Rekordní rok pro solární energetiku: nových elektráren je o třetinu víc než loni

Končící rok se nesl v Evropě v duchu skokového rozvoje solárních elektráren, které rostly na střechách domů i v rámci velkých parků. Meziročně se výkon nově připojených fotovoltaik zvýšil o více než třetinu.

Martin Prax

20. 12. 2021

Solární panely šly doslova na dračku. Zastřešující evropská solární asociace SolarPower Europe uvádí, že letos bylo do sítě ve 27 státech EU připojeno celkem 25,9 tisíc megawattů nových fotovoltaických elektráren. Byl tak překonán dosavadní meziroční nárůst výkonu z roku 2011, kdy vzniklo 21,4 tisíc megawattů nových solárů. Díky letošnímu růstu je tak v Evropě 165 tisíc megawattů fotovoltaických elektráren.

Pět největších solárních trhů v Evropě tvoří Německo (+5,3 GW), Španělsko (+3,8 GW), Nizozemsko (+3,2 GW), Polsko (+3,1 GW) a Francie (+2,5 GW). Druhou pětku pak tvoří Řecko (+1,6 GW), Dánsko (+1,2 GW), Itálie (+800 MW), Maďarsko (+700 MW) a Švédsko (+700 MW).

Premianti evropského solárního trhu

Dlouhodobě patří první příčka Německu. Velké solární elektrárny u našich západních sousedů rostou díky stabilnímu systému aukční podpory, který byl zaveden již v roce 2015. Díky tržní soutěži zájemců o podporu klesly ceny solární elektřiny na polovinu. Letos došlo také ke skokovému růstu solárních střech, kterým pomohlo odstranění povinnosti platit část regulované složky ceny energie za vlastní spotřebu.

Španělsku patří druhá pozice s téměř 4 tisíci megawatty nových solárních elektráren. Téměř tři čtvrtiny z nich připadají na projekty, které vznikly pomocí dlouhodobých smluv o nákupu zelené energie (tzv. PPA), ve kterých se odběratel zavazuje vykupovat solární elektřinu po dobu 15 nebo 20 let. To podle SolarPower Europe dělá ze španělského trhu jeden z největších s nedotovanou fotovoltaikou na světě. Španělsko využívá také systém podpory pomocí soutěže v aukcích. Dvě kola, která proběhla v roce 2021, nabídla podporu pro 2 900 megawattů fotovoltaik. Očekává se však, že budou k síti připojeny během roku 2023.

Španělská vláda současně zahrnula podporu pro soláry střešní. Vláda z prostředků, které získá na restart ekonomiky z Evropy, uvolní do regionů 450 milionů eur právě na investice do fotovoltaických elektráren na střechách pro pokrytí vlastní spotřeby v domech.

Třetí příčka patří Nizozemsku. Páteř solárního trhu v holandsku tvoří instalace na firmách. V zemi však vznikají i velké pozemní instalace na základě technologicky neutrální soutěže o podporu v aukcích. Jeden z úspěšných projektů bude patřit k největším v Evropě. Jde o elektrárnu s výkonem 176 megawattů. Malé střešní instalace vznikají v Nizozemsku díky systému net-metering, kde mohou uživatelé dodávat do sítě své přebytky a za výhodných podmínek si takto „naspořenou“ elektřinu zpět odebrat.

Fotovoltaika slaví úspěchy také v Polsku. Letošní růst nových projektů zajistí Polsku celkový výkon fotovoltaiky přes 7 tisíc megawattů, které jsou mimo jiné tvořeny zhruba jedním milionem solárních střech na obytných domech. Polsko využívá pro podporu malých solárních instalací mix daňových zvýhodnění, možnosti sdílení energie v síti i investiční podpory. Pro velké elektrárny jsou určeny jednotlivá kola aukcí. V poslední aukci pro systémy nad 1 megawatt, která proběhla v červnu 2021, se uplatnily fotovoltaiky o celkovém výkonu 1 200 megawattů.

Přes 12 tisíc korun ročně, které nedáte z rodinného rozpočtu pryč. Zkusíte taky solární panely?

„První desítka evropských států v růstu solární energie jasně ukazuje, jak klíčové je pro její rozvoj stabilní a předvídatelné prostředí pro nové investice. V drtivé většině států se mohou investoři spolehnout na dobře nastavený systém aukcí pro velké elektrárny. Malé instalace na rodinných domech zase těží z odstranění bariér doplněných o různé formy podpory,“ hodnotí růst fotovoltaiky v Evropě Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky. „Nová česká vláda slíbila zapracovat na restartu rozvoje obnovitelných zdrojů, pokud to se svým závazkem bude myslet vážně, může najít správné recepty na rozhýbání podpory zelené energetiky právě v těchto státech,“ dodává Martin Sedlák.

Česku v posledních letech patřil podíl s jedněmi z nejmenších přírůstků nových solárních elektráren v Evropě. V roce 2020 přidalo pouze lehce přes 50 megawattů nových elektráren. Letos se očekává růst okolo 100 megawattů. To je však na úrovni pouhých 3 % nových solárních projektů v sousedním Polsku.

Autor: Martin Prax

FOTO: Pixabay