Obnovitelné zdroje musíme vyrábět jako za války

Evropská komise představila v polovině května nejnovější plán, jak se máme co nejrychleji obejít bez fosilních paliv z Ruska a současně čelit problému změn klimatu. Čerstvá strategie nese titul RePower EU. Ještě větší důraz než dřív klade na solární energetiku, ale také na úspory.

Marie Bastlová

15. 6. 2022

“Podle mě teď především musíme nasazovat obnovitelné zdroje. Jejich výroba musí mít charakter jako za války, protože každá kilowatt hodina, kterou vyrobíte ze slunce nebo větru, vám ušetří kilowatt hodinu vyrobenou ze zemního plynu,” říká europoslanec Mikuláš Peksa, podle kterého se závislosti na ruských palivech dokážeme zbavit do tří let.



Strategie RePower EU počítá se solárními panely na všech vhodných veřejných a komerčních budovách do roku 2025, na nových obytných budovách pak do roku 2029. Mnohem ambicióznější cíle ale stanovila také v oblasti úspor. Do roku 2030 chce snížit spotřebu elektřiny o 13 % (oproti původnímu cíli 9 %).

“Musíme masivně spořit energii v budovách a prostor je velký. Česká republika je na tom poměrně dobře, ale musíme dvakrát až třikrát zrychlit při rekonstrukci budov. Musíme zohlednit různé typy budov a pro každé nastavit speciální program. Stát by měl nabídnout podporu s financováním, s projektovou a předprojektovou přípravou a musí se spustit i osvětová kampaň,” komentuje tuto část návrhu Petr Holub, ředitel společnosti Budovy21.

Jak by měla česká legislativa přistoupit k výzvě, aby solární panely byly na všech vhodných veřejných budovách? Jaký je u nás prostor pro úspory energie renovací budov? A budou tato řešení stačit?

Nejen o tom debatují v dalším dílu podcastu Pod Proudem



Podcastovou sérii Pod Proudem pro vás připravuje portál Obnovitelně.cz ve spolupráci se Svazem moderní energetiky a Aliancí pro energetickou soběstačnost.

Epizodu si můžete poslechnout také na: Spotify / Google / Apple

Foto: Svaz moderní energetiky