Stát by měl odblokovat rozvoj nejlevnějších zdrojů. Mezi ty patří solární i větrné elektrárny

JRD Energo, divize skupiny JRD Group specializující se na výstavbu ekologického bydlení, navýšila instalovanou kapacitu svých fotovoltaických elektráren v Maďarsku z 12 na 30 megawatt-peaků (MWp). Nedávno totiž zprovoznila dva fotovoltaické parky o celkovém výkonu 18 MWp u obcí Komló a Mánfa na jihu země. Všechny její maďarské solární elektrárny ročně vyrobí až 36 tisíc megawatthodin elektrické energie, která pokryje spotřebu přibližně 14,4 tisíc domácností.

Pavel Baroch

24. 1. 2022

„Maďarsko zvolilo uvážlivější cestu a za podmínek, které neznamenají výraznou zátěž pro státní rozpočet, již několik let systematicky a úspěšně tyto instalace podporuje,“ vysvětluje v rozhovoru pro Obnovitelně.cz ředitel divize JRD Energo Marek Lang jeden z důvodů, proč firma dala přednost cizině před domácím prostředím.

V Maďarsku jste navýšili instalovanou kapacitu fotovoltaických elektráren o 150 procent. Skutečně poskytuje lepší podmínky než Česko?

V době, kdy jsme tuto investici začali připravovat, nabízelo Maďarsko na rozdíl od České republiky jasný legislativní rámec pro vznik a podporu fotovoltaických instalací. Kromě toho je na tom Maďarsko z hlediska osvitu zhruba o 20 procent lépe než Česko, což v dlouhodobém horizontu investice pomáhá při úvahách o přechodu na čistě tržní podmínky provozu.

V Česku ale provozujete fotovoltaické elektrárny s výkonem, který je více než čtyřikrát nižší než v Maďarsku. Proč tak zásadní rozdíl? Jsou v ČR legislativní a další podmínky opravdu natolik komplikovanější? Nebo v čem jsou zásadní rozdíly?

Česká republika poté, co nezvládla uřídit překotný rozvoj instalací v letech 2009 a 2010, zvolila opačný extrém a na dlouhých 10 let zarazila větší fotovoltaické instalace úplně. Slibně se rozvíjející obor, který se mezitím stal celosvětovým megatrendem nabízejícím nejlevnější zdroj elektřiny, tak v Česku postrádal jakoukoliv racionální koncepci. Maďarsko zvolilo uvážlivější cestu a za podmínek, které neznamenají výraznou zátěž pro státní rozpočet, již několik let systematicky a úspěšně tyto instalace podporuje. Jak víte, v poslední době se naštěstí také u nás situace konečně obrátila a stát přišel s určitými podpůrnými mechanismy. Takže snad jsou i v České republice před námi lepší časy.

Plánujete tedy navýšit svou kapacitu fotovoltaických elektráren v Česku? Máte třeba už vytipované vhodné lokality?

Ano, uvažujeme o tom a vhodné lokality již hledáme.

A co vaše aktivity v zahraničí? Zůstanete jen v Maďarsku, nebo chystáte expanzi do dalších zemí?

Monitorujeme příležitosti také v ostatních zemích kolem nás, a to nejen ve fotovoltaice. V rámci JRD Energo Group se vedle obnovitelných zdrojů věnujeme například i supermoderní metodě zpracování odpadu pomocí plazmového zplyňování a vitrifikace, a i pro tuto technologii registrujeme zájemce rovněž z okolních zemí, takže další expanze nás nepochybně čeká.

Na Liberecku provozujete rovněž druhý největší větrný park v ČR vyrábějící až 69 tisíc megawatthodin elektrické energie ročně. Plánujete výstavbu dalších parků?

Rádi bychom realizovali rovněž další větrné parky, neboť jsme přesvědčeni, že tato technologie je spolu s fotovoltaikou momentálně nejperspektivnějším zdrojem energie. Vítr se navíc s fotovoltaikou skvěle sezónně doplňuje, takže při dalším rozvoji akumulace může být na těchto zdrojích postaven budoucí rozvoj moderní energetiky u nás i v okolních zemích. Většímu rozvoji v našich podmínkách zatím brání komplikované povolovací procesy a možná i nedostatečná osvěta, což je bohužel dluh minulých vlád, které měly k obnovitelným zdrojům energie až iracionální odpor.

Proč jste se vlastně rozhodli investovat do obnovitelných zdrojů, zejména solárních elektráren?

Pro nás je to otázka našeho přesvědčení a hodnot, které se prolínají celou skupinou JRD Group. Věříme v odpovědný přístup k životnímu prostředí i společnosti a v to, že nové myšlenky a technologické inovace nás mohou udržitelně posouvat vpřed. Fotovoltaika tyto hodnoty bezezbytku naplňuje.

Už jste mluvil o složitých podmínkách v Česku, jaké jsou tedy podle vás hlavní překážky k většímu rozvoji zelených energetických zdrojů?

Klíčovým předpokladem rozvoje je cílevědomý a zodpovědný přístup státu. Energetika je obecně regulovaným odvětvím, takže stát musí pro rozvoj zelených zdrojů buď systematicky vytvářet podmínky, nebo alespoň odstraňovat existující bariéry a nastavovat jasná očekávání a stabilní investiční prostředí. Fotovoltaika i vítr jsou dnes nejlevnějšími zdroji elektřiny, navíc čistými. Celosvětově zažívají obrovský rozvoj, který navíc vytváří další a další příležitosti v souvisejících oborech, což při správném přístupu státu může pro naše hospodářství znamenat velké přínosy a příležitosti pro rozvoj.

Autor: Pavel Baroch

Foto: JRD Energo