Česko i Evropu čeká v příštích letech boom nového trendu v solární energetice

Česko i Evropu čeká v příštích letech boom nového trendu v solární energetice, kterou je agrivoltaika. Její výhody jsou jasné - souběžně s výrobou elektřiny se pod panely dál využívá zemědělská půda, panely chrání plodiny před ostrým sluncem a cloní i těm, kteří je obhospodařují.

Marie Bastlová

29. 7. 2022

“Zemědělec může z agrivoltaiky profitovat ekonomicky ve smyslu nižších nákladů za energie ale i nefinančně. Agrivoltaika chrání plodiny, vytváří lepší pracovní prostředí pro lidi, kteří tam pracují a můžete si představit, že benefitem bude i ecoturismus u prvních instalací, bude to totiž ukázka zemědělství budoucnosti,” říká Martin Abel z Klubu agrivoltaiky, kterou založila Aliance pro energetickou soběstačnost.

České zákony zatím agrivoltaiku neznají, Ministerstvo zemědělství i životního prostředí už ale pracují na tom, aby podobné projekty dostaly zelenou.



“Ministerstvo zemědělství je agrivoltaice rozhodně nakloněné, ale vstupuje do toho více resortů a zájmů a my si to musíme navzájem vyříkat,” vysvětluje náměstek ministra zemědělství Radek Holomčík za Pirátskou stranu. A dodává: “Tipoval bych, že první projekty u nás vzniknou za tři až čtyři roky.”

A jaký je odhad Martina Abela, pokud jde o první agrivoltaické projekty u nás? Jak složité je vlastně takovou elektrárnu vybudovat? A jaké zkušenosti s jejich provozem jsou v zahraničí?

Nejen o tom debatují v dalším dílu podcastu Pod Proudem Martin Abel z Klubu agrivoltaiky při Alianci pro energetickou soběstačnost a Radek Holomčík, náměstek ministra zemědělství za Pirátskou stranu, s moderátorkou Seznam Zpráv Marií Bastlovou.



Epizodu si můžete poslechnout také na: Spotify / Google / Apple

Autor: Marie Bastlová

Foto: Svaz moderní energetiky