Tohle je malý Elon Musk. Obyvatelům Portorika dodal solární lampy

Patnáctiletý Portorikánec pomáhá svým krajanům, které těžce zasáhl hurikán Maria. O jeho počínání píší i světová média.

Lukáš Bašta

2. 11. 2017

Hurikán Maria zdevastoval Portoriko a několik týdnů po událostech jsou stále oblasti, kde lidé nemají elektrickou energii. Nemluvě o místech, kde sice elektřina je, ale jen velmi omezeně.

Z jedné takové pochází i patnáctiletý Salvador Gomez Colon. Ten s rodinou bydlí v San Juanu. Po hurikánu sledoval, jak jeho rodina musí velmi obezřetně nakládat s jídlem, vodou i elektřinou.

Salvador se tak rozhodl pomoci. Založil si profil na stránce Generosity.com a zahájil kampaň na pomoc svým spoluobčanům. Jeho cílem bylo vybrat 100 tisíc dolarů.

Za tyto peníze pak chtěl pořídit žárovky se solárními panely či stroje na praní prádla. Aktuálně získal 74 tisíc dolarů na pomoc a další peníze stále přicházejí.

Během svých aktivit však kontaktoval i výrobce a distributory, kteří se mu snažili vyjít vstříc. Spojil se tak s kalifornskou společností d.light, která mu nabídla lepší cenu a na účet mu přidala 500 dolarů.

Stejně tak Salvador přišel do kontaktu se společností Omnivoltaic z Hong Kongu. Její vedení se nabídlo, že zdarma poskytne stovku přenosných svítilen.

Chlapec, který teprve chodí do deváté třídy, tak pomáhá své zemi podobně jako třeba giganti Tesla nebo Google. Elon Musk do Portorika přivezl svůj systém Powerwall, Google zase pomocí balónů poskytuje v zemi internet.

Nemusíte být ale Elon Musk ani nemusíte disponovat stejným jměním, abyste mohli ostatním pomoci. Mladý Salvador Gonzales Colon budiž příkladem.

Zdroj: CNN, Generosity