Babiš utíkal před klimatickým vysvědčením. Byla na něm pětka

Zástupci hnutí studentů a studentek Fridays for Future se pokusili premiérovi a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi předat vysvědčení za ochranu klimatu a přírody a své požadavky. Jako školák by se s ním doma pochlubit nemohl. Na lejstru totiž byla pětka. Babiš před středoškoláky z klimatické organizace několikrát utekl. Prý jsou moc mladí na to, aby mu dávali vysvědčení.

Pavel Baroch

5. 10. 2021

Byla to jedna z mnoha předvolebních akcí hnutí ANO. Vyhlídkové plavby pro veřejnost na Brněnské přehradě – s premiérem Andrejem Babišem, vicepremiérkou a ministryní financí Alenou Schillerovou a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Na jednu z nich se nalodili také zástupci a zástupkyně hnutí Fridays for Future. Během plavby chtěli předat Babišovi vysvědčení za ochranu klimatu a přírody a své požadavky.

Na vysvědčení si hnutí ANO podle mínění organizace vysloužilo pětku, podobně jako třeba ODS. „Současná vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem v řešení klimatické krize naprosto selhala. Vláda neprojevila ani snahu ani konkrétní činy. Tomu koneckonců odpovídá i známka 5 na jejich klimatickém vysvědčení. Takovýto přístup si už od příští vlády nemůžeme dovolit,“ řekla Klára Suková, mluvčí Fridays for Future.

Premiér ze známky evidentně nadšený nebyl, opakovaně se odmítl se studenty bavit a vysvědčení si od nich nepřevzal. Spolu s ochrankou před nimi utekl na jinou část lodi. Celkem třikrát. Po hodinové plavbě tak Babiš odcházel na pevninu s prázdnou. Petr Doubravský, jeden z členů Fridays for Future později uvedl, že mu premiér mimo jiné řekl: „Ty jsi moc mladej na to, abys mi dával vysvědčení.“

Ministryně pro ochranu klimatu

Středoškoláci připomněli, že v knize Sdílejte, než to zakážou je Andrej Babiš obviňuje z toho, že mu nikdy jasně neřekli, co po něm chtějí. „A to navzdory tomu, že jsme naše cíle vždy komunikovali jasně a srozumitelně,“ řekl student Masarykovy univerzity a mluvčí hnutí Fridays for Future Petr Doubravský.

Hnutí například požaduje, aby vláda podnikla kroky k držení dlouhodobého oteplení pod 1,5 stupně Celsia, tedy vypustit jen takové množství skleníkových emisí, které nepovede k překročení této hranice. Mezi první kroky tak například chtějí, aby se skončilo se spalováním uhlí nejpozději v roce 2030. „Energetika je v ČR největším emisním zdrojem, tvoří téměř 40 procent emisí skleníkových plynů a je v ní největší potenciál ke snižování emisí. Dosavadní vláda selhala v přípravě včasného plánu konce těžby a spalování uhlí. Nová vláda toto musí napravit,“ uvedlo hnutí.

Studenti také žádají, aby ochrana klimatu byla prioritou nového kabinetu. „Požadujeme, aby součástí příští vlády byla ministryně bez portfeje pro klima, která bude mít v gesci meziresortní koordinaci v řešení klimatické krize. Ministryně musí mít ke své činnosti dostatečně velký rozpočet a tým spolupracovníků a spolupracovnic. Musí to být taktéž osoba nadstranická a nezávislá,“ sdělila iniciativa.

Jednotlivých konkrétních kroků je na stránce volimproklima.cz více. Požadují rovněž snižování spotřeby energií, rozvoj obnovitelné energetiky, ochranu krajiny a přírody nebo adaptaci na klimatickou krizi a sucho. „Dali jsme dohromady souhrn všeho, co po politicích požadujeme, a pan premiér si to odmítl vyslechnout. V knize také píše, že je vždy otevřen dialogu a nepovyšuje se. Přijde mi to trochu pokrytecké,“ konstatoval Petr Doubravský.

Extrémně naléhavé

V knize Sdílejte, než to zakážou se premiér Babiš zmiňuje o klimatických aktivistech pohrdavě. Popisuje například historku, kdy před sídlem vlády mladí lidé demonstrovali za větší ochranu klimatu. „Demonstranti, kterým nebylo ještě ani dvacet let, na nás přes plot hulákali, že nic neděláme. Tak jsem je pozval dovnitř, přímo do Strakovy akademie. Upřímně jsem se chtěl dozvědět, proč stávkují a co podle nich děláme špatně. A stejně upřímně jsem byl překvapený stylem jejich jednání. Já fakt neberu svůj věk jako nějakou zásluhu, nenadřazuju se nad mladší a rád se bavím otevřeně, ale tohle bylo i na mě trochu moc. Podobnou povýšenost a agresivitu jsem naposledy viděl v OSN, když jsem na záznamu sledoval vystoupení Grety Thunbergové,“ stojí v knize.

A pokračuje: „Ptali jsme se jich s ministrem životního prostředí a ministrem průmyslu a obchodu na jejich názory. Jestli máme budovat jádro, jestli máme uzavřít uhelné elektrárny, ale oni nám řekli, že to sami neví a máme se víc bavit s klimatology. Jasně. Jenže to my pravidelně děláme. Vždyť klimatologové sedí i v naší Národní koalici proti suchu.“

Podle výzkumu České klima 2021, který byl zaměřen na mladé lidi ve věku 15 až 20 let, si přitom více než čtyři pětiny oslovených uvědomují, že změna klimatu už reálně probíhá. Další desetina očekává změnu klimatu v budoucnu. Pouze půl procenta změnu klimatu zpochybňuje, a šest procent neumí odpovědět. „Pro bezmála polovinu dotazovaných je řešení změny klimatu extrémně nebo vysoce naléhavé, pro další třetinu má střední naléhavost. Pro sebe osobně ji pak za extrémně či velmi důležitou považuje necelých 40 procent, dalších 43 procent za částečně důležitou,“ uvedli autoři výzkumu z Katedry environmentálních studií Masarykovy univerzity v Brně a neziskové iniciativy Green Dock.

Roztrhané vysvědčení

Po skončení plavby na Brněnské přehradě, při níž se středoškoláci marně snažili premiérovi předat klimatické vysvědčení s velkou „koulí“, se část týmu hnutí ANO včetně Andreje Babiše přesunula zpět ke stánku s jídlem a cimbálovkou nedaleko přístaviště. Pokračoval tam předvolební mítink s podepisováním knihy a komunikací s příznivci.

Studenti a studentky se opět pokusili vysvědčení předat, ale Babiš je znovu odmítl. Po chvíli je ochranka a policie dokonce vytlačila dál od stánku. Následně mluvčí hnutí Fridays for Future Petr Doubravský a Klára Suková nechali klimatické vysvědčení u stolu hnutí ANO. V momentě, kdy už studenti a studentky odcházeli, roztrhal jeden člen z týmu hnutí ANO klimatické vysvědčení a odhodil ho na zem.

„Myslím, že roztrhání vysvědčení v kostce ilustruje přístup hnutí ANO, ale i podstatné části jiných stran k ochraně klimatu a naší budoucnosti. Jsem ale zvyklá, přezíravě a arogantně se Andrej Babiš chová vůči mojí budoucnosti skoro každý den, kdy odmítá dělat věci ve prospěch klimatu,” okomentovala situaci Klára Suková.

Středoškolské hnutí Fridays for Future už dříve v rámci svých předvolebních aktivit předalo klimatické vysvědčení dalším poslaneckým stranám. Své ohodnocení dostaly rovněž další strany, přičemž nikdo z parlamentních stran se nestal premiantem. Nejlepší známkou je trojka, kterou dostali Piráti a KDU-ČSL, čtyřku dostali Starostové a nezávislí a pětku ČSSD, KSČM, SPD i ODS. Například předseda občanských demokratů Petr Fiala se proti „kouli“ na vysvědčení ostře ohradil: „Kdybyste sledovali program ODS, nikdy byste nám pětku nedali,“ prohlásil Fiala.

Autor: Pavel Baroch

Foto: Fridays for Future