Francie skoncovala s miliardami kusů jednorázových plastů nejen na balení ovoce

Od prvního ledna platí ve Francii zákaz balení vybraného ovoce a zeleniny do plastů. Podle francouzského prezidenta Macrona se jedná o skutečnou revoluci, která potvrzuje francouzský závazek úplného zákazu jednorázových plastů do roku 2040.

Nové nařízení zakazuje plastové balení okurek, citronů nebo třeba pomerančů. Seznam ovoce, které je zakázáno od nového roku balit do plastů, obsahuje 30 položek. Netýká se však větších balení nebo krájeného či již zpracovaného ovoce a zeleniny. Tento krok má podle zprávy BBC každoročně zabránit využívání miliard kusů jednorázových plastů. V oficiálním prohlášení francouzského ministerstva životního prostředí se uvádí, že ve Francii se používá ohromné množství jednorázových plastů a cílem nového zákazu je předejít vyhazování plastů a podpořit jejich nahrazení jinými materiály. Mezi ty patří znovupoužitelné alternativy nebo recyklovatelné plasty.

Francouzi zákaz jednorázových plastů vítají, ač s výhradami

V rámci průzkumu veřejného mínění z roku 2019 mezi francouzskými občany, který realizovala společnost Ifop pro Světový fond na ochranu přírody (WWF), bylo zákazu jednorázových plastů nakloněno 85 % lidí. A více než 2 miliony Francouzů podepsalo petici, která vyzývala světové vlády, aby zastavily celosvětové plastové znečištění. Přesto má zákaz své mouchy.

Zástupkyně neziskové organizace Zero Waste France Moïra Tourneur pro The Guardian uvedla, že ji překvapuje seznam ovoce a zeleniny, který umožňuje těmto položkám další rok na nahrazení plastových obalů. Jedná se o růžičkovou kapustu, jarní cibulku, zelené fazolky, brokolici, houby, broskve a meruňky, přičemž se toto zboží již v řadě obchodů prodává volně bez obalů. „Tento zákaz je spravedlivý a vhodný, ale poskytnutí více času určitým druhům zeleniny a ovoce je trochu ostuda. Máme tady klimatickou krizi a lidé si uvědomují, že je v této věci nutné urychleně jednat,“ vysvětlila Tourneur pro The Guardian.

Podle BBC zaznívají z nového zákazu obavy také z řad odborníků z potravinářského sektoru. „Zákaz plastových obalů pro velkou část ovoce a zeleniny nám v tak krátké době neumožňuje testování a zavádění alternativních obalů včas a nedává nám také prostor k vyčerpání současných skladových zásob,“ řekl Phillipe Binard z evropské potravinářské asociace pro zeleninu a ovoce.

Vodní pítka do každého parku sníží spotřebu PET lahví

Zákaz je součástí víceletého programu vlády Emmanuela Macrona, který bude postupně omezovat využívání plastů v jednotlivých odvětvích. Od minulého roku nemohou Francouzi používat plastová brčka, kelímky, příbory a jednorázové polystyrenové obaly pro přenášení jídla. Během roku 2022 budou na veřejných místech instalována vodní pítka, aby došlo ke snížení spotřeby PET lahví. Noviny a časopisy nebude dále možné posílat v plastových obalech a fastfoodové řetězce nebudou moci nabízet ke svým jídlům plastové hračky pro děti zdarma.

Macronova vláda také zavede pravidla, která budou automobilky vyzývat k reklamám na propagaci ekologických alternativ k jízdě autem, mezi které patří chůze nebo cyklistika. Podobné zákazy plánují také další evropské země. Například Španělsko prodej zeleniny a ovoce v plastových obalech zakáže od roku 2023.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Carlos Calamar