Nenechte kauzu otrávené Bečvy vyšumět, vyzývá oceňovaný rybář Pernický

Rybář Stanislav Pernický se stal hlavní tváří boje za vyšetření ekologické katastrofy na Bečvě z podzimu 2020. Za „neúnavnou snahu o objasnění příčin otravy řeky“ dokonce dostal prestižní Cenu Josefa Vavrouška. V lednu zaslal Pernický vrcholným politickým činitelům dopis, v němž je vyzval, aby nenechali kauzu odeznít do ztracena a obnovili činnost speciální vyšetřovací komise. Pernického výzva bude patrně vyslyšena.

Pavel Baroch

31. 1. 2022

Čtyřicet kilometrů otráveného roku, čtyřicet tun mrtvých ryb. Ekologická katastrofa z konce září 2020 stále nemá jednoznačně usvědčeného pachatele. Ačkoli policejní vyšetřovatelé obvinili společnost Energoaqua a jejího ředitele Oldřicha Havelku, stále přetrvávají pochybnosti o tom, kdo ohromnou havárii skutečně způsobil. Teď se v případu začal znovu angažovat předseda místní organizace Českého rybářského svazu Hustopeče nad Bečvou Stanislav Pernický, který od počátku bojuje za důsledné vyšetření katastrofy a zamezení jejího opakování.

Napsal otevřený dopis, v němž mimo jiné vyzval k obnovení práce speciální sněmovní vyšetřovací komise. „Zhruba na čtyři měsíce se všichni v této kauze odmlčeli, jako by se pomalu, pomalinku dostávala pod koberec. Naprosto chápu, že to bylo období po volbách, které bylo poznamenáno jistými ‚průtahy‘ se jmenováním vlády, přípravou programového prohlášení vlády, diskuzním maratonem při hlasování o důvěře, ale hlavně také přebíráním ministerstev či poslaneckých funkcí,“ uvedl Pernický.

Dokud mi budou síly stačit

Dodal, že vzhledem k dlouho odkládané operaci kolene a následné rehabilitaci a pobytu v lázních se také na čas odmlčel. „Ale jak jsem slíbil při převzetí environmentální ceny Josefa Vavrouška právě za boj o Bečvu, moje úsilí a pomoc při odhalení pachatele neutuchne, pokud mi budou síly stačit,“ konstatoval v dopise.

V jeho úsilí ho podpořili profesor na chemické fakultě Masarykovy univerzity v Brně Ivan Holoubek, který coby odborník na ekotoxikologii kritizoval postup úřadů bezprostředně po zjištěné havárii na Bečvě, a také profesor Jakub Hruška, který působí jako vedoucí oddělení biochemických a hydrologických cyklů Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR a v kauze Bečva se také angažuje.

„Vím, že toho má vláda i sněmovna s covidem, rozpočtem, inflací, cenami energií a opozičními tanečky víc než dost, ale rozhodně by tato havárie neměla být zapomenuta, neměla by vyšumět, rozplynout se v tekoucí Bečvě,“ reagoval na Pernického iniciativu Ivan Holoubek.

Jakub Hruška zase s Pernickým loni na podzim provedli experiment s kuchyňskou solí, z něhož vyplynulo, že ryby nemohly otrávit toxiny z výpustě areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm, jak zní zatím oficiální policejní verze, která vychází z posudku soudního znalce Jiřího Klicpery. Rožnovský kanál je od místa, kde začaly ryby hynout, vzdálený několik kilometrů. „Opravdu není možné, aby se jedy více než 3 kilometry ‚plazily‘ při pravém břehu řeky, neotrávily žádnou rybu a teprve po 3 kilometrech se rozmíchaly do celé šířky řeky. A to proto, že rozmíchány jsou již po prvním jezu a první peřeji po zhruba 600 metrech od ústí rožnovského kanálu,“ uvedl profesor Hruška.

Obnovení vyšetřovací komise

V dopise vybraným politikům rybář Stanislav Pernický požádal, aby „na pořad nejbližší schůze sněmovny zařadili znovu kauzu Bečva k projednání a znovu zřídili vyšetřovací komisi Poslanecké sněmovny, která by navázala na zjištění komise z minulého volebního období“.

Pernický rovněž žádá o pokračování v zahájeném řízení pro porušení zákona vůči soudnímu znalci Jiřímu Klicperovi, jehož práci při hledání viníka tragédie na Bečvě několik odborníků zpochybňuje. Upozorňuje rovněž na nesprávné umístění nové monitorovací stanice na břehu řeky. „Nezachycuje totiž inkriminovanou výusť, kde vede dešťová kanalizace z obce Lhotka nad Bečvou, ale nikdo neví, co všechno je do ní napojeno – včetně odpadních vod a průsaků z vlakového překladiště u nádraží ve Lhotce. Je to výusť, která byla jako jediná v září 2020 vypálená – tedy bez mechů a řas – stejně jako kameny pod ní, po kterých voda teče do řeky,“ uvedl Pernický.

„Prosím, abyste tuto havárii nenechali ‚vyšumět‘ a udělali vše pro to, aby se podobné katastrofy neopakovaly, a my jsme přírodu a vodu nechali svým dětem a vnukům čistou,“ napsal respektovaný rybář na závěr. Jeho výzva s největší pravděpodobností nezůstane nevyslyšená. V Poslanecké sněmovně by opět měla vzniknout vyšetřovací komise.

„Při debatě o programovém prohlášení vlády jsme diskutovali o nutnosti vyjasnit okolnosti otrávení řeky Bečvy. Je zapotřebí co nejdříve obnovit činnost sněmovní vyšetřovací komise, která již v minulém volebním období dospěla k důležitým zjištěním,“ citovaly Seznam Zprávy ministra školství a místopředsedu STAN Petra Gazdíka. Devítičlenná poslanecká komise loni v září zveřejnila zprávu, v níž kritizovali zejména práci České inspekce životního prostředí, ale i dalších úřadů.

„Vyšetřovací komise konstatuje, že selhání spatřuje nejen v postupu příslušných orgánů (zejména ze strany České inspekce životního prostředí), ale i v koordinaci odběru vzorků a jejich následné analýze, když nedošlo k dostatečnému odběru vzorků nad místem výskytu úhynu ryb a vůbec u vyústění do toku Bečvy,“ napsali mimo jiné poslanci. Tehdejší ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ji označil za zpolitizovanou a zmanipulovanou.

Autor: Pavel Baroch

Foto: Stanislav Pernický