Český průmysl: Babišova vláda zapomněla při řešení cen energie na firmy

Svaz průmyslu a dopravy se ohradil proti plánu končící vlády Andreje Babiše využít pro snížení cen energie finanční zdroje, které byly původně určeny na dekarbonizaci české energetiky.

Martin Prax

27. 10. 2021

Návrh vlády podle Svazu doslova ohrožuje transformaci české energetiky a průmyslu, která má v následujícím období zajistit bezpečnou a cenově dostupnou energii pro potřeby České republiky, průmyslu a všech občanů.

Vláda také stále nevyslyšela návrh na řešení skokového nárůstu cen energie pro firmy. Situace s energetickými vstupy přitom není příznivá ani pro podnikatelský sektor. Rostoucí náklady ubírají některým firmám prostředky potřebné pro investice. „Přestože jsme vyzvali vládu na tripartitě k okamžitému řešení i pro firmy, stále nevidíme konkrétní kroky, které by pomohly tlumit stávající situaci. Naopak vláda předložila zatím pouze návrh, který Svaz průmyslu a dopravy ČR musí odmítnout, protože snižuje prostředky pro investice a transformaci energetiky a průmyslu v příštích letech,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Nehledá se systémové řešení

Svaz průmyslu nezpochybňuje nutnost řešení negativních dopadů vysokých cen energie. Podle něj je však třeba najít systémová řešení. Tím však není snížení podpory na financování řešení, která mají pomoci redukovat spotřebu fosilních paliv. „Vláda deklaruje, jak svým návrhem pomáhá zmírnit dopady ceny elektřiny pro domácnosti, na druhé straně ohrožuje například prostředky pro modernizaci centrálních zdrojů tepla, které dnes využívají téměř 4 miliony obyvatel ČR. Změna zákona by byla nesystémovým krokem, který ohrozí potřebné investice do modernizace a dekarbonizace energetiky a průmyslu,“ komentuje Jaroslav Hanák.

Právě proto Svaz průmyslu vyzal budoucí poslaneckou sněmovnu, aby v zájmu celé společnosti tento návrh v žádném případě nepodpořila, zamítla jej v prvním čtení a pokračovala v evropském kurzu využití výnosů povolenek pro modernizaci a dekarbonizaci kompletní technologické základny ČR.

Firmy mají zatím smůlu

Svaz průmyslu navrhuje, aby vláda pomohla firmám financovat příspěvek na podporované zdroje energie (POZE) placený v ceně elektřiny. Lze k tomu využít vyšších výnosů z prodeje emisních povolenek, které jsou příjmem do státního rozpočtu. Takové opatření vláda zavedla pouze pro domácnosti s roční spotřebou do 3 megawatthodin.

„Vždy záleží na konkrétním případě, například jakým způsobem mají firmy nasmlouvané dodávky energie, jaký mají energie podíl na celkových nákladech nebo jak se bude vyvíjet situace v dalších měsících. Uvědomujeme si, že řada problémů je navíc globálního charakteru, například s dopravou nebo dostupností některých surovin, a je třeba upozornit, že firmy se snaží si s aktuální situací maximálně poradit,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR. Firmy samozřejmě nadále hledají možnosti úspor energie a nové technologie, aby růst ceny energie nemusely plně promítnout do ceny svých výrobků.

Autor: Martin Prax (s využitím tiskové zprávy SP ČR)

FOTO: Unsplash