru o 80 procent, a to bez nutnosti počáteční investice,“ upřesňuje Rostislav Díža.

S novinkou od energetiků jsou spokojeni například v Miloticích nad Opavou. „Občané si nové osvětlení chválí, mimo jiné proto, že jsme doplnili svítidla také na hůře osvětlená místa. Po zatím krátkém provozu jsme spokojení – odpadly časté opravy a za úspory energií, které Osvětlení za korunu přináší, můžeme po zaplacení a ukončení projektu realizovat další investice,“ řekl starosta Milotic nad Opavou Jan Papulčík.

Výhody Osvětlení za korunu už na Bruntálsku využívají kromě Milotic nad Opavou také v Osoblaze, Slezských Pavlovicích nebo Razové, ale i v dalších regionech kraje, kupříkladu v Návsí, Jistebníku nebo Fryčovicích. V Plzeňském kraji teď využívají moderní LED svítidla od ČEZ ESCO například v obcích Žihle, Mířkov, Horní Bělá nebo Pačejov.

Autor: Vladislav Sobol, Skupina ČEZ

FOTO: ČEZ