Přichází první plně elektrický Rolls-Royce. Testy probíhají na Azurovém pobřeží

Automobilka Rolls-Royce pokračuje se svým prvním elektrickým modelem Spectre v testovacím programu, jehož celková délka dosahuje 2,5 milionu km. Další fáze zkoušek zahrnuje 625 000 km v Provence a na Azurovém pobřeží v jižní Francii.

Frank Tiemann

30. 7. 2022

Společnost Rolls-Royce v září 2021 oznámila, že zahájila testování vozu Spectre, prvního plně elektrického modelu značky Rolls-Royce. Aby bylo zajištěno, že si Spectre zachová všechny vlastnosti typické pro automobily Rolls-Royce, podstoupí tento vůz nejnáročnější testovací program, jaký kdy značka realizovala. Jeho délka dosáhne 2,5 milionu kilometrů, což odpovídá více než 400 letům používání typického vozu Rolls-Royce. Jedná se o zcela výjimečný počin.

„Spectre odhaluje mimořádné možnosti, jaké nabízí integrace plně elektrického pohonného ústrojí do naší platformy Architecture of Luxury. Na toto výchozí technické zadání navazují zkušební a vývojové procesy, při nichž využíváme empirická data i zkušenosti expertů, ale také cit a poznatky získané během více než sta let. Cílem je dále zdokonalit jízdní dynamiku a charakter automobilu. Nejnovější software a hardware nám umožnil sladění tohoto orchestru systémů tak, aby přesně reagoval na povely řidiče a stav vozovky. Díky tomu model Spectre zajišťuje zážitek z jízdy vozem Rolls-Royce na zcela nové úrovni, které říkáme ,Rolls-Royce ve vysokém rozlišení,“ Dr. Mihiar Ayoubi, ředitel vývoje společnosti Rolls-Royce Motor Cars.

Testování na Azurovém pobřeží

Testovací program v jižní Francii má celkovou délku 625 000 kilometrů. Tato fáze je rozdělena do dvou částí a začíná na historickém zkušebním místě – na autodromu v Miramasu. Tento někdejší závodní okruh, který v roce 1926 hostil Velkou cenu Francie, je nyní špičkovým testovacím a vývojovým centrem, zahrnujícím více než 60 kilometrů uzavřených tratí a 20 zkušebních úseků, jež poskytují široké možnosti k prověření vlastností automobilů. Součástí je i tříproudá vysokorychlostní klopená dráha o délce 6,2 kilometru, která umožňuje Spectre nepřetržitě testovat při vysokých rychlostech.

Druhá fáze zkoušek v regionu probíhá na provensálském venkově kolem Miramasu a na Azurovém pobřeží. Testování v reálných podmínkách bude pokračovat na klíčových trzích po celém světě.

Elektronická platforma na míru

Model Spectre je nejvíce digitálně propojený Rolls-Royce všech dob a každá jeho součást je inteligentnější než u kteréhokoli předchozího vozu značky. Mezi všemi elektronickými součástmi probíhá 141 200 interakcí typu odesilatel–příjemce a výsledkem je přibližně třikrát více signálů než u typického vozu Rolls-Royce.

Zásadně zvýšená inteligence elektronické a elektrické části pohonného ústrojí modelu Spectre umožňuje všestrannou a přímou výměnu podrobných dat mezi jednotlivými komponenty, a to s minimálními nároky na centralizované zpracování údajů. Pro zajištění co největšího potenciálu této technologie vyvinuli softwaroví specialisté společnosti Rolls-Royce pro model Spectre takzvanou decentralizovanou inteligenci. Ta je založena na tom, že data jsou zpracovávána blíže svému zdroji, místo aby byla přenášena do jediné centrální procesorové jednotky – reakce automobilu jsou proto výrazně rychlejší a přesnější.

Vývoj modelu Spectre však není lekcí v počítačové vědě. V průběhu testovacího programu na jihu Francie nejzkušenější inženýři značky pečlivě odlaďují každou z více než 25 000 funkcí modelu Spectre, které zahrnují různé úrovně odezvy v závislosti na řadě faktorů včetně počasí, chování řidiče, stavu vozidla a charakteru vozovky. Díky tomu je zajištěno zachování bohatých zkušeností, jaké Rolls-Royce získal při vývoji automobilů se spalovacím motorem. Mimořádně zkušení vývojoví specialisté značky popisují jízdu s novým vozem jako „Rolls-Royce ve vysokém rozlišení“.

Jízda na létajícím projektu

Po měsících nepřetržitého testování byla schválena nová technologie pérování, která zajišťuje, že model Spectre si uchoval charakteristický rys vozů Rolls-Royce nazývaný „jízda na létajícím koberci“. Tento propracovaný elektronický systém eliminace náklonu využívá řadu nových dílů a také schopností vysokorychlostního zpracování dat modelu Spectre. Základem je osvědčená firemní technologie Flagbearer, která s pomocí kamer sleduje povrch vozovky před vozem, a satelitní navigační systém, jenž předává vozu Spectre informace o nadcházejících zatáčkách.

Bezkonkureční tuhost

K vrcholně snadnému ovládání tak velkoryse dimenzovaného automobilu přispívá vlastní celohliníková platforma tvořená prostorovým rámem. Určena je výhradně pro vozy Rolls-Royce a umožnila konstruktérům vytvořit novou třídu vozů Rolls-Royce – elektrické super kupé. Zároveň modelu Spectre zajišťuje nejtužší karoserii v historii značky.

Hliníková konstrukce modelu Spectre je zpevněna ocelovými segmenty pro dosažení výjimečné torzní tuhosti. Nosnou strukturu doplňují hliníkové panely karoserie, které jsou zde dosud největší mezi všemi vozy značky Rolls-Royce. Jednodílný boční panel je dlouhý téměř čtyři metry. Stejně tak bezrámečkové dveře se závěsy vzadu jsou s délkou téměř 1,5 metru nejdelšími v historii Rolls-Royce.

Model Spectre se vyznačuje o 30 % vyšší tuhostí oproti všem stávajícím modelům značky Rolls-Royce, a to i zásluhou zabudování kompletního trakčního akumulátoru do struktury prostorového rámu.

Nová úroveň aerodynamiky

Po důsledném prověřování vlastností v aerodynamickém tunelu, počítačovém modelování a dlouhodobém testování ve vysokých rychlostech na okruhu Miramas byl u modelu Spectre dosažen součinitel čelního odporu vzduchu (cx) na hodnotě 0,25. Jedná se o rekord nejen mezi modely značky Rolls-Royce, ale jde o nevídaný výsledek v celém luxusním segmentu.

„Není přehnané tvrdit, že Spectre je nejočekávanějším vozem Rolls-Royce všech dob. Náš plně elektrický model, který neomezují žádné limity spojené s konstrukcí spalovacích motorů, se stane ryzím vyjádřením zkušeností společnosti Rolls-Royce, jež nastřádala během své 118leté historie. Tato nejnovější fáze testování prověřuje řadu pokročilých technologií, které zdůrazňují symbolický posun společnosti Rolls-Royce směrem k jasně a odhodlaně naplánované budoucnosti spojené s elektrickým pohonem. Díky tomu zajistíme, že si značka zachová svou výlučnost i pro další generace,“ Torsten Müller-Ötvös, generální ředitel společnosti Rolls-Royce Motor Cars. První dodávky modelu Spectre zákazníkům budou zahájeny ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023.

Autor: Frank Tiemann (titulky redakční)

FOTO: Rolls-Royce