Malta bude první evropský stát, který legalizuje osobní užívání marihuany

Nejmenší členský stát EU Malta legalizoval užívání a pěstování marihuany pro osobní užití. Dospělým bude dovoleno držení sedmi gramů marihuany a pěstování maximálně čtyř rostlin v domácím prostředí. Kouření na veřejnosti nebo před dětmi však zůstává zakázáno.

Kristýna Vobecká

18. 12. 2021

Maltský parlament schválil nový zákon legalizující užití konopí pro osobní účely v polovině prosince 36 hlasy, přičemž proti bylo 27 poslanců. Podle maltského ministra pro rovnost, výzkum a inovace Owena Bonniciho se jedná o historický milník, který chrání příležitostné uživatele konopí před trestním stíháním a omezí pašování drog, protože jejich uživatelé budou mít nyní bezpečný a regulovaný způsob, jak je získat. Informovala o tom agentura Reuters.

Maximálně 7 gramů marihuany na osobu

„Ano, máme to. Zákon o legalizaci konopí byl právě schválen ve třetím čtení. Jsme realizátoři změny,“ napsal ministr na svém twitterovém účtu v den, kdy prošel zákon o legalizaci maltským parlamentem. Proti návrhu na legalizaci přitom vystupovala opoziční Nacionalistická strana. Její lídr Bernard Grech řekl pro The Times, že legalizace povede pouze k posílení nelegálního trhu s drogami a organizovaného zločinu. Opozice také vyzvala maltského prezidenta George Vellu, aby zákon nepodepisoval.

Osobní držení marihuany je omezené jejím množstvím a zakázáno je také její užívání na veřejnosti a před dětmi. V případě, že bude jednotlivec držet více než sedm gramů marihuany, dostane pokutu přes 100 eur. Pokuta za kouření marihuany na veřejnosti bude stanovena na 235 eur a kouření před dětmi a dospívajícími pod 18 let bude pokutováno částkou 500 eur.

Konopí budou prodávat nově založené spolky

Součástí maltského plánu pro legalizaci konopí je také založení spolků zaměřených na legální distribuci drogy a semen pro její pěstování. Dojde tak k regulaci objemu prodaného konopí, protože každý uživatel bude moci být členem pouze jednoho takového spolku. Důraz bude také kladen na podporu pro nezletilé, kteří marihuanu užívají. Místo trestního stíhání nebo zatčení jim bude doporučen plán léčby závislosti. Podstatou maltského zákona pro legalizaci potom je zavedení „omezené dekriminalizace určitých činností souvisejících s konopím tak, aby byla dodržena rovnováha mezi osobní svobodou v omezeném a zodpovědném užívání konopí pro osobní účely a společenskými požadavky“.

Podobné plány pro legalizaci konopí mají i další evropské státy, mezi které patří Německo, Lucembursko, Švýcarsko a Portugalsko. A v Itálii se bude na toto téma v příštím roce konat referendum. Užívání marihuany pro osobní účely je mimo Evropu již legální od roku 2013 v Uruguayi a od roku 2018 v Kanadě. Informovalo o tom CNN.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Pixabay