Tyhle dvě věci se Elonovi (zatím) nepovedly. Má ale dobré důvody

Když máte velké vize, musíte počítat s tím, že ne všechno půjde podle plánu. Navíc, Elon Musk má dost dobré důvody...

Lukáš Bašta

9. 10. 2017

Elon Musk je mistr PR. Není týden, kdy by nepřišel s nějakou zajímavou zprávou. Ať už je to Tesla, SpaceX nebo třeba The Boring Company. Navíc, v poslední době se mu velmi daří. Rakety SpaceX již nevybuchují a daří se jim doručovat náklad i opětovně přistávat zpátky na Zemi. Nové Modely Tesly jdou na dračku, stejně jako solární tašky SolarRoof, kdy se na dodávku čeká i téměř rok.

O úspěších Elona bychom mohli psát pravidelně, ale tentokrát se chceme podívat i na to, co se mu tak moc nepovedlo. Tou první věcí je, že Tesla nevyrábí tolik vozů Tesla Model 3, kolik původně plánovala. Podle dostupných informací je aktuálně jen na 20 procentech původních plánů. Zahraniční média spekulují, že za problémy stojí nedodělaná výrobní linka a fakt, že Tesla staví nové vozy „ručně“, a tedy pomalu.

Tyto informace však mluvčí společnosti popírá a volně přeloženo odkazuje na fakt, že jde o porodní bolesti, kterými si musí projít každý nový Model. Tesla svoje vozy vyrábí podle tzv. s-křivky, která symbolizuje velmi pomalý rozjezd a pak rapidní růst produkce ve velmi krátkém čase. Výrobce elektromobilů začal svůj nový Model 3 vyrábět v polovině července a již nyní se na nejlevnější a nejdostupnější Teslu čeká fronta o cca 400 tisících zájemců.

Druhou špatnou zprávou pro Elona a jeho fanoušky je představení nákladního vozu od Tesly. Ten měl být veřejnosti odhalen již koncem září, ale datum bylo posunuto na konec října. Nyní je jasné, že neklapne ani to. V případě Modelu 3 může jít o klasické nadhodnocení situace (které je Elonovi poměrně blízké, stačí si přečíst jeho životopis), ale u u nákladního vozu má lepší důvody k odkladu – chce pomáhat obětem hurikánů.

Již dříve jsme psali, jak Tesla pomáhá obětem postiženým běsněním živlů. Tato pomoc pak v případě zdecimovaného Portorika nabírá zcela nové rozměry. Elon Musk nejenže poslal na souostroví stovky bateriových systémů Powerwall, ale pomoc Tesly na obnově elektrické sítě v zemi bude mnohem rozsáhlejší. Po hurikánu Maria má údajně jen 10 % Portorika elektrickou energii.

Elon Musk svoje plány odhalil na svém twitterovém účtu. Představení nákladního vozu se tak odložilo na 16. listopadu.

Zdroj: Jalopnik.com, TechCrunch.com