8 mobilních aplikací, které zlepší vaši ekologickou karmu

Pokud chcete mít lepší pocit nebo doopravdy kolem sebe něco změnit, vybrali jsme osm mobilních aplikací, díky kterým bude váš život ekologičtější.

Kristýna Vobecká

28. 10. 2017

Téměř každé rozhodnutí, které během dne uděláme, má vliv na životní prostředí. Ať už se týká toho, co si oblečeme, co jíme, jak se dopravíme do práce, nebo dokonce jaký dárek vybereme našim blízkým k narozeninám. Naštěstí nám dnešní doba nabízí velkého pomocníka, jenž nám každodenní snahu o snížení naší ekologické stopy podstatně zjednodušuje. Je to smartphone a mobilní aplikace pro chování šetrnější vůči přírodě.

Doprava

Nechcete jezdit po městě autem, ale také se nechcete strachovat o své vlastní kolo? Můžete využít službu sdílených kol Rekola. Systém sdílených kol funguje v šesti českých městech a pro využívání růžových kol stačí registrace, stažení aplikace a zaplacení poplatku na míru.

Pokud se naopak chystáte na delší cestu a preferujete dopravu autem před veřejnou dopravou, využít můžete tzv. spolujízdu Bla Bla Car. Služby můžete využívat jako řidič a nabízet za poplatek svezení, nebo naopak jako spolucestující, který si vybírá podle aktuální nabídky řidičů a tras.

Věci

Všichni to známe. Máte doma spoustu věcí, které nepotřebujete každý den, ale někdy se budou určitě hodit. Proč na nich mezitím nevydělat? Své věci můžete půjčovat za vámi určený poplatek pomocí služeb Pučmito a SharryGo. Služby fungují samozřejmě i naopak. Pokud potřebujete třeba sekačku na víkend a nehodláte do ní investovat, sekce Hobby bude přesně pro vás.

A potom doma máte také věci, kterých se chcete zbavit, ale je škoda je vyhodit, protože můžou skvěle posloužit někomu jinému. Využijte aplikaci Letgo, pomůže vám najít kupce ve vaší blízkosti a celý nákup urychlit. Stačí věc nafotit, popsat a čekat na reakce potenciálních kupců ve vašem okolí. V podstatě tak můžete třeba zavazející křeslo prodat během jednoho odpoledne i s odvozem.

Každodenní život

Rádi byste se během celého dne chovali zodpovědněji vůči životnímu prostředí, ale ztrácíte se ve změti různých pouček a pravidel? Pro vás je tu aplikace Joule Bug, která vám hravě pomůže s každodenními úkony. Aplikace spojuje princip sociálních sítí a hry s udržitelným chováním. Za každé ekologické rozhodnutí získáte určitý počet bodů, aplikace poradí s úsporami v domácnosti a nakonec porovnává vaše výsledky s přáteli, čímž motivuje také vaše okolí k chování ohleduplnějšímu vůči životnímu prostředí.  

Neradi plýtváte jídlem, jenže nezvládáte neustále přemýšlet nad tím, co provést se zbytky jídla v lednici? Komunita Love food hate waste nabízí řešení v podobě všemožných receptů z jednotlivých ingrediencí, které vám zrovna přebývají v lednici. Zaregistrujte se, najděte své potravině „perfect match“ a neplýtvejte dále jídlem. Slibované úspory jsou až 60 liber měsíčně.

Potěšte květinou – virtuálně

Květina sice potěší každou ženu, bohužel uhlíková stopa takového pugétu nepotěší životní prostředí. Nyní však můžete díky aplikaci Flowerling darovat květiny z celého světa bez špatného svědomí. Autoři aplikace navíc spolupracují s neziskovou organizací, která za každou zakoupenou květinu zasadí strom. Obdarovaná si může prostřednictvím aplikace užívat celý životní cyklus květiny a mít dobrý pocit z květinového daru, který šetří životní prostředí.