O nápad, jak přeměnit domácí odpad v energii, je obrovský zájem. Autoři sbírají miliony

Systém HomeBiogas produkuje čistou energii bez použití elektřiny, a to pouze z biologického odpadu vyprodukovaného domácností. Vše se navíc odehrává přímo na vaší zahradě.

Kristýna Vobecká

3. 11. 2017

Společnost HomeBiogas bojuje proti plýtvání jídlem a produkci odpadu v domácnostech a nabízí energeticky soběstačné řešení pro zpracování domácího odpadu. Americká firma přišla již v minulosti na trh se systémem pro zpracování domácího odpadu, který je v současnosti využíván v 56 zemích světa, a nyní získává peníze na platformě Kickstarter pro produkt HomeBiogas 2.0.

Upravená verze původního produktu slibuje o 50 % větší účinnost, snadnější instalaci a dodání speciálního sporáku pro využití bioplynu. A zájemci na to slyší. Možnost podpořit projekt je venku teprve pár dní a autoři již vybrali 240 tisíc dolarů. Aby mohli svoje plány realizovat, požadovali mnohem méně - na nastartování projektu chtěli "jen" 75 tisíc dolarů. Do konce akce přitom zbývá ještě přes 30 dní.

Dle propagačního videa společnosti stačí systém jednoduše nafouknout na vlastní zahradě, doplnit vodou, připojit ke sporáku a můžete začít produkovat vlastní bioplyn. HomeBiogas 2.0 slibuje vyprodukovat až 3 hodiny vaření na bioplynu denně a jako bonus máte čistě přírodní hnojivo využitelné zpět na zahradě jako vedlejší produkt produkce bioplynu.

Do domácí bioplynové stanice lze nasypat až 6 litrů biologického odpadu denně, ten je následně zpracován pomocí bakterií ve vodní lázni a přetvořen na bioplyn, jenž se nahromadí v připojené nádrži. Z nádrže je možné bioplyn čerpat přímo pro vaření v kuchyni. Systém musí být samozřejmě vzhledem k propojení umístěn na zahradě domu, v němž hodlá rodina bioplyn využívat. Velkou výhodou je také nezávislost na elektrickém proudu.

Pokud máte místo na zahradě a vadí vám zvýšená produkce odpadu ve vaší domácnosti bez dalšího využití, zkuste podpořit HomeBiogas a připojit Česko k zemím, kde je tento domácí bioplynový systém využíván.

Zdroj: HomeBiogas