Největší solární konference startuje v Praze již za dva týdny

Česká i evropská energetika se překotně proměňují. Cenové šoky u energetických komodit, ruská invaze na Ukrajinu i pokračující snaha o dekarbonizaci výroby zvyšují tlak na rychlou a zásadní přeměnu energetického trhu. Fotovoltaika a akumulace by měly hrát v této transformaci zásadní roli. Jaké podmínky připraví pro další rozvoj OZE vláda? Dojde u nás k novému solárnímu boomu? A půjde to i bez dotací? To jsou jen některé ze zásadních otázek, jež se budou řešit na blížící se květnové Solární konferenci.

Petra Písková

13. 5. 2022

Letošní šestý ročník konference Solární energie a akumulace, která proběhne 26. května v pražském O2 universu, zahájí diskuze předních politiků o dalším směřování energetiky. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková, ministryně pro vědu, výzkum a inovaci Helena Langšádlová a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela budou společně s eurokomisařkou pro energetiku Kadri Simsonovou probírat roli fotovoltaiky v české i evropské energetice, jak ji lze efektivně využít na poli vědy i jaký má přínos pro životní prostředí.

O budoucnosti solární energetiky v českých podmínkách bude hovořit náměstek ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla a priority v této oblasti během nadcházejícího českého předsednictví Rady Evropské unie probere ředitel z Ministerstva životního prostředí Pavel Zámyslický. Člen rady ERÚ Petr Kusý rozebere novou tarifní strukturu pro aktivní spotřebitele, řeč bude i o možnostech připojování nových solárních elektráren do soustavy. Na Solární konferenci také představí předseda představenstva ČEPSu Martin Durčák zatím poslední výsledky studie zdrojové přiměřenosti ČR. Druhý blok uzavře přehled současných výzev dotačních programů a jejich budoucí podoba.

Diskuzi ve třetím tematickém okruhu s názvem Fotovoltaika a další moderní trendy jako příležitost pro český průmysl zahájí Bohuslav Čížek ze Svazu průmyslu a dopravy ČR. I čtvrtý blok nabídne pohled na moderní energetiku: Jan Kalina z představenstva ČEZ odprezentuje rozvojové plány největšího českého výrobce elektřiny v oblasti fotovoltaiky, řeč bude o agrivoltaice, chytrých domech, akumulaci vodíku, PPA smlouvách, financování ESG a udržitelných energetických projektech.

Pátá část letošní konference se zaměří na legislativu – půjde např. o připojování výroben, provoz nových FV instalací nebo současná unijní nařízení v oblasti baterií. Budoucí investory do fotovoltaiky budou jistě zajímat otázky kolem stavebního řízení a povolovacích procesů, odpoví na ně ředitelka odboru stavebního řádu MMR Žanet Hadžić.

Chybět nebude ani čistě technický blok informací o trendech a praktických zkušenostech, mluvit o nich budou jak akademici z FEL ČVUT, tak zástupci předních firem na poli fotovoltaiky – zastoupení budou mít Photon Energy, Atlantis Management, Huawei či Photomate.

Veškeré informace o bohatém programu a vystupujících, stejně jako odkaz na registraci najdete na webu www.solarnikonference.cz.

Autorka: Petra Písková

FOTO: Solární asociace