Sleva od banky usnadňuje cestu k vlastní solární elektrárně na střeše domu

Domácnosti mohou od 12. října žádat o státní dotace v rámci úspěšného programu Nová zelená úsporám, který nabízí rovněž peníze na vybudování vlastní sluneční elektrárny třeba na střeše rodinného domu. Vedle toho ČSOB ve spolupráci se společností E.ON spustily už v polovině září akční nabídku domácí fotovoltaiky. Když si zájemce oba projekty propojí, cesta k vlastní solární elektrárně se mu výrazně usnadní.

Pavel Baroch

23. 10. 2021

Zelená hypotéka, Zelená Autopůjčka, Zelená Půjčka na bydlení nebo Zelený meziúvěr. ČSOB už několik let rozšiřuje svou nabídku ekologicky zaměřených produktů, které přináší finanční výhody při pořizování bydlení nebo automobilů šetrných k životnímu prostředí. A spolupracuje při tom právě se společností E.ON.

„Budoucnost je zelená a udržitelnost je součástí byznysu ČSOB už velmi dlouhou dobu. Banka svým chováním a nabídkou inspiruje i své klienty. Nabízí a stále rozšiřuje řadu produktů zeleného financování (hypotéku, půjčku na bydlení i autopůjčku), dále pak odpovědné investování nebo třeba ekologickou platební kartu,“ uvedla tato finanční instituce.

Sleva 5 tisíc korun

V rámci své aktivity „ČSOB pro udržitelné bydlení“ banka aktuálně přišla s akční nabídkou domácí fotovoltaiky, která je spojená s novými podmínkami úspěšného dotačního programu Nová zelená úsporám. Osloví vybrané klienty s nabídkou fotovoltaiky s nadstandardními zárukami od společnosti E.ON, navíc se slevou 5 tisíc korun a dalšími výhodami.

Každý klient, který se rozhodne pro nákup domácí fotovoltaiky, může navíc získat zvýhodněnou úrokovou sazbu ČSOB Zelené půjčky na bydlení. Touto půjčkou je možné financovat společně s pořízením fotovoltaiky například i výměnu oken nebo jinou modernizaci vlastního bydlení.

Zelenou Půjčku na bydlení je možné využít na financování fotovoltaické elektrárny, tepelného čerpadla či třeba plynového kondenzačního kotle. Půjčka s pevnou úrokovou sazbou 4,75 procent navíc nabízí možnost čerpání pouze 51 procent prostředků na technologie využívající obnovitelné zdroje energie. Zbylá část může být využita na cokoliv ve spojení s účely půjčky pro bydlení.

„Ekonomické výhody vlastní výroby elektřiny významně doplňují nové podmínky státního dotačního programu Nová zelená úsporám, které právě vstoupily v platnost. Státní dotace může v případě fotovoltaiky nově dosáhnout až 225 tisíc korun. Tato řešení se tak stávají dostupnější, než tomu bývalo dříve,“ konstatoval Richard Podpiera, výkonný ředitel Segmenty ČSOB Skupiny.

Výhodnější podmínky

Program Nová zelená úsporám nabízí v první fázi 11 miliard korun z Národního plánu obnovy. Do roku 2030 ovšem Ministerstvo životního prostředí počítá se zapojením dalších zdrojů, především výnosů z prodeje emisních povolenek nebo peněz z Modernizačního fondu. Celkem tak bude program v následující dekádě disponovat částkou minimálně 39 miliard korun.

Snahou ministerstva bylo program Nová zelená úsporám postavit tak, aby bylo možné celou škálu podporovaných opatření víceméně libovolně kombinovat. Po dotacích navíc mohou zcela nově sáhnout vedle domácností také majitelé bytových domů z celé republiky.

„Naším cílem bylo poskytnout majitelům domů jeden dotační program, kde si budou moci podporu poskládat na míru. V praxi to bude fungovat tak, že v rámci jedné žádosti bude žadatel moci zkombinovat různá opatření – od zateplení, přes výměnu kotle, instalaci fotovoltaiky až po pořízení nádrže na dešťovou vodu. To byl také důvod, proč jsme program Dešťovka sloučili s Novou zelenou úsporám. Vyřízení dotace se tím výrazně zjednoduší a urychlí,“ sdělil končící ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Výhodnější podmínky jsou nastavené také pro zájemce o solární instalace.

„Ve spolupráci s odborníky z Českého vysokého učení technického jsme připravili nový jednoduchý systém výpočtu dotace, který umožní žadatelům realizovat systém zcela dle jejich potřeb. V reakci na budoucí možnost zapojení nové fotovoltaiky do energetických komunit byla zrušena podmínka, že 70 procent vyrobené energie se musí využít pro vlastní spotřebu v daném místě. O podporu nepřijdou systémy kombinující fotovoltaiku s tepelnými čerpadly a nově bude podpořena i elektromobilita pro domácnosti ve formě příspěvku 30 tisíc korun na pořízení nabíječky elektromobilů,“ řekl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Vzrůstající zájem o fotovoltaiku

Že mají domácnosti o vlastní solární systémy čím dál větší zájem, dokládají například údaje už zmiňované společnosti E.ON, která vloni zaznamenala výrazný nárůst poptávky po fotovoltaice v domácnostech, a to přibližně o 20 procent oproti roku 2019. „Jednoznačně to potvrzuje vývoj energetiky směrem k decentralizaci a čím dál vyšší potřebu klientů být méně závislí na distribuční síti, zhodnocovat své nemovitosti a rovněž také přispívat ke snižování uhlíkové stopy,“ sdělil Luboš Vrbata, vedoucí prodeje zákaznických řešení E.ON Energie.

„Pandemie výrazně podpořila trend vlastnit obnovitelný zdroj elektrické energie s možností případného využití při výpadku distribuční sítě – tedy kombinace solárních panelů s bateriemi a systémem pro autonomní provoz. Vnímáme za tím čím dál větší potřebu soběstačnosti ze strany klientů, kteří se chtějí v maximální možné míře spolehnout sami na sebe a zabezpečit své blízké,“ dodal Vrbata.

Obdobnou zkušenost má rovněž společnost ČEZ. „Zákazníci mají čím dál větší zájem o propojení fotovoltaiky s bateriovými systémy. Těchto řešení ČEZ Prodej loni instaloval 485, což se rovná tříčtvrtinovému podílu všech instalací,“ uvedla společnost. Celkem loni ČEZ Prodej instaloval 660 střešních fotovoltaik.

Celkem bylo vloni v Česku instalováno 6 293 nových solárních elektráren o celkovém výkonu 51,4 megawattu, což je oproti roku 2019 nárůst o 26,3 megawattu, tedy o více než 100 procent. Malých střešních elektráren na rodinných domech vzniklo bezmála 5 tisíc – konkrétně 4 846 s celkovým instalovaným výkonem 22,6 megawattu.

Pokračující spolupráce

ČSOB hodlá se zelenými programy nadále pokračovat a nadále počítá se spoluprací s E.ON. „Pravidelně přicházíme s různými výhodnými řešeními pro klienty, kteří se chovají odpovědně k vlastní peněžence i k přírodě. Velice mě těší, že spolupráce s E.ON přinese našim klientům zajímavou a srozumitelnou nabídku, kterou dobře doplňují atraktivní podmínky naší Zelené půjčky na bydlení,“ řekl Jan Sadil, člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail.

„Věříme, že i díky spolupráci se společností ČSOB se budeme dále posouvat v naplnění naší dlouhodobé strategie stát se průvodcem zákazníka ve světě udržitelných energií. Jsme rádi, že jsme se spojili se silným hráčem na finančním trhu, který myslí stejně jako my, zeleně,“ dodal Jan Zápotočný, člen představenstva E.ON.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Pixabay