Ceny energie letí nahoru. Domácí fotovoltaika je jistota, která jistí rodinný rozpočet

Ceny energie porostou zejména ve státech, které jsou závislé na spalování fosilních paliv. V důsledku pomalého přístupu české vlády k nim bohužel patří i Česko. Poradíme vám, jak se může stát vaše domácnost nezávislá na výkyvech cen energií a ještě vás potěší vlastní příspěvek k ochraně české krajiny.

Martin Prax

28. 9. 2021

Česko mělo celých 10 let na to, aby snížilo podíl uhlí ve svém energetickém mixu. Ten tvoří stále více než 40 procent ve výrobě elektřiny. Naopak podíl zelené složky během posledních 8 let zůstal konstantní na 13 procentech. Fosilní paliva však dnes nedávají ekonomický smysl. Z trhu je vytlačuje vysoká cena emisní povolenky. Pokud zůstane podíl uhlí vysoký, bude to mít vliv na cenu energie také pro české spotřebitele energie.

Nejjednodušší přístup k vlastní výrobě čisté energie z obnovitelných zdrojů mají domácnosti v rodinných domech. Úsporný rodinný dům lze vytvořit nejen zateplením fasády, ale i přidáním solárních panelů na střechu domu.

Sluneční energie je nejdostupnější

Pořízení fotovoltaické elektrárny je jednoduché. Domácnost si vybere dodavatelskou firmu, a to podle referencí, ceny nebo nabízených parametrů a záruk jejích produktů. Instalační firmy pak samy spočítají návratnost a rodina si může vybrat z nabídek oslovených firem. Volba vhodného řešení vyplyne ze spotřeby a charakteru užívání energie v daném domě. Dalšími důležitými parametry pro návrh solárního systému jsou velikost a orientace střechy. Z dobrého návrhu pak zájemce pozná návratnost investice, míru vlastního využití elektřiny z fotovoltaiky na střeše domu a poskytované záruky pro jednotlivé komponenty. Například panely mohou mít garanci výkonu až 25 let. Stát navíc podporuje nákup technologií svým dotačním programem Nová zelená úsporám.

Zrychlující se návratnost

Domácí solární elektrárna o výkonu cca 2,5 kWp (vhodná pro domy s roční spotřebou elektřiny okolo 2,4 megawattu) vás při dodání na klíč bude stát okolo 120 tisíc korun, se státní dotací se cena může snížit téměř na polovinu. Ceny výkonnějších fotovoltaických systémů s akumulací do baterií se pohybují okolo 300 tisíc korun. Čím je vyšší pořizovací cena, tím je však vyšší i dotace.

Návratnost se dnes pohybuje od 7 let. Rostoucí cena elektřiny zajistí ještě rychlejší návratnost vložených prostředků. Garance výkonu od výrobce se dnes běžně pohybuje na úrovni 25 let. Životnost je však ještě delší: na střeše vydrží solární panely vyrábět čistou energii pro domácnost 30–40 let. Životnost baterií se odhaduje na 10–15 let. Jejich kapacitu je možné průběžně navyšovat.

Solární elektrárna může vylepšit i váš rodinný rozpočet. Vyplatí se vám?

Na blackout zapomeňte

Během silných letních bouří, které například letos pustošily jižní Moravu, se může stát, že dojde k přerušení elektrárenského vedení. Krizová situace si může vyžádat až několikadenní odstřižení od energie. Rozmrzne lednička, nedostanete se na internet a pokud vám vodu ohřívá kotel na zemní plyn, ani ten nepojede. Nejvíce nedostatek elektřiny pocítí domácnosti s malými dětmi. Pokud však má domácnost fotovoltaickou elektrárnu s akumulací, stane se tento zdroj záložním pro celou domácnost bez ohledu na to, co se děje ve veřejné distribuční síti. Nabijete si mobil a podle kapacity baterií a výkonu solárních panelů bude po určitou dobu dost elektřiny také pro další spotřebiče.

Ještě dostupnější Nová zelená úsporám

Podle nových pravidel lze získat z programu Nová zelená úsporám na pořízení solární elektrárny 40–200 tisíc korun. Novinkou je také možnost podpory pro trvale obydlené rekreační objekty. Pokud by domácnosti uvažovaly i o pořízení elektromobilu, přispěje stát v rámci programu také na pořízení nabíjecí stanice. Nově program také zvýhodňuje komplexní řešení. „Pokud například majitel rodinný dům zateplí a vymění kotel, získá za tuto kombinaci bonus 10 tisíc korun. Pokud navíc ještě instaluje fotovoltaiku a pořídí nádrž na dešťovou vodu, obdrží bonus ve výši 30 tisíc korun (3× 10 000 Kč),“ uvedlo Ministerstvo životního prostředí při představení novinek v programu. Obyvatele z krajů Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského potěší navíc příspěvek 10procentního zvýhodnění.

Zelená kombinace

Vedle fotovoltaiky se lze rozhodnout také pro pořízení tepelného čerpadla. Cena kvalitního tepelného čerpadla je nyní až 200 tisíc korun. Návratnost pak mezi 6 a 8 roky. Ekonomiku vylepšuje možnost získat podporu z programu Nová zelená úsporám. Podpora od státu činí 45 tisíc korun. Nasazení tepelného čerpadla umí snížit výdaje domácnosti za energii až o ⅔.

Střechu rodinného domu lze využít také pro fototermické panely. Ty sice neumí vyrobit elektřinu, ale pomohou s ohřevem teplé užitkové vody a vytápěním. Také zde existuje podpora a to ve výši 45–60 tisíc korun podle zvoleného systému.

Aktivní pomoc přírodě

Ekonomické výhody využití obnovitelných zdrojů v domácnosti jsou asi prvním impulsem u většiny z nás, pokud se domácnost rozhoduje o jejich pořízení. Přesto bychom neměli zapomínat, že výroba čisté energie například pomocí fotovoltaiky pomáhá snížit spotřebu fosilních paliv. Spalování uhlí přispívá ke změně klimatu a růstu globální teploty. To se projevuje suchy nebo výkyvy počasí, mezi které patří například bleskové povodně.

Rozvoj obnovitelných zdrojů přispěl k tomu, že Česko již dnes není synonymem povrchových dolů a kouřících komínů. Přesto je stále podíl uhlí v české energetice vysoký. Jedna solární elektrárna na střeše domu je sice malou součástí balíčku řešení, která pomáhají uhlí nahradit, o to však důležitější.

Autor: Martin Prax

FOTO: iStock (912000616) - ilustrační fotografie