Nejrychleji rostoucí trh s tepelnými čerpadly v Evropě je v Polsku

Polsko bývalo dlouhá léta synonymem pouze pro uhelnou energetiku. Od roku 2016 sledujeme u našich severních sousedů nebývalý růst solární energetiky. Vloni se pak přidala tepelná čerpadla. Dynamicky rostoucí trh láká také nové investice přímo do výroby tepelných čerpadel.

Martin Prax

19. 7. 2022

V průběhu roku 2021 se stalo Polsko premiantem rozvoje tepelných čerpadel v Evropě. „Polský trh byl loni nejrychleji rostoucím trhem s tepelnými čerpadly v Evropě. Nárůst tvořil celých 66 %. To představuje více než 90 tisíc instalovaných jednotek, celkem je v Polsku v provozu přes 330 tisíc tepelných čerpadel. V přepočtu na hlavu bylo v loňském roce instalováno více tepelných čerpadel než na jiných klíčových rozvíjejících se trzích s tepelnými čerpadly, jako jsou Německo či Velká Británie,“ hodnotí polský trh analytik Jan Rosenow, evropský programový ředitel společnosti Regulatory Assistance Project.

Podle čísel Jana Rosenowa je stále na polském trhu téměř polovina domů závislá na spalování uhlí. Ovšem to se stává stále více neudržitelné. Těžba uhlí se přestává v Polsku ekonomicky vyplácet a země částečně domácí uhlí nahradila nákupy z Ruska. To však skončilo s ruskou válečnou agresí vůči Ukrajině.

Druhým problémem je znečištění ovzduší. Na seznamu nejvíce znečištěných měst v Evropě najdeme v první dvacítce celých deset měst z Polska. Zlepšit ovzduší pomůže rozvoj tepelných čerpadel. Polské Energetické fórum spočítalo, že už se současným energetickým mixem, který má 70% podíl uhelných elektráren, má dům vytápěný tepelnými čerpadly o 40 % méně emisí oxidu uhličitého než dům s uhelným kotlem, a redukuje se také lokální znečištění. Navíc polská výroba elektřiny projde postupně alespoň částečnou dekarbonizací díky rozvoji solárních a větrných elektráren, takže do budoucna bude rozdíl ještě podstatnější.

Třetí výhodou je také úspora výdajů domácností za energie. Experti kalkulují, že instalace tepelného čerpadla ve spojení se solární elektrárnou na střeše domu může snížit roční náklady na vytápění domu o 18–30 % ve srovnání s jinými zdroji tepla, kterými lze nahradit kotle na uhlí.

Impuls pro postupný odchod od spalování uhlí přichází v roce 2018, kdy polská vláda spustila program Čistý vzduch. Během 10 let chce nabídnout pro ekologizaci téměř 25 miliard eur: na výměnu starých uhelných kotlů za čistší alternativy a renovace za účelem snížení spotřeby. Dá se však čekat ještě větší akcelerace. Současný program má doplnit nový, pojmenovaný Mé teplo. Získá finanční prostředky z prodeje emisních povolenek podobně jako český Modernizační fond. Na rozdíl od programu Čistý vzduch, který podporoval také instalaci plynových kotlů, bude určený čistě pro podporu instalací tepelných čerpadel.

Tepelné čerpadlo vyhřeje váš dům a uspoří tisíce za nákup energie

Průmyslová šance

Při dobrém nastavení podmínek podpory předpokládá výše zmíněné Energetické fórum, že by do konce desetiletí měl počet polských instalací tepelných čerpadel narůst na 1,5 milionu. To by pomohlo k náhradě poloviny dnešních uhelných kotlů v individuálním vytápění.

„Pro polský průmysl je to velká příležitost. Výroba a instalace tepelných čerpadel se může stát polskou specialitou, vytvářet nová pracovní místa s vysokou přidanou hodnotu pro ekonomiku. To se však stane pouze tehdy, pokud se průmysl začne připravovat na výrobu zařízení již dnes a pouze pokud budou mít montážní firmy odpovídající počet kvalifikovaných zaměstnanců,“ upozornil Andrzej Rubczyński z polského Energetického fóra.

Vize nových pracovních příležitostí se stává letos skutečností. Růst polského trhu s tepelnými čerpadly přilákal jen během léta 2022 dvě investice do výroby těchto technologií. Agentura Reuters přinesla začátkem července zprávu, že japonský výrobce klimatizačních systémů a tepelných čerpadel Daikin investuje přes jednu miliardu zlotých do vybudování továrny na výrobu tepelných čerpadel poblíž Lodže ve středním Polsku.

„Rozšiřujeme naši výrobní kapacitu prostřednictvím kapitálových investic a zvýšení zaměstnanosti v našich stávajících továrnách na tepelná čerpadla v Evropě. Rozhodnutí postavit zcela novou továrnu v Polsku ukazuje, že Daikin umí reagovat na zrychlující se poptávku po těchto řešeních v Evropě. Polsko je zemí s velkým počtem kvalifikovaných pracovníků a nová továrna bude do roku 2025 zaměstnávat 1000 lidí,“ uvedl Hiromitsu Iwasaki, viceprezident Daikin Europe.



Další firmou, která posílí své výrobní aktivity je německý výrobce topných, průmyslových a chladicích systémů Viessmann, který postaví v polské Legnici novou továrnu na tepelná čerpadla. Do nového zařízení investuje přes 200 milionů eur.

Česká stopa

Zájem o tepelná čerpadla roste i v Česku. V letošním roce jde o druhý nejoblíbenější produkt v Nové zelené úsporám, hned po střešní fotovoltaice. Loni vzrostl český trh o čtvrtinu. Podle dat Ministerstva průmyslu a obchodu přibylo zhruba 30 tisíc nových instalací.

Pro větší dynamiku však chybí jasnější kroky na straně vlády. Například Svaz moderní energetiky nedávno upozornil, že podle červencové analýzy S&P má 8 evropských států plány, podle kterých skoncují s instalací plynových kotlů do nových domů během tohoto desetiletí. Jde o Dánsko (2013), Norsko (2017), Nizozemsko (2018), Francii (2022), Rakousko (2023), Německo (2024), Velkou Británii (2025) a Belgii-Flandry (2025). Právě taková pravidla jsou zásadním impulsem pro náhradu plynových a uhelných kotlů na ekonomický způsob vytápění. Pokud je pro Rusko zemní plyn zbraní vůči Evropě, jsou solární panely, tepelná čerpadla a renovace budov naším štítem. Potřebujeme podpořit výměnu nejen uhelných kotlů, ale také plynových za zdroje nezávislé na fosilních palivech.

Autor: Martin Prax

Foto: Daikin (ilustrační foto)