Úspěch třebíčského výrobce malých tepláren: slaví 30 let a dodává do celého světa

Třebíčská společnost TEDOM je zkratkou slov „teplo domova“. Když její zakladatel Josef Jeleček vyrobil v roce 1991 první kogenerační jednotku, spousta lidí v té době ani pořádně nevěděla, že jde o zařízení pro společnou výrobu elektřiny a tepla. Dnes, po 30 letech, je TEDOM největším domácím výrobcem kogeneračních jednotek a zároveň významným hráčem na mezinárodním trhu.

Pavel Baroch

25. 10. 2021

„Vystudoval jsem energetické strojírenství a návrh první kogenerační jednotky vycházel z tématu mé diplomové práce,“ vzpomínal po letech zakladatel firmy Josef Jeleček. Inspirací mu byla právě ona diplomka. „A jednoduchý výpočet, že výroba elektřiny ze zemního plynu v té době vycházela ziskově i bez příspěvku.“ Účinnost společné výroby tepla a elektřiny přitom přesahuje 90 procent. Oproti klasickým energetickým zařízením tak může být až trojnásobná. Konvenční zdroje navíc při samotné výrobě elektřiny vypouštějí teplo bez využití do ovzduší.

První kogenerační jednotka TEDOM z roku 1991 ovšem měla výkon pouhých 22 kilowattů a poháněl ji motor od Škody Favorit. Vytápěla dům ve Výčapech nedaleko Třebíče, elektřinu dodávala do sítě. Za 30 let prošel podnik neuvěřitelným rozvojem. Z malé firmy se stala mezinárodní společnost se stovkami zaměstnanců, která své výrobky prodává v desítkách zemí světa.

„Začínali jsme s jedním modelem kogenerační jednotky o výkonu 22 kW. Vzápětí přibyly další typy s vyššími výkony a vedle jednotek na zemní plyn jsme se pustili i do vývoje jednotek spalujících bioplyn. Dnes již nabízíme desítky kogeneračních jednotek na zemní plyn i bioplyn s výkonem od 7 kW do 10 MW. Vedle samostatných kogeneračních jednotek dodáváme i komplexní projekty na klíč, které zahrnují projektovou dokumentaci, dodávku technologií a výstavbu celého energetického zdroje. Od roku 2003 máme vlastní vývoj a výrobu motorů TEDOM. Kogenerační jednotky s těmito motory tvoří základ naší produktové nabídky,“ uvádí firma na svém webu.

Pro skupinu ČEZ provozuje TEDOM téměř 150 kogeneračních jednotek zapojených do virtuální elektrárny o celkovém elektrickém výkonu 121 megawattů. „Dále provozujeme energetické zdroje na skládkách komunálního odpadu, v nichž ročně vyrobíme desítky tisíc megawatthodin zelené elektřiny. Disponujeme také rozsáhlou servisní sítí, jejíž součástí je i dálkový on-line monitoring provozu kogeneračních jednotek,“ uvádí TEDOM.

Držitel Exportní ceny

K takovým výsledkům a k takovému postavení se ovšem firma nedostala skokově, ale postupně. Například v roce 1994 upravuje naftový motor LIAZ na plynový, aby se mohl používat ve vyráběných zařízeních. O rok později firma slaví první stovku kogeneračních jednotek a následující rok uvádí na trh zařízení s americkými motory Caterpillar.

K první tisícovce vyrobených kogeneračních jednotek se TEDOM dopracuje v roce 2003, už o rok dříve ale staví v lotyšské Rize energocentrum pro využití skládkového plynu. Největší zahraniční akvizice se ovšem firmě podaří na podzim 2016, kdy koupí německou firmu SCHNELL, předního dodavatele kogeneračních jednotek pro bioplynové stanice – svého zásadního konkurenta na německém trhu. Díky tomu třebíčská společnost získala rovněž rozsáhlou servisní síť. Ostatně v roce 2019 byla společnost TEDOM oceněna v soutěži Exportní ceny DHL.

Při přebírání ceny zakladatel firmy Josef Jeleček pochválil český systém podpory kogenerace ze strany státu. „Obecně lze říct, že v České republice máme velmi sofistikovaný systém podpory kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET), který se mění v závislosti na cenách energií a služeb. Je tedy zajištěna celkem stabilní pozice pro provozovatele kogenerace a zároveň významně omezena případná překompenzace. Myslím si, že od našeho systému podpory by se mohly jiné státy učit,“ citoval Jelečka časopis Euro.

Mikrokogenerace se podle něj díky rozvoji technologií, IT a internetu stávají stále více alternativou k velkým zdrojům, třeba jaderným. „Elektřinu a teplo vyrábějí lokálně, jsou tedy opatřením proti případným blackoutům v případě havárie velkých zdrojů,“ dodal Jeleček. Firma podle něho musí stále soupeřit s velkou mezinárodní konkurencí, především firem z Německa, kde jsou tradičně výhodné podmínky pro provozování kogeneračních jednotek, a proto zde vzniklo poměrně hodně podniků, které je vyrábějí.

Příchod muže z Temelína

V roce 2019 koupil společnosti TEDOM byznysmen Igor Fait, a to prostřednictvím svého fondu Jet Investment. I přes pandemii koronaviru se mu tato investice vyplatila. V uplynulém roce firma oznámila provozní zisk 375 milionů korun. I tak se podle některých ukazatelů covid-19 na ekonomických výsledcích společnosti podepsal.

„Zakázky jsme sice nebyli nuceni rušit, ale vyjednávání kvůli restrikcím trvala déle. Oddalovalo se tak dokončení a zasmluvnění nových zakázek,“ okomentoval situaci pro deník E15 předseda představenstva Oldřich Šoba. Pro příští rok ale firma plánuje růst tržeb o 14 procent na zhruba 4 miliardy korun – vloni to bylo 3,5 miliardy. Třebíčská společnost přitom plánuje nové projekty nejen ve „své“ kogeneraci, ale také ve vodíkové technologii.

Loni na podzim rovněž došlo k výměně ředitele společnosti. Po bezmála 30 letech funkci opustil zakladatel firmy Josef Jeleček, kterého vystřídal bývalý ředitel skupiny ČEZ a šéf Jaderné elektrárny Temelín Vladimír Hlavinka. Jeleček ale neodešel úplně, zůstal jako poradce. „Vláďa Hlavinka, se kterým se znám už desítky let, je podle mého soudu ten, kdo má předpoklady skupinu převzít, sjednotit a rozvinout,“ uvedl Jeleček pro Seznam Zprávy.

Podle nového ředitele Hlavinky má společná výroba elektřiny a tepla velkou budoucnost. „Kogenerace sehraje významnou roli při přechodu z uhelné výroby elektřiny na obnovitelné zdroje. Má totiž jako jedna z mála schopnost regulace, a tedy potenciál být stabilizujícím prvkem nových soustav distribuované energetiky umožňující plné využití zelené energie. V budoucnu navíc kogenerace nezaručí jen dodávku tepla a elektřiny, ale také řízení celé soustavy,“ řekl Hlavinka.

Následující roky ukážou, jak a kam se TEDOM posune. Majitel firmy spoléhá právě na ostříleného manažera Vladimíra Hlavinku. „Je zkušeným manažerem evropské úrovně, očekávám od něj profesionální řízení odpovídající nové organizační struktuře skupiny a jejímu celosvětovému působení. Jde o základní předpoklad dalšího růstu jak organického, tak akvizičního,“ sdělil Seznam Zprávám předseda představenstva Oldřich Šoba.

Autor: Pavel Baroch

FOTO: TEDOM