V Praze přistála první raketa pro zpracování biologického odpadu. Denně zpracuje 215 litrů

V Pražské tržnici bylo na počátku listopadu instalováno kompostovací zařízení s názvem Rocket. Tato kompostovací raketa bude zpracovávat organický odpad ze zeleninového trhu a do budoucna se počítá také s kompostováním gastroodpadu z místních restaurací, kaváren i veřejných akcí pořádaných v prostorách tržnice.

V prostorách Pražské tržnice, kde se prodává zelenina, se týdně vyprodukuje až 1440 litrů organického odpadu. Ten bude elektrickým kompostérem Rocket zpracován přímo v místě jeho vzniku na kvalitní hnojivo, které se zde rovněž rovnou využije. „Pražská tržnice se tak zbaví nevzhledných zapáchajících popelnic s hnijícím organickým odpadem z Haly 22, což tvoří jen část organického odpadu, který v areálu vzniká. Obrovský potenciál a krok kupředu představuje také možnost kompostovat odpad z gastronomické praxe, který vzniká na venkovních kulturních akcích,“ říká Kristýna Mrkvičková ze společnosti Kokoza, jež kompostér na Pražské tržnici instalovala a bude jej aktivně spravovat.

Uzavřený cyklus jídla a návrat živin do půdy

Vize Kokozy je v kombinaci s výhradním využitím vratných nebo kompostovatelných obalů dosáhnout stavu, kdy je přímo na místě většina odpadu zpracována a zrecyklována. „Díky kompostování v Rocketu uzavřeme cyklus jídla a vrátíme půdě cenné živiny. Zařízení je to sice sofistikované, ale přitom praktické a jednoduché. Rocket je ve své podstatě uzavřená kompostovací technologie, která v nerezové nádobě udržuje potřebnou vlhkost a teplotu. Šroubovice uvnitř zařízení nahrazuje pracné promíchávání a provzdušňování materiálu, což v důsledku zvyšuje rychlost a intenzitu kompostovacího procesu,“ vysvětluje odborná garantka kompostování v Kokoze.

Zařízení Rocket A900 patří mezi tzv. malá kompostovací zařízení s kapacitou do 150 tun bioodpadu za rok. Maximální denní kapacita zařízení je 215 litrů bioodpadu a za týden může Rocket pojmout přibližně 12 až 15 nádob bioodpadu o objemu 120 litrů. Podle Mrkvičkové tak bude kompostér zpracovávat nejen organický odpad ze zeleninového trhu, ale také kávové sedliny z místních kaváren. Do budoucna by měl být kompostér využíván na zpracování gastroodpadu z restaurací a gastro akcí pořádaných na tržnici. „V zahraničí je Rocket pro tento druh odpadu z restaurací a jídelen běžně používán. V ČR se jedná o pilotní projekt. Testování pro schválení zpracování gastroodpadu v zařízení Rocket proběhne v roce 2022 ve spolupráci s patřičnými úřady,“ vysvětluje Mrkvičková.

Organické hnojivo se využije přímo v areálu Pražské tržnice

Výběr Pražské tržnice pro instalaci pilotního projektu Rocket nebyl náhodný. Společnost Kokoza, která se zabývá kompostováním, v prostorách tržnice již třetím rokem sídlí. „Pražská tržnice má udržitelnost mezi svými hlavními pilíři, potom, co si celý záměr důkladně prověřila, se s námi do projektu velmi zodpovědně pustila,“ vzpomíná odbornice na kompostování. V současnosti jsou v Česku dvě kompostovací zařízení Rocket a pro instalaci tohoto druhého zatím v Kokoze hledají vhodnou lokalitu.

Instalace samotného zařízení je podle Mrkvičkové vcelku jednoduchá a je možné jej umístit v exteriéru i interiéru, pokud je zde dobré odvětrávání. Starost o kompostér zabere zhruba 30–60 minut denně. „V Pražské tržnici obsluhu stroje a odborný dohled zajišťuje Kokoza a naše integrační dílna, která zaměstnává osoby se zkušeností s duševním onemocněním. Zaměstnanec integrační dílny odpad přijme, zkontroluje, aby neobsahoval pro kompostování nevhodné materiály (např. plast), větší kusy bioodpadu naseká, vše zváží, zaeviduje a vhodí do kompostéru. Společně s bioodpadem se přidává také poměrné množství štěpky,“ říká k fungování kompostéru v praxi Mrkvičková.

Bioodpad se v zařízení následně zpracovává 14 dní a v malých dávkách vypadává denně přímo do sběrné nádoby nebo pytle. Odtud se přemístí do dozrávacího boxu, kde se ještě nechá šest týdnů odpočívat. „Výsledný kompost je organické hnojivo, které najde využití primárně při péči o zeleň v areálu Pražské tržnice. Pokud se výsledný kompost nevyužije na kultivaci zeleně v areálu, Kokoza kompost s radostí využije ve svých realizacích spojených se zakládáním a údržbou komunitních zahrad,“ uzavírá Mrkvičková. Pro zájemce, kteří by rádi viděli kompostovací zařízení na vlastní očí, plánují v Kokoze exkurze pro laickou veřejnost, odborníky, školy i firmy.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Kokoza, Tereza Menclová, 2021