Záchranu planety lze nadělit pod stromeček díky unikátní české aplikaci

Celosvětově jedinečná digitální měna CO2IN míří k hranici 10 tisíc uživatelů a další metou bude 100 tisíc. Stejně tak roste počet prodejců, u kterých lze CO2INem zaplatit. Proto si lze nyní na e-shopu stáhnout poukaz nabitý CO2INy, vhodný třeba jako originální vánoční dárek.

Marek Němec

16. 12. 2021

CO2IN, vyslovováno jako anglické „coin“, je jediné platidlo svého druhu kryté reálnou hospodářskou hodnotou. Je totiž vázáno fixním kurzem na cenu emisních povolenek systému EU ETS, kdy 100 CO2INů odpovídá jedné povolence neboli tuně CO2 či ekvivalentu jiného skleníkového plynu. Ať už je uživatelem soukromá osoba, firma či municipalita, zakoupením CO2INů stahuje emisní povolenky z trhu, čímž aktivně přispívá k ochraně klimatu a může snížit svoji uhlíkovou stopu až na nulu.

Platidlo je k dispozici ve formě mobilní aplikace v obchodech Google Play i Apple Store, ze kterých si ji od jejího uvedení před třemi měsíci stáhly již tisíce uživatelů. Prostřednictvím aplikace se lze registrovat nejen jako fyzická osoba, ale nyní také jako živnostník či firma. Což mimo jiné využijí maloobchodníci či gastro podniky, které chtějí přijímat CO2IN jako platidlo. Těch je v současné době několik desítek a brzy bude na webové stránce co2in.com spuštěna jejich interaktivní mapa.

„Počet uživatelů digitální měny CO2IN roste stále rychleji, stejně jako počet míst, kde jí lze zaplatit. A protože jsou Vánoce za dveřmi, nabízíme možnost nechat si v e-shopu na webu CO2IN vygenerovat poukaz nabitý částkou v CO2INech, např. 50 nebo 100 CO2IN, což je zhruba tisíc, resp. dva tisíce korun. Letos tedy pod stromeček můžete namísto ponožek, knihy nebo parfému nadělit něco opravdu originálního a se skutečným pozitivním dopadem,“ usmívá se Jan Palaščák, šéf skupiny Amper a duchovní otec platidla CO2IN.

S CO2INem má Palaščák velké plány, na přelomu roku by měl počet uživatelů přerůst 10 tisíc a do konce příštího roku 100 tisíc uživatelů po celé Evropě i za hranicemi kontinentu. „Řadovému uživateli totiž naše digitální měna umožňuje jednoduše přispět k ochraně klimatu, po čemž poptávka rozhodně stoupá. A pro firmy představuje mimořádně efektivní způsob offsettingu jejich uhlíkové stopy. CO2IN je tedy přesně ten nástroj, na který čekají,“ je přesvědčen Palaščák.

Autor: Marek Němec

FOTO: CO2IN