Ceny energie letí vzhůru, i uhelné Polsko je rádo za své solární panely

Roky bylo Polsko synonymem pro energetiku založenou na uhelných elektrárnách. V tichosti však v Polsku během posledních let vyrostly tisíce solárních panelů a větrných turbín, které dnes pomáhají vyrábět elektřinu za dostupné ceny.

Martin Sedlák

30. 6. 2022

Třetí víkend v červnu mohli v Polsku otevřít šampaňské: obnovitelné zdroje vytvořily nový rekord v podílu dodávek na energetický trh. V neděli odpoledne zelené zdroje zajistily 67 procent spotřeby elektřiny. Během zmíněné neděle fotovoltaické panely, větrné turbíny a další instalace obnovitelných zdrojů pomohly zabránit spálení 1000 vagónů uhlí, doplnil informaci polský portál Wysokie Napiecie.

Okamžitý výkon obnovitelných zdrojů mezi 14. a 15. hodinou dosáhl 6 200 megawattů (z 10 GW instalovaného výkonu) a u větrných elektráren 4 600 megawattů (z instalovaného výkonu něco přes 7 GW).

Postupný rozvoj obnovitelných zdrojů dává dnes Polsku také ekonomický smysl: díky dobrým podmínkám pro zelenou energetiku mohli snížit podíl uhelné elektřiny zatížené emisními povolenkami a vysokou cenou uhlí. Vysoký podíl levných solárních a větrných elektráren snížil velkoobchodní ceny na polském trhu na 53 eur za megawatthodinu, což bylo dokonce o 10 eur méně než v sousedním Německu. Odpoledne také Polsko vydělalo na exportu své elektřiny: okamžitý výkon zdrojů na export dosáhl až 1 200 megawattů.

Postupná změna: Polsko cítí potenciál zelené energie

Během uplynulých 10 let poklesl podíl uhelné energetiky v Polsku z 87 na 71 procent. Naopak zelená energetika narostla na 17 procent z necelých 7. Emise oxidu uhličitého na MWh klesly od roku 2010 o 16,6 procent. Největším obnovitelným zdrojem v Polsku je vítr. Během loňského roku vyrobily větrné turbíny celou polovinu zelené elektřiny.

Nejpočetnějším zeleným zdrojem je však v Polsku fotovoltaika. Během letošního května překročili na polském trhu milník 10 tisíc megawattů instalovaného výkonu solárních elektráren. Předpokládá se, že v druhé půlce roku 2022 skočí výkon ještě o další 2 tisíce megawattů. Dlouhodobé kalkulace polského Institutu pro obnovitelné zdroje pak počítají s růstem na 25 tisíc megawattů do roku 2025.

Velkou výhodou pro solární trh v Polsku je dobré nastavení schématu podpory. Tamní vláda využívá robustní program Můj Proud, který podporuje malé instalace pomocí investiční podpory podobně jako česká Nová zelená úsporám. Ovšem finanční pomoc doplňovaly také výhodné podmínky využívání veřejné distribuční soustavy jako „baterie“.

Velké instalace se daří budovat pomocí aukčního systému podpory. Polsko už před 5 lety přijalo aukce, ve kterých soutěží investoři do obnovitelných zdrojů o podporu, a získají ji pouze ti s výhodnými nabídkami.

V oblasti větších instalací obnovitelných zdrojů Polsko také zaznamenává prudký nárůst o dlouhodobé (až 10 let) smlouvy o nákupu elektrické energie (PPA) mezi výrobci solární energie a průmyslovými podniky. Podobné schéma je výhodné pro obě strany: dlouhodobá garance odkupu elektřiny zajistí financování pro nový projekt a podnik má garanci předvídatelných cen elektřiny bez vlivu zdražování energie vyrobené z uhlí nebo plynu.

Bohužel v případě podpory velkých instalací už podobnost polského a českého systému podpory solární energie mizí. Česko sice podporuje fotovoltaické parky pomocí podpory z Modernizačního fondu nebo Národního plánu obnovy, ale tržní systém aukcí má z nepochopitelných důvodů stopku. Česká vláda měla sice možnost vyhlásit také aukce pro fotovoltaiku, ale vláda Petra Fialy tuto šanci na svém červnovém jednání odmítla. Logicky se tak nabízí námitka, jak moc vážně český předseda vlády myslel svůj projev k národu, během kterého slíbil, že právě jeho vláda masivně podpoří rozvoj fotovoltaiky.

Autor: Martin Sedlák, Svaz moderní energetiky

FOTO: Pixabay